Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Praha rozdělí na dotacích na výměnu kotlů 23,7 milionu korun

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) rozdělí v Praze na dotacích na výměnu kotlů 23,7 milionu korun. Dotaci musí schválit rada města, která o tom rozhodne nejspíše během dvou týdnů.

Přijímat žádosti by mohla začít na přelomu února a března. V hlavním městě je asi 4000 kotlů, na něž je možné dotace žádat, dostane se na majitele zhruba 160 z nich. Hlavní město dosud přispívalo na výměnu plynových kotlů. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a pražská radní pro životní prostředí Jana Plamínková.

"V celé České republice je asi 350.000 nejvíce znečišťujících kotlů, většinou na uhlí. Od 1. září 2022 bude povinnost vyměnit tyto kotle za nové. Tohle je dobrá příležitost," uvedl ministr.

Příspěvek činí až 85 procent nákladů, nejvýše 150.000 korun. Podmínkou pro jeho přidělení jsou tepelně izolační vlastnosti domu nejméně na stupni C (tj. vyhovující), což lidé musí doložit průkazem energetické náročnosti budovy. Podle Brabce je proto vhodné zkombinovat dotaci na výměnu kotle s dotací z Nové zelené úsporám na zateplení domu, které rozděluje Státní fond životního prostředí.

Podle radní Plamínkové jsou kotle vhodné pro výměnu v Praze hlavně v okrajových městských částech. "Jde o místa, kde se včas neprovedla plynofikace. Neudělala se tam, kde chybí kanalizace, protože je nutné ji dělat až poté," uvedla radní. Jde například o Řeporyje, Suchdol nebo Slivenec.

Praha dosud přispívala na výměnu starých plynových kotlů. Od roku 1994 lidem rozdělila víc než půl miliardy korun, úspěšných žádostí bylo přes 17.000. Loni vyčlenila přes 20 milionů korun.

Ve většině krajů je o výměnu starých kotlů velký zájem. Podle Brabce už lidé díky dotaci vyměnili 10.000 zdrojů tepla. Například ve Středočeském kraji se jich vymění asi 3000 z celkových 100.000 zdrojů, v Praze 160 ze 4000. V Královéhradeckém kraji už příjem žádostí zastavili, lidé dotaci za 100 milionů korun po 14 dnech vyčerpali. V Ústeckém kraji začali žádosti přijímat dnes, lidé jich podali přes 500.

V první vlně výzvy budou v celé zemi rozděleny na výměnu starých kotlů tři miliardy korun. Druhou, také se třemi miliardami korun, by mělo zahájit začátkem příštího roku. Do roku 2020 by mělo být rozděleno devět miliard korun a vyměněno až 100.000 kotlů. Podle ministra Brabce by se to mohlo stihnout i dříve. Měla by tak být nahrazena až jedna třetina nejvíce znečišťujících kotlů v tuzemsku.

 
 
Reklama