Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak optimalizovat úspory v soustavách vytápění a přípravy teplé vody

Firma Danfoss patří k výrobcům, kteří společně se svými partnery pomáhali bytovým družstvům již od počátku 90. let řešit jejich problémy s nedotápěním, přetápěním a hydraulickým vyvážením topných systémů. Od instalací TRV v celé řadě domů už uběhlo více než 15 let.

Samostatnou součástí tohoto systému je i autonomní programovatelná hlavice living eco®, která je vhodná k použití v běžných bytových a rodinných domech. Jde o nejnovější generaci elektronické programovatelné hlavice, která kromě atraktivního designu, má i celou řadu dalších předností. Podle uživatelského průzkumu má hlavice z výroby přednastaveny tři základní volitelné teplotní denní programy (viz. obr. č. 1). Tyto programy lze samozřejmě měnit, pokud je režim uživatele jiný než nastavený. Danfoss dodává i adaptery, aby bylo možno tyto hlavice namontovat jak na starší ventily Danfoss RTD, na současně prodávané ventily Danfoss RA-N, tak i na ventily s připojením M30×1,5. Hlavice je napájena dvěma běžnými AA alkalickými bateriemi. Je vybavena úsporným a tichým krokovým motorkem, takže baterie vydrží 2 roky. Máme možnost omezení maximální i minimální teploty v místnosti, v případě potřeby využít i dětské pojistky pro zabránění proti nedovolenému ovládání. Hlavice má i tzv. adaptivní regulaci, která uživateli umožní, aby měl v místnosti požadovanou teplotu v nastaveném čase. Hlavice si pamatuje průběhy teplot v místnosti za posledních 7 dní a podle toho si stanoví čas, kdy musí zahájit topení, aby byla včas dosažena požadovaná teplota. Je možné nastavit až 3 útlumové periody za den. Je rovněž vybavená funkcí „otevřeného okna“, která hlídá trend okolního proudícího vzduchu. Pokud tedy v zimě otevřeme okno a větráme, hlavice se zavře. Po 30 minutách hlavice zahájí vytápění, aby pokud bychom zapomněli okno zavřít nedošlo k zamrznutí systému vytápění. Funkce „zajištění pohyblivosti ventilů“ pravidelně 1× týdně projíždí mimo topnou sezonu ventil, aby se nezanesl a byl připraven kdykoli regulovat bez nutnosti údržbářského zásahu.

Zpracované studie prokázaly, že pokud vyměníme starší termostatické ventily za nové a využijeme minimálně továrního nastavení hlavice living eco®, můžeme ušetřit až 23 % energie. Pokud vybavíme byty těmito inteligentními hlavicemi (jedná se o poměrně malou investici), přinese nám nejenom úspory a komfort, ale i významný ekologický efekt a příspěvek ke snížení exhalací CO2.

Tovární nastavení volitelných programů P0, P1 a P2

P0 – konstantní teplota 21 °C celý den a noc

P1 – možnost nastavení jednoho útlumu, např. na teplotu 17 °C každý den od 22:30 do 6:00 hod

P2 – možnost nastavení dvou útlumů, např. na teplotu 17 °C každý den od 22:30 do 6:00 hod a od 8:00 do 16:00 hod

 

www.living.danfoss.cz


DANFOSS, s. r. o.
logo DANFOSS, s. r. o.

Danfoss nabízí: regulační prvky pro CZT, termostatické hlavice, ventilová tělesa a šroubení, armatury pro vyvážení soustav v rezidenčních a komerčních budovách, produkty pro chytré vytápění - ovládání radiátorů a podlahového vytápění vzdáleně přes ...