Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Již 2 kotle v oficiálním seznamu nevyhovují, MŽP je prověří

Dva kotle na pevná paliva nesplňují podle APTT podmínky, a přitom jsou zařazeny do oficiálního seznamu kotlů pro takzvané kotlíkové dotace, uvedla ČTK.

Podněty na tyto dva výrobky předala dnes asociace ministerstvu životního prostředí, řekla ČTK mluvčí úřadu Petra Roubíčková. Kotle prý nemají parametry emisní třídy, které jsou podstatné pro jejich uvedení na trh a ani deklarované parametry ekodesignu. Oba kotle byly certifikovány nezávislou zkušebnou v zahraničí, uvedla Roubíčková.

Kotlů na tuhá paliva je v oficiálním seznamu kolem tří stovek. Seznam registrovaných výrobků najdou lidé na stránkách Státního fondu životního prostředí. Jestli kotel je dobře zařazen ve třídě nebo není, nemůže laik posoudit sám. Nevyhovující výrobek se mohl v seznamu objevit proto, že už zhruba dva měsíce nemusí výrobce nechat kotel testovat v nezávislé zkušebně.

Pokud se výrobce dopustil podvodu, MŽP se o podvedené žadatele postará

"Zároveň zdůrazňuji, že pokud se prokáže, že výrobce či dodavatel kotle deklaroval nějaké parametry svého výrobku a při tom se dopustil podvodu, pak nenecháme v žádném případě žadatele na holičkách a budeme individuálně řešit co nejkomfortnější řešení pro žadatele s cílem kotel vyměnit a nevracet dotaci," dodala Roubíčková.

 
 
Reklama