Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Sálavé vytápění malých prostor (IV) Rychlá montáž KSP to go®

Jednoduchý způsob, jak zajistit vytápění menších dílen, prodejen, garáží a podobných prostor pomocí principu, který velké průmyslové podniky efektivně využívají již po desetiletí, to jsou sálavé panely KSP to go®. Sálavé panely KSP to go® vyvinula společnost KOTRBATÝ V.M.Z. spol. s r.o., která se již od roku 1991 zabývá návrhem a výrobou infračervených zářičů KM a MK a teplovodních sálavých panelů KSP.

V tomto seriálu článků na portálu TZB-info.cz se Vám pokusíme přiblížit všechny vlastnosti nového modelu KSP to go® včetně toho, jak a kde je vhodné tohoto způsobu vytápění využít.


Montáž sálavých panelů KSP to go®

Závěsné podstropní sálavé panely KSP to go®, jak již název napovídá, se umisťují pod strop do vytápěné místnosti.

Pro bezpečné zavěšení je nutné nejprve zkontrolovat splnění základních předpokladů:

  • stropní konstrukce má dostatečnou nosnost (maximální úroveň zatížení je 20 kg/závěs);
  • zvolený závěsný systém obsahuje prvky, které vyhoví maximálnímu zatížení;
  • zvolený závěsný systém umožňuje dilataci (prodloužení) sálavého panelu vlivem zvýšení teploty.

Pokud není zajištěno splnění těchto podmínek, není zavěšení bezpečné, případně může dojít k poškození sálavých panelů KSP to go®.

Návod na montáž systému KSP to go®

Pokud máte již připravené závěsné body, je k sestavení a zavěšení sálavých panelů KSP to go® třeba minimum nářadí a to činí tento systém velmi jednoduchým na montáž. Potřebujete pouze měřidlo a lisovací kleště s příslušenstvím pro nalisování nátrubků, které jsou k zapůjčení ve velkoobchodu Ptáček. V další části bude popsána montáž panelů v sedmi krocích.

Krok 1:

Panel si položte na vyvýšené místo a připravte si příslušnou sadu registrů pro nalisování.

Postup lisování:

Nejprve nasaďte lisovací nátrubky na trubky sálavého panelu. Registr nasaďte nadoraz, srovnejte a pomocí lisovacích kleští zalisujte.

Pokud chcete spojit více panelů dohromady, nechte druhý konec panelu neosazený.


Krok 2:

Na stropní konstrukci si vyměřte místa pro zavěšení a osaďte zvolený závěsný systém (rozteče viz tabulka v obr. 2). Panel osazený registry zavěste pomocí řetězové rychlospojky, která je součástí výrobku. Panel osazujte vodorovně! Pokud má být propojeno více panelů, nasaďte na volné konce trubek lisovací nátrubky, které zatím nelisujte.


Krok 3:

Postupně si vyměřte místa pro zavěšení dalších sálavých panelů v řadě, které osadíte stejným způsobem. Dodržujte odstupy dle obr. 3. Vyrovnávejte panely do vodorovné roviny a stejné výšky. Poslední panel musí být osazen odpovídajícími registry bez vývodů dle obr. 1. Lisovací nátrubky postupně přesunujte na protilehlé trubky a panely stlačujte k sobě až na doraz. Pro snazší nasunutí nátrubků na trubky sálavého panelu doporučujeme otřít trubky panelu kouskem textilu navlhčeným mýdlovou vodou. Panely vyrovnejte tak, aby byl vzniklý pás rovný. Teprve až si budete jisti, že je vše tak jak má být, zalisujte lisovací nátrubky pomocí lisovacích kleští.


Krok 4:

Na již zavěšený panel se zalisovanými spoji našroubujte pružnou hadici. Nezapomeňte ne přiložené těsnění.


Krok 5:

V dalším kroku připojte druhý konec pružné hadice k otopné soustavě a napusťte sálavý panel (pás panelů) otopnou vodou. Maximální dovolený přetlak je 6 barů (600 kPa) neboli PN 6. Odvzdušněte soustavu pomocí ventilků umístěných na přívodním respektive odvodním registru.


Krok 6:

Nasazujte postupně kryty registrů a kryty spoje na vyznačená místa (obr. 6) a upevňujte – krok 7.


Krok 7:

Kryty registrů a spoje upevněte na místo pomocí ohebných ocelových pásků. Ty nejprve ohnete do svislé polohy a po nasazení krytu ručně ohnete kolem trubek (obr. 7).


Systém KSP to go® je po provedení všech výše zmíněných úkonů připraven k použití a Vy tak můžete začít využívat všech výhod, které systém teplovodních sálavých panelů KSP to go® nabízí. Pokud byste potřebovali pomoci s montáží či návrhem zavěšení, další užitečné informace naleznete na webových stránkách www.ksp2go.com v sekci podpora nebo napište na naši e-mailovou adresu cz@ksp2go.com.

Sortiment příslušenství k zavěšení sálavých panelů KSP to go®

Sálavé panely je možné zavěsit několika různými způsoby. Jedním z nich je použití klasického uzlového řetízku potřebné délky, který se připojí do z výroby připravené řetězové rychlospojky. Toto řešení patří k těm levnějším, nicméně k možnosti zavěšení se pojí jistá omezení vyplývající z použití řetízku, neboť i ten je potřeba uchytit ke stropu pomocí vhodné spojky a navíc krácení řetízku je poněkud zdlouhavé. Jednodušší způsob je certifikovaný lankový závěsný systém. Lze ho zavěsit do jakéhokoli typu stropu, je možné si vybrat z několika koncovek. Nastavení délky zavěšení panelu lze udělat na milimetr a zvládne to opravdu každý.

Systém A – zavěšení pomocí uzlového řetízku

Pokud se rozhodnete k zavěšení sálavých panelů KSP to go® využít uzlový řetízek, máte na výběr mnoho možností, jak závěsy ukotvit do stropu. Záleží jaký typ stropu nebo přímo střechy je v daném prostoru a podle toho vybrat správný typ ukotvení.

Sada do trapézového plechuSada pro zavěšení na I-profilSada pro zavěšení do betonu



Součástí této sady jsou:
V-profil se závitovým kolíkem a matkami;
šroub s okem;
řetízek;
napínací šroub.
Součástí této sady jsou:
nosná svěrka;
šroub s okem;
řetězová rychlospojka;
řetízek;
napínací šroub.
Součástí této sady jsou:
hmoždinka se závitovým kolíkem, případně chemická kotva;
závěs trubkový;
řetězová rychlospojka;
řetízek;
napínací šroub.

Systém B – certifikovaný lankový systém

Hlavní výhodou lankových systémů je až trojnásobná úspora času v porovnání se systém zavěšení pomocí uzlových řetízků. Lankový závěs máte už předem připravený a nemusíte nic skládat dohromady včetně koncovek. Doporučené lankové systémy pro KSP to go® mají nosnost 45 kg na jeden závěsný bod, což splňuje podmínku bezpečného zavěšení sálavých panelů.


Posuvný zámek

Jeden konec lanka je vždy opatřen posuvným zámkem, kterým si chytnete lanko nad panelem a nastavíte výšku. Díky zpětné pojistce nemůže dojít k samovolnému povolení.

Příklady některých typů koncovek pro různá provedení závěsných bodů:


  • Úchyt pro vrut
    Slouží k uchycení např. do dřevěné konstrukce pomocí vrutu.

  • Úchyt do plechu
    Slouží k uchycení do plechových střech včetně trapézového plechu. Nejrychlejší montáž do plechu na trhu – protáhne se otvorem, rozloží se a nedovolí propadnutí zpět otvorem.

  • Závitový kolík a hmoždinka do betonu
    Určena pro přímé upevnění do betonu či zdiva. Lze objednat různé závity.

  • Základní smyčka
    Nejjednodušší způsob, jak upevnit sálavý panel k nějaké pomocné konstrukci. Oko je pevně zajištěno bez možnosti posouvání.

Lankové systémy pro KSP to go® jsou dodávány v délkách 1 a 2 metry vždy v sadě po 4 kusech. Vy si jen zvolíte délku a koncovku podle typu stropu.

V případě, že si nevíte rady, jaký způsob zavěšení je vhodný pro Vaši instalaci, kontaktujte nás na e-mailu cz@ksp2go.com.


KOTRBATÝ V.M.Z. spol. s r.o.
logo KOTRBATÝ V.M.Z. spol. s r.o.

Konzultace, projekce, montáže vytápění a větrání průmyslových objektů a výměníkových stanic. Koncepční řešení zásobování průmyslových závodů teplem. Výroba závěsných teplovodních sálavých panelů a pásů KSP a KSP to go, světlých infračervených plynových ...