Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Uspořte 30 % z ceny paliva, ušetřete si námahu a zdraví

Vyměňte starý kotel na tuhá paliva za automatický!

Kolem 640 tisíc domácností topí v kotlích na tuhá paliva. Kde není přístup k plynové přípojce anebo je vytápění plynem či elektrickou energií ekonomicky nevýhodné, tam ostatně jiná šance nebývá. Platí to pro většinu starších anebo pouze částečně zrekonstruovaných budov, pracujících s vysokým tepelným spádem. Topit tuhými palivy se dá ovšem vysoce efektivně, ekonomicky i ekologicky. Stačí zvolit kotel s automatickým podáváním!

Automatické kotle se od těch klasických liší takřka ve všech ohledech. Jedná se o kotle s vlastním zásobníkem na palivo a dávkovačem, pomocí kterého kotel sám přikládá palivo. Ke spalování tak dochází ve zcela uzavřené komoře za pomoci retortového hořáku s řízeným přívodem spalovacího vzduchu. Hoření je tedy mnohem efektivnější – automatický kotel vykazuje účinnost asi 80 %, klasický zhruba 55 %. Díky tomu je k dosažení cílové teploty nutné spálit mnohem méně paliva, a to až o jednu třetinu. Každá topná sezóna tak oproti klasickému kotli může být až o 30 % levnější.

A to je pouze jedna z výhod. Automatické kotle jsou také oblíbené pro jednoduchost své obsluhy. Na rozdíl od kotlů s ručním přidáváním, do kterých je nutné přikládat palivo v rozmezí několika hodin a počítat s přirozeným kolísáním teploty, jeho přehříváním anebo naopak vyhasínáním, automatický kotel pracuje zcela autonomně – teplotu lze nastavit pomocí termostatu. Řídící systém kotle pak bude palivo dávkovat zcela sám, aby byla udržená konstantní vytápěcí teplota. Zásobník automatického kotle má totiž objem až 250 litrů, který se v sezoně doplňuje zhruba jednou za tři dny, mimo sezonu jednou za týden. A v létě, kdy kotel slouží k ohřevu užitkové vody, stačí palivo doplnit dokonce pouze jednou měsíčně.
K těmto dvěma výhodám – tedy ekonomii a jednoduchosti provozu - je ihned nutné dodat další – čistotu provozu. Nejedná se pouze o ušpiněnou kotelnu. Automatický kotel totiž při spalování produkuje až 40x méně škodlivin. Komín bez kouře docení nejen fasáda domu, která zůstane čistá po celou sezonu, ale hlavně zdraví jeho obyvatel. Chuchvalce dýmu, ohlašující, že se v kotli právě začalo zatápět, tak zcela vymizí a spolu s ním i všetečný poletavý prach, se kterým si plíce nedovedou poradit.

Velmi široké portfolio kvalitních kotlů s automatickým podáváním značky HKS Lazar dováží do České republiky již sedmým rokem společnost GAS KOMPLET. Nabízí automatické kotle spalující uhlí i biomasu, s ocelovými i litinovými výměníky, kotle zcela automatické i s možností ručního přitápění. Většinu modelů navíc nabízí v různých výkonnostních kategoriích, takže pro svou stavbu si vybere opravdu každý zákazník.

Vybíráme z portfolia

Kotle společnosti GAS KOMPLET mají v základní ceně – tedy bez nutnosti dalšího příplatku – plně vybavenou regulací ECO MAX 800. Samozřejmostí je také prodloužená záruka na výměníky kotlů.

Všechny zde představené kotle a další produkty naleznete na webu www.MujKotel.cz.


Kotle na uhlí a pelety EKO PERFEKT s litinovým výměníkem

EKO PERFEKT – univerzální litinový kotel prověřené konstrukce


Produktová řada kotlů na uhlí a pelety EKO PERFEKT s litinovým výměníkem byla navržena s ohledem na maximální univerzálnost použití. EKO PERFEKT je dodáván v pěti výkonových provedeních, a sice 23, 28, 35, 42 a 49 kW a nabízí tak dostatečný výkon pro rodinné domy i větší objekty. EKO PERFEKT je osazen litinovým retortovým hořákem, do kterého je palivo dodáváno pomocí šnekového dopravníku. Ve spalovací komoře jsou umístěny keramické desky, které zvyšují účinnost kotle. Kotel má záruku 10 let na litinový výměník kotle.



Kotle EKO KOMFORT umožňují spalování více druhů paliv

EKO KOMFORT – výkonová řada pro jakýkoli objekt


Produktová řada kotlů EKO KOMFORT, se vyznačuje zejména širokým rozsahem výkonů, kdy svými výkony uspokojí jak klienty s rodinným domem, tak klienty s požadavkem na velký výkon kotle pro větší objekty. Nabízí kotle s výkony 18, 22, 25, 38, 49, 75, 99 a 150 kW. Kotle jsou osazeny litinovým retortovým hořákem a šnekovým podáváním paliva (tloušťka šnekovnice 5 mm). Řada EKO KOMFORT umožňuje spalování více druhů paliv. Kotel má záruku 5 let na ocelový výměník kotle.



Univerzální kotle UNI KOMFORT vhodné pro domy a objekty s max tepelnou ztrátou do 44 kW

UNI KOMFORT – univerzální kotel s možností ručního přikládání


Produktová řada kotlů UNI KOMFORT je určena především pro použití v rodinných domech a objektech s maximální tepelnou ztrátou do 44 kW. Nabízí kotle s výkony 16, 24, 34 a 44 kW. Kotle UNI KOMFORT mají vodorovný ocelový výměník, který lze čistit i za provozu kotle, takže jej není třeba vyhasínat. Ve srovnání s litinovým výměníkem se ocelový výměník snáze čistí, méně na něm ulpívá polétavý popel a případné saze. Kotle jsou osazeny litinovým retortovým hořákem a šnekovým podáváním paliva (tloušťka šnekovnice 5 mm). Kotel umožňuje spalování více druhů paliv. Varianta UNI KOMFORT plus je vybavena přídavným vodním roštem, který umožňuje ruční přikládání (bez příplatku). Kotel má záruku 5 let na ocelový výměník kotle.



Kotle MULTI KOMFORT vhodné pro starší kotelny

MULTI KOMFORT – vejde se i do těsných kotelen


Produktová řada kotlů MULTI KOMFORT je navržena pro starší kotelny, kam je obtížné umístit kotel s klasickou násypkou. Konstrukce kotle s umístěním násypky paliva za kotlem totiž značně snižuje prostorové požadavky na umístění kotle. Výkonová řada 21, 31 a 41 kW kotel předurčuje pro rodinné domy a malé objekty. Kotle jsou osazeny inovativním keramickým hořákem se sesuvným roštem a s pístovým podáváním paliva. Nové technické řešení umožňuje i spalování nekvalitního paliva (hruboprach frakce 0 až 5 mm). Kotle MULTI KOMFORT mají vodorovný ocelový výměník, který lze čistit i za provozu kotle, takže jej není třeba vyhasínat. Ve srovnání s litinovým výměníkem se ocelový výměník jednodušeji čistí, a méně na něm ulpívá polétavý popel a případné saze. Kotel má záruku 5 let na ocelový výměník kotle.



Kotle na pelety SMART FIRE

SMART FIRE – sofistikované a vysoce efektivní kotle na pelety


Kotle SMART FIRE jsou vyvinuty s ohledem na dosažení maximální efektivity při spalování pelet. Ocelový výměník je osazen keramickým hořákem nové konstrukce, který ve spojení s kvalitní regulací kotle dosahuje při spalování pelet efektivity kolem 90%. Kotel je ve standardu vybaven ekvitermní regulací, čístícím mechanismem pro výměník, čistícím mechanismem pro hořák, automatickým zapalováním, automatickou regulací výkonu kotle a ventilátoru. Mechanické zabezpečení proti prohoření paliva (otočným litinovým turniketem) zcela vylučuje možnost prohoření paliva do násypky. Kotel má záruku 5 let na ocelový výměník kotle.

Kdo topí na tuhá paliva, měl by si ohlídat emisní třídu svého kotle

V České republice patří spalování uhlí k dlouhodobě oblíbenému způsobu vytápění. To je dáno jak historicky, tak cenou paliva. Stáří kotlů na tuhá paliva se pohybuje kolem 25 let. Osm kotlů z deset splňuje pouze 1. anebo 2. emisní třídu, která je z dnešního pohledu již nevyhovující. Přitom moderní automatické kotle, prodávaném na našem trhu, splňují již emisní třídu 3 – tedy tu, která se v průběhu několika mála let stane novým standardem.

Již v roce 2014, kdy bude zakázán prodej zařízení 1. a 2. emisní třídy, může být zavedena „komínová daň“, výrazně znevýhodňující domácnosti se starými nebo emisně nevyhovujícími kotli. To je již za necelé dva roky.

V roce 2022 pak bude provoz těchto zařízení zakázán a pokutován. Je tedy vysoce pravděpodobné, že majitelé starších, většinou neautomatických kotlů budou v následujících letech výrazně znevýhodňováni. I díky tomu se dá v následujících měsících předpokládat skokový nárůst zájmu o automatické kotle splňující 3. emisní třídu. Odborníci proto radí neotálet a vyměnit starý kotel za nový v době, kdy není trh zmítán převisem poptávky nad nabídkou. Kromě většího klidu při zařizování výměny je totiž možné s obchodníky často vyjednat lepší ceny.

O kolik nás okrádá náš vlastní kotel? Prozradí chytrá kalkulačka.

Představu, kolik utratí domácnost za vytápění a další provozní náklady, nabízí aplikace MojeKalkulačka.com.

Umožňuje porovnávat náklady na vytápění pomocí různých paliv v závislosti na tepelné ztrátě objektu, včetně dalších provozních nákladů na domácnost (ohřev TUV, vaření, praní nebo svícení). Každý majitel nemovitosti si tak snadno udělá představu o ekonomické výhodnosti jednotlivých druhů vytápění.

 
 
Reklama