Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rozdělení topné energie od zdroje k jednotlivým topným okruhům podle modulárního principu

Rozdělovače vytápění jsou důležitou součástí každé otopné soustavy. V případě instalace do malých prostor se stává montáž záhy obtížně řešitelným problémem. Velké rozdělovače produktové řady Meibes je však, díky jejich modulární koncepci, možné instalovat i v omezených prostorových podmínkách.

Modulární systém velkých rozdělovačů firmy Flamco snižuje náklady na projekt

Rozdělovače vytápění jsou důležitou součástí každé otopné soustavy, protože zajišťují, pokud možno bezztrátové a rovnoměrné, rozdělení tepla podle potřeby jednotlivých topných okruhů. Jestliže je však nutno tato velká zařízení instalovat do malých sklepních prostor, stává se montáž záhy obtížně řešitelným problémem. Velké rozdělovače produktové řady Meibes firmy Flamco je však, díky jejich modulární koncepci, možné instalovat i v omezených prostorových podmínkách. Všechny komponenty jsou navíc prefabrikované a dodávají se namísto instalace jako kompletní sestavy. To snižuje časové nároky jak při montáži, tak i při předchozím zpracování projektu, protože možnost využití standardizovaných produktů zjednodušuje specifickou konfiguraci rozdělovače.

Vybavit velký rozdělovač je náročné: Každý jednotlivý topný okruh potřebuje sám o sobě značné množství prvků, k nimž patří čerpadlo, uzavírací armatury, teploměr, různá šroubení a propojovací prvky a vlastní rozdělovač včetně odboček k jednotlivým větvím. Kompletní systém Meibes pro kotelny o výkonu nad 200 kW je tvořen 2, 3 případně 1 okruhovým modulem rozdělovače. Tyto moduly lze libovolně kombinovat a rozšiřovat o další komponenty. Většina z nich je již u výrobce předem smontována a jejich sestavování a kombinace jsou jasně definovány.

Kompletní systém namísto množství jednotlivých součástí

Čerpadlové skupiny Meibes DN 25 až DN 65 pro nesměšované a směšované topné okruhy jsou dodávány jako hotové jednotky včetně filtru (pro DN 40 až DN 65), uzavíracích armatur, zpětné klapky a izolace. Součástí může být i příprava pro montáž měřiče tepla. Široký sortiment čerpadel zaručuje, že v rámci zadané dimenze topného okruhu lze zvolit v podstatě libovolný čerpací výkon. Součástí kompletního systému je i hydraulický stabilizátor s odlučovačem vzduchu, lapačem nečistot a dvěma magnetickými odlučovači pro ochranu elektronických čerpadel. Hydraulický stabilizátor může, ale nemusí, obsahovat hydraulickou výhybku. Důležitou součástí systému je izolace z EPP pro všechny komponenty, která je vždy součástí dodávky a omezuje tepelné ztráty na minimum. V místě instalace pak stačí pouze všechny prefabrikované celky propojit.

Maximální možná flexibilita na malém prostoru

Rohové díly 90° umožňují systém velkých rozdělovačů nainstalovat i v rozích, například do tvaru U nebo L, takže se snadno přizpůsobí i menším prostorám. Spojení jednotlivých součástí se provádí technologií BigFixLock. Dva třmeny propojovacího šroubení BigFixLock s vnitřním těsněním lze spojit rychle, jednoduše a bezpečně bez svařování nebo speciálního nářadí.

Zvýšit efektivitu, snížit náklady

Standardizovaná řešení, jako je náš kompletní systém rozdělovačů, minimalizují riziko chyb a současně snižují časové nároky na projekt a instalaci“, říká Ing. Pavel Nonner, obchodní ředitel společnosti Flamco CZ s.r.o. „Všichni účastníci projektu, od projektantů po montážní skupiny, mohou díky tomuto systému pracovat rychle, efektivně a bez chyb, a investiční náklady tak klesají na minimum.“ Výběr ideálních prefabrikovaných sestav pro konkrétní projekt podporuje společnost Flamco poskytováním výkresů a dalších detailních informací pro projektanty, které jsou k dispozici ke stažení zdarma z webové stránky.


Aalberts hydronic flow control (Flamco/Comap)
logo Aalberts hydronic flow control (Flamco/Comap)

Skupina Aalberts, Hydronic Flow Control: značky Flamco-Meibes-Simplex pokrývají široké spektrum inovativních systémů techniky zařízení budov od instalace u zdroje tepla přes jeho distribuci až po regulaci předávání. Společnost COMAP je expertem v systémech ...