Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zájemci z Ústeckého kraje o dotaci na výměnu kotle si přivstali

Krajský úřad Ústeckého kraje včera začal přijímat žádosti o dotaci na výměnu kotle. První lidé se shromažďovali před úřadem už dvě hodiny před otevřením.

Zájem je podobně velký jako v předchozích letech, ve frontě se sešlo kolem 60 lidí. Ústecký kraj rozdělí na výměnu kotlů státní dotaci 162 milionů korun.

Mimořádně dnes úředníci pustili klienty dovnitř půl hodiny před obvyklou otvírací dobou. V rámci dotace na nové ekologičtější kotle jen za dopoledne přijali 202 žádostí. Na chodbě úřadu byly fronty i odpoledne. "Čekám tu hodinu a doufám, že to stihnu před zavřením," řekl ČTK pětapadesátiletý Karel, který přijel do Ústí z Chomutova. "Žádost o dotaci včetně příloh lze podat v jednom podepsaném originále v českém jazyce pouze osobně v úředních hodinách na podatelně Krajského úřadu Ústeckého kraje," uvedla mluvčí samosprávy Lucie Dosedělová.

Zatímco někteří lidé chtěli být mezi prvními, aby si zajistili příjem žádosti, další teprve na úřad zamíří. "Máme v plánu jet do Ústí v tomto týdnu, peněz se bude rozdělovat víc než loni, tak není potřeba zas tak kvaltovat," řekl ČTK Milan z Krupky na Teplicku.

Loni kraj vyhlásil výzvu 12. května a za devět dnů byla vyčerpána celá třicetimilionová částka, úředníci přijali 584 žádostí. O rok dříve kraj rozděloval 20 milionů korun a vyčerpány byly za necelý měsíc.

Žádosti jsou ke stažení na webu Ústeckého kraje, po vyplnění ji lidé mohou od 25. ledna do 31. března 2016 přinést na krajský úřad.

O dotaci mohou požádat lidé, kteří si už kotel koupili na letošní topnou sezónu, i ti, kteří jeho nákup teprve plánují. Proplacení dotace bude dvojí. "Buď budeme proplácet ex post, tedy těm, kteří jsou si schopni zaplatit z vlastních zdrojů a třeba to už udělali. Druhá varianta znamená, že žadatel si zaplatí svému dodavateli pouze svoji část a po výměně zaplatíme dotaci přímo na účet dodavatele. Myslíme si, že je to velmi vstřícný krok," uvedla Iva Tomešová z krajského úřadu.

"Byli bychom rádi, kdyby se vyměnilo alespoň 1080 kotlů," řekl už dříve náměstek hejtmana Stanislav Rybák. Dotace bude dosahovat až 85 procent uznatelných nákladů, což je částka 150.000 korun. Maximální výše dotace tedy bude 127.500 korun. Lidé mohou získat na výměnu kotle na uhlí 70 procent nákladů, u plynového kondenzačního kotle 75 procent a u kotle na biomasu 80 procent. Pět procent navíc obdrží obyvatelé vybraných vesnic, kde je ovzduší nejznečištěnější.

Ústecký kraj patří po Moravskoslezském k lokalitám s nejhorší kvalitou ovzduší. V letech 1991 až 1999 bylo v rámci Programu Teplice monitorováno ovzduší na severu Čech a dopady na zdraví obyvatel. Jeho výsledky, které byly zveřejněny v říjnu, podle Českého statistického úřadu objektivně potvrdily zprávy lékařů o poškození zdraví obyvatel pánevních okresů.

 
 
Reklama