Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Meibes – po roce od přestěhování a s novou regulací

V březnu roku 2017 se firma Meibes s.r.o. přestěhovala do nového objektu v rámci průmyslového areálu v Praze 9, Horních Počernicích. Co tato změna firmě přinesla? O tom hovoří Ing. Zdeněk Kratochvíl, jednatel společnosti. Mimochodem Ing. Kratochvíl je jednatelem této společnosti od jejího založení v roce 1993, tedy letos v této funkci slaví zajímavé jubileum.

Ing. Zdeněk Kratochvíl
Ing. Zdeněk Kratochvíl

Josef Hodboď, TZB-info:
Především, proč jste se stěhovali?

Ing. Zdeněk Kratochvíl:
V historii firmy jsme se stěhovali vícekrát. V počátcích jsme působili v rámci přízemního podlaží v bytovém domě na Žižkově. Růst obratu firmy nás donutil k hledání většího prostoru. Nalezli jsme jej historickém statku v Praze Bohnicích v roce 2006. Postupem doby nám i tento mnohem větší areál přestal vyhovovat. Těch důvodů bylo více. Především jsme neměli vhodné prostředí pro školení, bez kterých se dnes nelze obejít při prodeji moderní tepelné techniky. Dále jsme potřebovali lépe vyřešit vnitrofiremní komunikaci, zlepšit skladovací plochy, vyřešit logistické problémy včetně snadné dostupnosti pro kamionovou dopravu. A když už jsme se rozhodli pro stěhování, tak jsme s tím spojili i otázku zásadního zlepšení pracovního prostředí pro naše zaměstnance.

Josef Hodboď, TZB-info:
V novém objektu působíte jeden rok. Splňuje vaše očekávání?

Obr. Sálavé panely na stropě kanceláře dokreslují charakter firmy
Obr. Sálavé panely na stropě kanceláře dokreslují charakter firmy

Ing. Zdeněk Kratochvíl:
Začnu u zaměstnanců, neboť ti jsou alfou i omegou úspěšnosti firmy. Respektive od jejich pracovních podmínek. Zvolili jsme světlé interiéry, bohatě dimenzované z hlediska prostoru a prosvětlené. Jako firma zaměřená na tepelnou techniku jsme zvolili vytápění i chlazení stropy. Tuto techniku prodáváme, věříme jí a toto dokládáme i tím, že ji sami používáme. A to nejen v rámci vyšších prostorů, jako jsou sklady, montážní prostory, školicí místnost, ale i kanceláří. Sálavé teplovodní panely jsme ponechali odhalené i proto, aby byl zřejmý jejich zajímavý designový efekt. Pouze s výjimkou jednací místnosti, kde jsou zespodu řešeny se zvýšením akustického útlumu a některých jiných prostorů, kde je viditelný podhled tvořen hladkým sádrokartonem. Máme tak vytvořeno vnitřní prostředí bez otopných těles, průvanu od vzduchotechniky. Intenzita větrání závisí na zaměstnancích. Preferujeme čerstvý vzduch bez jeho průchodu přes filtry a výměníky, a tak se větrá okny. Vzájemně se tím vyvažují drobné energetické ztráty proti vyšší spokojenosti a věřím že i lepšího zdraví našich zaměstnanců. Snažíme se udržet ducha přívětivé rodinné firmy po vzoru naší původně jen německé mateřské společnosti založené na spolupráci bratrů Meibesů.

Josef Hodboď, TZB-info:
O zásadním zlepšení logistiky nemusíte hovořit. To je patrné již na první pohled, když na dálnici Praha - Liberec je to od vás jen pár stovek metrů. Ale co sklady, výroba?

Obr. Sálavé řešení stropu v zasedací síni (vpravo) je řešeno s ohledem na zlepšení akustických parametrů. Navazuje na něj řešení s hladkým sádrokartonem (vlevo).
Obr. Sálavé řešení stropu v zasedací síni (vpravo) je řešeno s ohledem na zlepšení akustických parametrů. Navazuje na něj řešení s hladkým sádrokartonem (vlevo).

Ing. Zdeněk Kratochvíl:
V této době jsme plně spokojeni a disponujeme i potřebnou rezervou. Spíše než o výrobě by se možná mělo hovořit o kompletaci. Standardní výrobky se vyrábí jinde. U nás se zhotovují řešení na míru, především u předávacích stanic tepla a přípravy teplé vody pro objekty a byty. Taková individuálně řešené specifická zařízení se nevyplatí vyrábět na plně automatizovaných linkách, takže je kompletujeme u nás. Podobně například i tlakové hadice, trubky.
Obecně možná není známé, že jsme centrálou pro Českou republiku, Slovenskou republiku, Maďarsko a Rumunsko, a to s ročním obratem okolo 12 mil. Euro. Náš dodavatelský sortiment vychází ze tří značek. Zahrnuje původně německý Meibes, nizozemské Flamco a německý Simplex a my jsme se stali takovým integrátorem pro tyto značky. Jsme specialisté na tzv. hydronic flow control, tedy zařízení, která zajišťují a regulují tok tepla.

Josef Hodboď, TZB-info:
Vaši školicí místnost hned za vstupem do objektu nelze přehlédnout.

Ing. Zdeněk Kratochvíl:
Máte pravdu, a naši partneři jsou z ní nadšeni. Mohou v ní vidět většinu námi dodávaných zařízení. Máme v provozu vlastní kotelnu s kaskádou kotlů, předávací stanice, používáme vlastní regulace, armatury, zásobníky, sálavé panely atd. Toto jsme v bohnickém areálu velmi postrádali. Úroveň školení u nás se tak dostala na velmi vysokou úroveň, takže nyní můžeme zcela oprávněně hovořit o Meibes akademii. Školicí místnost je relativně velká, aby se nám do ní vše potřebné vešlo, ale za „pohodlnou“ skupinu pro školení považujeme asi tak 20 lidí. Mohu říci, že jde o splnění nejen mého dlouholetého snu, jak by mělo vypadat prostředí firmy a její zázemí, ale i přání pracovníků technického i obchodního oddělení.

V návaznosti na rozhovor s Ing. Zdeňkem Kratochvílem jsem dále hovořil s Ing. Rudolfem Kotíkem, který je u fy Meibes specialistou na problematiku regulací.

Josef Hodboď, TZB-info:
Krátce jsme se potkali na nedávno proběhlém veletrhu Aquatherm a při této příležitosti jste mne upozornil na zajímavou novinku v oblasti regulace kaskád kotlů. O jaké zařízení jde?

Obr. Základem školení techniků, projektantů, je mít možnost vidět vše v provozu. Od výroby tepla, přes jeho rozvod a předávání do místnosti.
Obr. Základem školení techniků, projektantů, je mít možnost vidět vše v provozu. Od výroby tepla, přes jeho rozvod a předávání do místnosti.

Ing. Rudolf Kotík:
Je pravděpodobné, když po pravdě řeknu, že tuto regulaci vyvíjí výrobce tzv. bílé techniky (ledniček, praček atd.), tak vzbudím určitou nedůvěru, možná i úsměv na tváři u ctitelů tradičních značek regulací pro kotle a kotelny. Věřím však, že po seznámení se s možnostmi regulace a záměrem jejího výrobce přezíravý úsměv z tváře rychle zmizí. V současné době probíhá ostrý boj o budoucí trh smart řešení. Tedy stavu, kdy spolu výrobky v domě budou komunikovat. V případě elektrických spotřebičů je jednoznačným cílem řídit jejich chod tak, aby se co nejvíce pokryla spotřeba elektřiny z vlastní fotovoltaické elektrárny. Možnost, jak toto řešit co nejjednodušeji, přináší internet věcí.

Josef Hodboď, TZB-info:
To vypadá dobře, ale jak je s tím propojena nová regulace Meitronic?

Obr. Sídlo firmy
Obr. Sídlo firmy

Ing. Rudolf Kotík:
Ta zapadá do popsaného konceptu internetu věcí. Společným rysem této řady regulátorů je moderní rozhraní všech komunikačních kanálů. Regulátory tedy ve standardu využívají USB konektivitu pro lokální nastavení a ethernetový port pro komunikaci přes internet. Pro komunikaci mezi regulátory je použita sběrnice CAN bus. Tato sběrnice je využívaná nejčastěji pro vnitřní komunikační síť senzorů a funkčních jednotek v automobilu, a z této aplikační oblasti se CAN rychle rozšířil také do sféry průmyslové automatizace. Její výhodou je možnost komunikaci řídit podle adresy. V oblasti tepelné techniky hojně používaná sběrnice OpenTherm toto neumí, a tak se pro každý kotel v kaskádě musí používat speciální modul. Z našeho pohledu má zvolené CAN řešení velkou budoucnost.

Josef Hodboď, TZB-info:
Popis regulace, jejích možností, způsobů nasazení atd. nelze řešit formou rozhovoru. To vyžaduje mnohem větší prostor. Přináší Meitronic ještě něco jiného, než jinou sběrnic?

Obr. Cloudové řešení se vyhýbá použití aplikací
Obr. Cloudové řešení se vyhýbá použití aplikací

Ing. Rudolf Kotík:
Když už se musím tak omezit, tak zmíním alespoň to, že k jeho napojení na internet je zapotřebí jen kabel od domácí routeru. Žádný webserver, žádná brána. A pak zmiňuji absenci aplikace, kterou by si uživatel musel instalovat do svého chytrého telefonu. Tyto aplikace se musí neustále opravovat, aby bezchybně spolupracovaly s novými verzemi operačních systémů telefonů, jak s androidem, tak IOs a dalšími. Vyžaduje to neustálou a nikdy nekončící práci IT vývojářů. Proto Meitronic nemá pro své ovládání a sledování dat žádnou aplikaci a vše je řešeno přes internetové rozhraní, tedy v souladu s filosofií IoT. Pro internetovou komunikaci je připraveno Cloudové rozhraní. Toto rozhraní umožňuje snadný přístup a vizualizaci regulace. Po připojení ke cloudu je automaticky připravena archivace všech teplotních čidel regulátoru. Cloudové řešení je ve standartu HTML5, které umožňuje komfortní ovládání i přes smartphone právě bez nutnosti instalace aplikace. Předpřipraveno je několik desítek pevně definovaných hydraulických schémat, které lze snadno aktivovat, v řadě případů dále modifikovat a přidávat vlastní logiku.
A těch dat, které se ukládají do cloudu a které má uživatel ve svém účtu k dispozici, je spousta. Teploty a jejich trendy, činnosti nejrůznějších zařízení. V podstatě vše, co nabízí profesionální řídicí systémy dispečinků velkých otopných soustav je možné mít i pro malou kotelnu.

Josef Hodboď, TZB-info:
To zní zajímavě. Je Meitronic na trhu?

Ing. Rudolf Kotík:
Je to aktuální novinka v sortimentu firmy Meibes a jsem rád, že stojím na počátku jejího využití. I proto, že cítím velkou podporu od výrobce, který si rozhodně nechce nechat ujet velmi rychle se rozjíždějící vlak. A spolu s ním chceme jet i my.

 
 
Reklama