Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zásadní změny ve vytápění domů – regulace kotlů Jablotron je na ně připravena

Snad každý se snaží o úsporu nákladů na vytápění. Proto jsou dnes domy kvalitně zateplené, včetně dobře izolujících oken a dveří. Znamená to, že se výrazně změnila potřeba tepla na vytápění.

Běžnému domu v mrazech stačí řádově pětina nebo i méně energie v porovnání s domem o generaci starším (tedy z 90. let minulého století).

Zdůrazněme – nejedná se mírnou proměnu v jednotkách procent. Jedná se o řádově (5x - 10x) nižší potřebu tepla na vytápění.

Proto se moderní domy chovají jinak:

  • Nevyžadují velký topný výkon. Stačí jednoduchý kotel, ne složité a drahé kombinace více zdrojů.
  • Mají velkou tepelnou setrvačnost – díky skvělé izolaci se teplo z domu jen tak neztratí.
  • Jsou výrazně ovlivněny tepelnými zisky ze slunce a z provozu v domě. V nezateplených domech se zisky klidně mohly zanedbat, dnes se s nimi naopak musí počítat.

Nároky na moderní systém vytápění

1. Propočítaný návrh

Občas se setkáme s názorem, že „takto jsme topení vždycky montovali a funguje to“.

Jenže platí: Čím menší tepelná ztráta, tím víc se projeví jakákoliv chyba v projektu (nebo jeho absence a realizace „od oka“).  


2. Přesná regulace

Dřív stačilo ovládat kotel „zapnuto-vypnuto“. Kotel byl předimenzovaný, když tepla bylo moc, zastavili jsme radiátor a do pár minut teplo z místnosti uteklo ven. Co se ale stane, když zatopí 25 kW kotel v domě, který aktuálně potřebuje 1-2 kW? Systém sice vydrží, ale příliš komfortu takový tepelný šok také nepřinese.

Pasivní dům potřebuje velmi jemnou práci s výkonem zdroje tepla.

3. Rychlá reakce

Zateplený dům mnohem citlivěji reaguje na vnější změny – zatopení v krbu, sluneční osvit, rodinná oslava, celodenní předvánoční pečení nebo úklid. To vše dokáže znatelně zvednout teplotu interiéru a místnost přetopit.

Bez možnosti rychle reagovat na změny bude pokojová teplota kolísat mimo pásmo pocitového pohodlí.

4. Propojení s ostatními prvky systému: vytápění – větrání – automatizace

Každý dnes ví, že jednotlivé části systému by měly spolupracovat. To je však záludné, technicky náročné a především drahé. Pokud jsou však všechny prvky od stejného výrobce, máte po starostech a ještě ušetříte pořádný balík peněz.




Jablotron nabízí chytré kotle systémově propojené do funkčního celku


  • Autoadaptivní PID regulátor. Kotel se naučí tepelnou charakteristiku domu bez nutnosti nastavování topné křivky. Výkon kotle se tak vždy perfektně přizpůsobí Vašemu konkrétnímu domu, aby s maximální přesností dodržel nastavenou teplotu. Ve skutečných instalacích udržujeme pásmo +/- 0,2 °C.
  • Kombinace vzduchového a sálavého vytápění v Systému 21. Zatímco sálavé vytápění zalité v podlaze má dlouhou setrvačnost v řádu hodin, dotápění vzduchovým modulem CoolBreeze umožňuje okamžitou reakci na možnost přehřívání. CoolBreeze přitom dokáže pokrýt 50-70 % potřeby tepla nízkoenergetického domu.
  • Systémové propojení v základní výbavě. Všechny produkty Jablotron hravě ovládáte z mobilní aplikace MyJABLOTRON, a to odkudkoliv na světě. Šetříte tak statisíce za dodatečnou regulaci.
  • Doživotní aktualizace. Když kotle naučíme novou funkci, získá ji okamžitě i každý náš zákazník, a to spolu s neustálým technickým dohledem nad správnou funkcí systému.

Ponořte se do nových technologií Systému 21 a zjistěte více o kotlích Jablotron.



JABLOTRON LIVING TECHNOLOGY CZ s.r.o.
logo JABLOTRON LIVING TECHNOLOGY CZ s.r.o.

JABLOTRON LIVING TECHNOLOGY CZ s.r.o. je českým výrobcem a dodavatelem systémů pro vytápění, chlazení a větrání s rekuperací. Cílem společnosti je systematicky zlepšovat prostředí, ve kterém lidé tráví nejvíce času - tzn. vnitřní prostředí budov a výrazně ...