Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Co má vědět uživatel o termostatických radiátorových ventilech?

Co jsou termostatické radiátorové ventily a jakým způsobem pracují? Jaké jsou podmínky pro bezvadnou funkci termostatických radiátorových ventilů? Odpovědi na tyto otázky naleznete v tomto článku. Dále je uveden stručný návod a zkušenosti z provozu.

Co jsou termostatické radiátorové ventily?

Termostatické radiátorové ventily (TRV), které se osazují na otopná tělesa, regulují teplotu vzduchu v místnosti. Sestávají z ventilové části a z regulační hlavice. Pokud TRV udržují teplotu vzduchu v místnostech v optimální výši a v požadovaném rozsahu, zabraňují přetápění místností a tak dochází ke značným úsporám tepla na vytápění.

Když během vytápěcího období udržíme teplotu vzduchu v místnosti o 1 stupeň nižší, dosáhneme 6,5% úspory tepla na vytápění. Když o 2 stupně, tak dosáhneme úspory 2 x 6,5 = 13 %, atd.

Do vytápěné místnosti proniká řada tepelných zisků, které zvyšují teploty vzduchu v místnosti. Vnitřní tepelné zisky, které vznikají přímo v místnosti, tvoří převážně zisky od spotřebičů elektrické energie a od přítomných lidí. Vnějším tepelným ziskem, který příchází do místnosti z vnějšího prostředí, je sluneční záření. Přichází buď přímo okny nebo nepřímo ohřevem zdí místností.

TRV pracují tak, že při působení tepelných zisků mírně vzroste teplota vzduchu v místnosti a následně se ohřeje hlavice TRV. Hlavice začne uzavírat ventilovou část. Tím se sníží průtok do otopného tělesa, sniží se dodávka tepla do otopného tělesa a následně i do místnosti. Dochází k úsporám tepla na vytápění.

TRV jsou nejjednodušími a nejlevnějšími sběrači tepelných zisků, které vykazují velice krátkou dobu návratnosti vložené investice. Protože tepelné zisky tvoří zejména sluneční záření, stávají se tak TRV i nejlevnějšími slunečními kolektory.

Jak se projevují TRV?

Když se v místnosti mírně zvýší teplota, sníží se i průtok vody do otopného tělesa. Při nízkých průtocích je spodní část otopného tělesa chladná. Při dalším zvýšení teploty TRV zcela uzavře průtok vody do otopného tělesa, které vychladne. Z toho vyplývá následující zásadní poznatek.

Při chladnějším či zcela studeném otopném tělese je místnost natopena alespoň na požadovanou teplotu. Chladné otopné těleso v tomto případě neznamená, že vytápění nefunguje!

Nejčastěji si uživatelé bytů nastavují TRV na teplotu 20 °C (značka 3). Po zvýšení teploty v místnosti na 22 °C potom TRV uzavře. V tomto případě TRV udržuje teplotu v rozmezí 20 až 22 °C.

Jaké jsou podmínky pro bezvadnou funkci TRV?

1. TRV zajistí maximální úspory tepla na vytápění tehdy, když je vytápěcí soustava vybavena centrální regulací. Ta je situována v kotelnách, výměníkových stanicích nebo přímo v domech.

2. Osazení TRV musí být prováděno podle jednoduchého projektu. Projekt vychází z hydraulického výpočtu vytápěcí soustavy. Na základě výpočtu je stanoveno nastavení TRV a podpůrných armatur (seřizovacích aramatur a regulátorů tlakových rozdílů). Bez řízení tlakových rozdílů by na TRV docházelo k nepříjemným hlukům.

3. Po osazení TRV se musí vytápěcí soustava napouštět vodou pozvolna a pouze zpětným potrubím za současného odvzdušňování. Při jiném zůsobu napouštění se nedosáhne odvzdušnění všech otopných těles.

Jaké jsou zkušenosti z provozu TRV?

Po nasazení TRV do celého bytového objektu se vytápění místností podstatně zrovnoměrní. V těch místnostech, které vykazovaly závady ve vytápění, se konečně dosahuje tepelná pohoda. Prokazatelná úspora tepla na vytápění během vytápěcího období bývá 10 až 20 %. Těchto úspor se dosahuje v případech, kdy osazení TRV je doprovázeno zavedením systému rozdělování topných nákladů. Trvale spořit teplo na vytápění je možné pouze při současném nasazení TRV a systému pro rozdělování topných nákladů. Mluvíme o tandemu TRV- rozdělovací systém.

Návod na užívání termostatických radiátorových ventilů

Co máme vědět o termostatických radiátorových ventilech?

Proč musí být v bytových domech termostatické radiátorové ventily?

Osazení termostatických radiátorových ventilů (dále jen TRV) do bytových domů předepisuje vyhl. č. 151/2001 Sb. o stanovení účinnosti užití energie při rozvodu tepelné energie. V § 8 o regulaci a řízení dodávky tepelné energie je bod (5), kde je uvedeno: "Spotřebiče se vybaví místní regulací tak, aby se dosáhlo zohlednění tepelných zisků z oslunění a vnitřních tepelných zisků. U skupin spotřebičů a u skupin místností stejného typu a druhu využití v nebytovém objektu se připouští skupinová regulace."

Co jsou termostatické radiátorové ventily?

TRV jsou ventily vybavené termostatickou hlavicí umístěné na přívodním potrubí do otopných těles. Regulují, resp. udržují teplotu vzduchu v místnosti na požadované výši a to bez potřeby přívodu energie pro ovládání. TRV patří do kategorie lokální regulace tepelného výkonu, tj. regulace na otopných tělesech. Má-li se teplo pro vytápění dodávat a spotřebovávat hospodárně, musí být vytápěcí soustava vybavena jak centrální regulací v kotelně nebo v předávací stanici, tak lokální regulací.

Jak pracují termostatické radiátorové ventily?

Do každé vytápěné místnosti pronikají tepelné zisky. Tepelné zisky jsou vnitřní a vnější. Vnitřní zisky tepla vznikají z elektrických a tepelných spotřebičů a z lidí v místnosti. Vnějším ziskem je sluneční záření prostupující okny nebo i teplo z tohoto záření prostupující stěnami místnosti. Když do místnosti s TRV pronikne tepelný zisk, začne se zvyšovat její vnitřní teplota. Na zvyšování vnitřní teploty bude reagovat termostatická hlavice tak, že vestavěné teplotní čidlo se prodlouží a přivře kuželku ventilu. Ventilem bude protékat menší průtok vody, čímž se sníží dodávka tepla do otopného tělesa a následně i do místnosti. Začne se spořit teplo potřebné pro vytápění místnosti.

Při zvyšování vnitřní teploty nad nastavenou teplotu dochází k postupnému uzavírání ventilu. K plnému uzavření ventilu dochází většinou při zvýšení vnitřní teploty o 2 °C. Při nastavení teploty na termostatické hlavici např. na hodnotu 20 °C a po zvýšení vnitřní teploty na 22 °C se TRV uzavře. TRV v tomto případě udržuje teplotu v rozmezí 20 až 22 °C. Je důležité si uvědomit, že při řádné funkci TRV dochází často k uzavření TRV a to při zachování tepelné pohody. Přitom otopné těleso po čase vychladne. Bude chladné tak dlouho, dokud se nesníží požadovaná vnitřní teplota místnosti a následně začne TRV otevírat.

Pokud budou TRV udržovat vnitřní teplotu místnosti v optimální výši, zabrání tím přetápění místností. TRV považuji za nejjednoduší a nejlevnější sběrače tepelných zisků, které vykazují velice krátkou dobu návratnosti vložené investice. Protože mezi tepelné zisky patří zejména sluneční záření, jsou TRV do jisté míry i nejlevnějšími slunečními kolektory. Protože termostatická hlavice snímá teplotu v nejbližším okolí, nesmí být zakryta závěsy nebo zákryty, které vytvářejí malý prostor s vyšší teplotou než je teplota v místnosti. Jinak bude snímání a řízení teploty v místnosti značně zkreslené.



3. Větrání

Při větrání by měla být hlavice nastavena na protimrazovou ochranu*. Jinak může chladný vzduch způsobit její otevření. Po skončení větrání se hlavice vrátí do normální polohy nastavení (paměťová značka).





4. Noční snížení teploty

V noci Ize energii na vytápení šetřit přivřením hlavice o jeden dílek stupnice. Ráno pak paměťová ryska pomůže opět najít původní normální nastavení.



5. Protimrazová ochrana

Při nastavení na * hlavice otevírá při poklesu teploty v místnosti pod 8 °C a tím chrání místnost a vytápěcí soustavu proti zamrznutí.


Jaké jsou podmínky pro bezvadnou funkci TRV?

1. Před montáží TRV musí být vypracován jednoduchý projekt. V projektu musí být stanoven typ TRV a nastavení každého TRV. Dále musí být proveden hydraulický přepočet celé potrubní sítě vytápěcí soustavy. Na základě výpočtu je potom určeno potřebné nastavení seřizovacích armatur na stoupačkách a je proveden návrh způsobu řízení tlakových rozdílů. Bez řízení tlakových rozdílů mohou během provozu vytápěcí soustavy vznikat v TRV nepříjemné hlukové efekty.

2. Po osazení TRV se musí vytápěcí soustava napouštět vodou pozvolna a pouze zpětným potrubím za současného odvzdušňování. Při jiném zůsobu napouštění se nedosáhne odvzdušnění všech otopných těles.

3. Nakonec musí být provedena všechna nastavení armatur, čerpadel a regulátorů, předepsaná projektem. Jedná se zejména o nastavení TRV a seřizovacích armatur na stoupačkách.

4. Před předáním díla musí být provedena hydraulická zkouška, při které se prokáží potřebné průtoky do jednotlivých stoupaček a do celé vytápěcí soustavy. Výsledky zkoušky jsou uvedeny v předávacím protokolu díla.

Jaké jsou zkušenosti z provozu TRV?

Po nasazení TRV do celého bytového objektu je podstatně lepší dodávka oběhové vody do všech otopných těles. Vlivem TRV jsou potlačeny hydraulické zkraty a tím se dosáhuje rovnoměrné vytápění všech místností. V místnostech, které dosud vykazovaly závady ve vytápění, se vytvoří potřebná tepelná pohoda.

Názor na možnou úsporu tepla na vytápění si uděláme z této úvahy. Pokud pomocí TRV snížíme přetápění místnosti celoročně o 1 °C, dosáhneme úsporu tepla ve výši 6,3 %. Zkušenost ukazuje, že místnosti jsou přetápěny minimálně o 2 až 3 °C. Potom prokazatelná úspora tepla na vytápění za vytápěcí období bývá 10 až 20 %.

 
 
Reklama