Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Servopohon s momentem 160 Nm a další novinky pro vytápění, větrání a chlazení od Belimo

O extrasilném servopohonu, armatuře, která nejen reguluje, ale i měří, o NFC pro nastavení servopohonů z telefonu a dalších zajímavostech hovoří zástupci výrobce Belimo.

Servopohon s točivým momentem 160 Nm má nyní Belimo v sortimentu pro vzduchotechnické klapky, řekl v úvodu rozhovoru pro TZB-info jednatel společnosti, Ing. Ivar Mentzl. Pro představu, jak ohromnou sílu tento servopohon má, je možné si představit kliku dlouhou jeden metr, na kterou se v její vodorovné poloze zavěsí závaží 16 kg. Až tak velké síly vyžadují pro přestavení polohy klapky ve velkých vzduchotechnických zařízeních.

Ing. Zdeněk Malík mimo jiné zdůraznil příležitost, kterou pro tepelné a nebo chladicí soustavy objektů nabízí energetický ventil – Energy Valve. Není to již úplně čerstvá novinka na trhu, existují již stovky případů použití, ale řada projektantů jeho přednosti ještě nevyužívá. Je to dáno i komplexností ventilu kombinující regulační schopnosti ventilu pro optimalizaci řízení proudění teplonosné – chladonosné látky s ohledem na exaktně měřené procházející množství tepelné energie. Energetický ventil spojuje projekt proudění a měření a regulace, a tím i částečně mění zažité zvyklosti.

Zajímavé možnosti přináší využití technologie NFC, které je běžně využívána u chytrých telefonů k bezdrátovému přenosu dat na krátkou vzdálenost, i v oblasti servopohonů a regulací armatur, upozorňuje Petr Oliva. Pro nastavování nových zařízení Belimo stačí do chytrého telefonu stáhnout aplikaci a s její pomocí lze volit parametry dle potřeby. Například omezit rozsah pohybu mezipřírubové klapky aj. Zajímavostí je například i to, že nastavovaný servopohon nemusí být „pod napětím“, takže může být nastaven ještě před finálním zprovozněním.

Ing. Ivar Mentzl na závěr zdůraznil, že zkopírovat i špičkový výrobek je v podstatě možné, ale nelze zkopírovat s výrobkem související rozsah služeb, podpory zákazníků, servis, pomoc s řešením i neobvyklých stavů, rychlost dodávky výrobků atd. A to je zásadní přednost, která z Belimo dělá vedoucí firmu trhu a nejvyšší standard, se kterým se ostatní porovnávají.

 
 
Reklama