Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

5 důvodů proč začít vytápět krbovými kamny

Láká vás mít ve vlastním obýváku topení s fascinujícím otevřeným pohledem na oheň? Pak zkuste krbová kamna, případně krbová kamna s výměníkem. Jsou nápaditá, vkusná a dokážou i o polovinu snížit výdaje na vytápění.

Mountfield má v nabídce špičková krbová kamna českých výrobců Haas+Sohn a Romotop, která zvládnou vytápění jedné místnosti i celého domu. K tomu dobře poslouží krbová kamna s výměníkem.

1 – Krbová kamna vytopí byt i dům

Moderní krbová kamna mají tu výhodu, že mohou být stejně dobře hlavním zdrojem tepla po celou topnou sezónu, jako poslouží pro příležitostné vytápění. Anebo můžete krbová kamna kombinovat s jiným zdrojem tepla. Pokud chcete vytápět celý dům, jsou dobrou volbou krbová kamna s výměníkem, které lze připojit do teplovodní soustavy radiátorů, a tak vytápět více místností najednou nebo celý dům.

2 – Krbová kamna spoří peníze

Do krbových kamen přikládáme především palivové dřevo, které je jedním z nejlevnějších druhů paliva. Jak se dá při jeho použití ušetřit, si můžeme ukázat na jednoduchém příkladu, jak krbová kamna využít. Rodina žijící v dvoupatrovém domku s obytnou plochou 150 m2, který vytápí plynem s tepelnou ztrátou 10 kW, za to ročně zaplatí kolem 28 tisíc korun. Pokud si instaluje krbová kamna, budou náklady zhruba o padesát procent nižší. Výdaje za dřevo do krbových kamen jsou ročně bezmála o 15 tisíc nižší než za plyn. Investice vynaložená na krbová kamna se tak vrátí do roka.

 

3 – Jak mohou mít krbová kamna ještě vyšší výhřevnost?

Kvalitní krbová kamna jsou vybavena systémem terciárního spalování, který jejich provoz ještě více zefektivní a zlevní. Předehřátý vzduch je speciálními tryskami znovu veden do spalovacího prostoru. Tímto způsobem je možné zužitkovat i plyny, které by jinak běžně utíkaly do komína. Účinnost spalování krbových kamen je tak podstatně vyšší při mnohem menší spotřebě paliva.

4 – Krbová kamna jednoduše instalujete

Naistalovat krbová kamna nebo krbová kamna s výměníkem ve vlastním obýváku je jednoduché. Stačí mít komín a pevnou nehořlavou podložku. Při provozu krbových kamen se nemusíte obávat ani nepříjemného dýmu. Moderní typy kamen mají dokonalý systém spalování, kdy se žádný kouř do obývacího prostoru nedostane. Minimální je i množství popela.

5 – Krbová kamna obohatí interiér

Moderní krbová kamna mohou nabídnout i víc než jen tepelný výkon. Kromě výtečných technických parametrů a precizního zpracování staví na obdiv i dokonalý design, který uspokojí i ty nejnáročnější estéty. Tato krbová kamna mají materiálové i řemeslné provedení na tak vysoké úrovni, že se stávají přirozenou dominantou každého moderního interiéru.

 
 
Reklama