Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Plzeňský kraj začne přijímat žádosti o dotace na výměnu kotlů

Plzeňský kraj začne ve středu v 08:00 přijímat žádosti o výměnu zastaralých kotlů za ekologičtější zařízení. První výzva potrvá do 31. března, lidé mohou vyčerpat až 162 milionů korun.

Na nový kotel získají od státu díky dotaci EU až 85 procent nákladů, maximálně 127.500 korun, řekl dnes krajský radní Václav Štekl (KSČM).

Domácnosti v regionu by podle něj mohly vyměnit za šest let 5000 až 6000 starých kotlů na tuhá paliva. V kraji je asi 40.000 lokálních topenišť, které by se měly nahradit i kvůli nové legislativě. Informace i formuláře k dotacím jsou na webu kraje.

"Prvotní registraci musí provést žadatel elektronicky. K předkládání dalších doplňujících věcí si může zvolit buď elektronickou aplikaci anebo přijít na úřad," uvedl vedoucí odboru životního prostředí Martin Plíhal. Žádosti bude kraj vyřizovat průběžně, poté je budou schvalovat v etapách radní a první žadatelé budou vyzváni k podpisu smlouvy v březnu.

Náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž očekává, že největší zájem bude o nízkoemisní kotle spalující uhlí i biomasu, jichž by mělo být až 70 procent. Ty jsou ale podle Štekla nejdražší. Zhruba o polovinu levnější je instalace kondenzačního plynového kotle. Nejdražší je tepelné čerpadlo, které má ale nejvyšší podporu.

Zájemci mohou získat 70 až 80 procent nákladů podle typu pořizovaného kotle. Domy ve vyjmenovaných oblastech s vyšším znečištěním dostanou ještě o pět procentních bodů státní podpory více. Občanům by mohly přidávat peníze také města a obce.

V první ze tří tranší dostane Plzeňský kraj 231 milionů Kč, za něž by se mělo vyměnit asi 1540 kotlů. Z toho 162 milionů Kč rozdělí letos a zbylých 69 milionů v lednu až březnu 2017. Další dvě stejně velké částky budou následovat do roku 2020.

Podle Kříže půjde na dotace na výměnu kotlů do všech krajů devět miliard korun; ministerstvo peníze převádí postupně. Výrazně pomohou k omezení znečištění z lokálních topenišť, jejichž emise polétavého prachu ovlivňují více než pětinu obyvatel ČR a karcinogenní benzopyren přes 50 procent. Cílem ministerstva je vyměnit v ČR do roku 2020 až 100.000 nevyhovujících kotlů, tedy čtvrtinu, což podle Kříže způsobí skokovou změnu kvality ovzduší. Podle Plíhala jsou současným hlavním problémem právě lokální zdroje. Nový zákon o ovzduší, jehož návrh schválila vláda, umožní od ledna 2017 jejich kontroly v domácnostech.

 
 
Reklama