Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vývoj se nedá zastavit, to dokazují parní kotle LOOS s integrovaným ekonomizérem

Úspora provozních nákladů vede k zlepšení ekonomické návratnosti, proto variantu parního kotle s integrovaným ekonomizérem využívá čím dále více zákazníků společnosti KOTLE LOOS. Článek ukazuje již třetí realizaci podobného typu v ČR, konkrétně CHEMOTEX Děčín. Dnes je již jasné, že další budou následovat.

V roce 2002, v době, kdy firma Kotle Loos zaváděla na trh parní kotle LOOS UNIVERSAL UL-S s integrovaným ekonomizérem s označením UL-S-IE, jsme nabízeli tento kotel o výkonu 7 t/h syté páry do společnosti CHEMOTEX Děčín. Původní poptávka majitele a současně ředitele společnosti zněla: parní kotel bez ekonomizéru. Při osobní návštěvě jsme vysvětlili princip kotle s integrovaným ekonomizérem, který navýší účinnost zařízení o cca. 5% až na celkovou účinnost přes 95 %. Pan ředitel se pro tuto variantu rychle nadchl a tento kotel pracuje nepřetržitě a po celou dobu provozu bez zjevných potíží a k plné spokojenosti zákazníka.

Po 9 letech jsme byli opět poptáni na shodný kotel, pouze se dvěma úpravami:

  • Byl požadovaný regulační rozsah hořáku 1:10, aby se pokryl minimální odběr páry, což výrobce hořáku Weishaupt ve spolupráci s naším výrobním závodem splnil.
  • Byla požadována co nejvyšší úspora energie. Navrhli jsme proto za parní kotel s integrovaným ekonomizérem umístit ještě další, kondenzační ekonomizér na předehřev napájecí vody. Tím dojde k navýšení účinnosti až na úroveň 98%.

Úspora provozních nákladů vede k zlepšení ekonomické návratnosti, proto tuto variantu využívá čím dále více zákazníků. Tento obchodní případ představuje již třetí realizaci podobného typu v České republice a dnes je jasné, že další budou následovat. Vždyť při rostoucích cenách energie vede každá, byť sebemenší úspora k výraznému zhodnocení investic.

Ano, kotle značky LOOS jsou stále na špičce vývoje a tato kotelna je toho důkazem.

 
 
Reklama