Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zajímavosti z veletrhu úspor energií ve Welsu

Biomasa ve všech formách dominovala i letošnímu největšímu evropskému setkání odborníků a výrobců zařízení a technologií souvisejících s úsporami energií a využíváním obnovitelných zdrojů v rakouském Welsu.

Sobotní zájezd na veletrh úspor energií a obnovitelných zdrojů byl perfektně zorganizován Energy Centrem České Budějovice. Veletrh jsem navštívil po několikaleté přestávce a mohl srovnávat letošní návštěvu s těmi v roce 2002 a 2005, 2006. Srovnání vychází velmi pozitivně pro pořadatele veletrhu. I po deseti letech kladou velký důraz na odborný doprovodný program a na šíření informací mezi opravdu četné návštěvníky veletrhu. Určitě to významnou měrou přispívá k "energetické vzdělanosti" občanů. Na to navazuje promyšlená a dlouhodobě stabilní dotační politika především na regionální (zemské) úrovni, která pomáhat prosazovat energetické úspory i u tak konzervativních lidí, jako je rakouský sedlák.

Veletrhu energetických úspor ve Welsu výrazně dominuje biomasa. Velká část výstavních ploch je obsazena nabídkou kotlů, krbů, krbových kamen i sporáků. Palivem jsou nejčastěji dřevěné pelety, dřevní štěpka nebo palivové dřevo, a to i u výrobců, kteří v minulosti nabízeli výhradně plynové kotle, jako např. VAILLANT a JUNKERS. Běžné, i když ne převažující, jsou v nabídce peletové kondenzační kotle a stále častěji bylo vidět univerzální kotle na spalování dřevní štěpky a pelet. Zajímavá byla i široká nabídka kotlů větších výkonů pro spalování palivového dřeva ve formě štěpin s délkou 100 cm, popř. i 120 cm.

Naopak velmi málo bylo vidět kotle a krby pro spalování rostlinných pelet, které mají vyšší obsah popelovin s nižším bodem tání. To u kotlů určených pro kvalitní dřevní pelety způsobuje kvůli napékání strusky provozní poruchy. Dvě české firmy nabízející kotle na spalování biopelet (VERNER a PETROJET) byly na veletrhu mezi několika stovkami peletových kotlů výjimkou.



Svoje dojmy z veletrhu Energiesparmesse sdělil za firmu ATMOS, JAROSLAV CANKAŘ a SYN Radek Sajdl. Firma se zúčastňuje veletrhu každoročně již od roku 2000. Energiespramesse je největším odborně zaměřeným veletrhem v Rakousku. Díky svému zaměření má ale velký význam i pro okolní státy, jako je ČR, Německo a Slovensko. Na žádném jiném veletrhu není soustředěno tolik výrobců kotlů na biomasu. Na rakouském trhu je ze sortimentu ATMOS největší zájem o zplynovací kotle na dřevo o výkonu 25 - 50 kW.

 
kotle na pelety

Firma ÖkoFen se již 18 let specializuje na peletové kotle. Kotle řady Pellematic se vyrábí ve výkonových rozsazích od 2-8 kW (pro nízkoenergetické domy), až po výkonový rozsah 17-56 kW. V kaskádě čtyř kotlů lze pak pak lze výkon regulovat od 22 do 224 kW. Kotel je vybaven recirkulačním hořákem, automatickým čištěním teplosměnných ploch (na obrázku jsou vidět čistící spirály), elektrickým zapalováním se žhavící tyčinkou, kompaktním regulátorem kotlového okruhu. Regulátor je dálkově ovladatelný pomocí SMS a je rozšiřitelný až pro 6 topných okruhů, 3 zásobníky tepla a 3 solární okruhy. Kondenzační peletové kotle Pellematic SMART s výkonovým rozsahem 4 kW, 6 kW, 8 kW jsou určeny pro nízkoenergetické a pasivní rodinné domy.

 

kotle na pelety

Česká firma VERNER a.s. vystavuje podle obchodní ředitelky Ing. Marcely Vernerové ve Welsu pravidelně každý druhý až třetí rok především nové typy automatických kotlů na pelety, agropelety i obilí, kotlů na kusové dřevo, štěpku a piliny, interiérových kotlů a krbových kamen již od výkonu 5 kW. Dále prezentujeme i kotlové kaskády až do výkonu 10 MW. Největší zájem je o automatické teplovodní kotle, ve kterých spolehlivě spalujeme již 57 druhů paliv. Automatické kotle rovněž vynikají inteligentní regulací, kterou lze řídit i pomocí GSM komunikace. Předností veletrhu je vynikající organizace a vysoká účast vystavovatelů z celé Evropy.

 
kotle na pelety

Oproti minulým létům mělo mnohem větší část vystavovatelů ve své nabídce univerzální kotle umožňující spalování jak dřevních pelet, tak dřevní štěpky. Ukazuje to na přípravu výrobců na možný budoucí nedostatek kvalitních pelet. A ke kotlům patří i zařízení na výrobu štěpky. Tento štěpkovač firmy HEIZOMAT, konstruovaný jako přívěs za traktor nebo nákladní auto s hydraulickou rukou, si poradí na vstupu s kmeny o průměru až 80 cm.

 
štěpkovač

Jednou ze tří firem reprezentujících Českou republiku byla firma PONAST, spol. s r.o. z Valašského Meziříčí. Kromě vystavovaných - na českém trhu špičkových - kotlů stánek zaujal návštěvníky i zajímavým nápadem. Ředitel firmy Ing. Ctirad Briol se svými spolupracovníky v moravských krojích vyhrávali řízné moravské písničky. Podle vyjádření obchodního ředitele Ing. Stromšíka je na rakouském trhu největší zájem o kotle KP 11 a KP 21.

 

Velkou pozornost budila "větrná turbina" určená pro rodinné domy. Vystavovala ji firma ODÖRFER. Konstrukce oběžného kola je velmi podobná konstrukci jízdního kola, kde na paprscích jsou upevněny plastové lopatky. Kolo má průměr 1,8 m a jeho průměrná roční výroba je 3000 kWh elektrické energie. Skutečnost se samozřejmě může výrazně lišit v závislosti na lokalitě instalace. Podle informací zástupce firmy s prodejem začínají a dosud nemají žádnou instalaci v ČR.

 

Vystavovatel, který zaujal nejen návštěvníky, ale i švédskou nezávislou zkušební laboratoř AFAB byla česká firma PETROJET. Umístila svou "pojízdnou expozici" na venkovní ploše rozlehlého výstaviště ve Welsu. Firma přivezla do Welsu úplně novou a českou technologii pro spalování rostlinného paliva, které vyroste na poli a loukách každý rok, takže je opravdu obnovitelné - za dvanáct měsíců. Během výstavy projevili vážný zájem firmy z Francie, Turecka, USA, Rakouska a dále pak z Maďarska, Řecka a Kanady. Možná předvídají, že kotle na spalování rostlinných pelet mohou být v budoucnu zajímavým segmentem trhů spalovacích zařízení.

 
 
Reklama