Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Systém Desigo V4 společnosti Siemens - pokročilé řízení tepelně aktivních konstrukcí budov

Soustavy tepelně aktivních konstrukcí budov (Thermally Active Building Structures - TABS) umožňují energeticky účinné vytápění a chlazení budov a současně zajišťují tepelnou pohodu v jednotlivých místnostech.

Systém Desigo společnosti Siemens, který je určen pro automatizaci a řízení technických zařízení v budovách, nabízí v nové verzi V4 moderní a unikátní způsob řízení vnitřního prostředí v budovách temperovaných prostřednictvím TABS. Systém Desigo obsahuje pro řízení TABS optimalizované algoritmy, principem jeho fungování je použití rozdílných charakteristik řízené soustavy v závislosti na tom, zda je budova právě vytápěna nebo chlazena.

Soustavy tepelně aktivních konstrukcí budov jsou osvědčenou technologií pro udržování tepelné pohody v místnostech. Při odborně zpracovaném projektu soustavy a jeho správné realizaci plní požadavky kladené jak z hlediska tepelné pohody, tak z hlediska hospodárného využívání energie v budově. Řídit tepelnou pohodu v budově prostřednictvím TABS ale není snadné z důvodu jejich složité dynamiky. Jsou-li v těchto případech použity tradiční řídicí algoritmy, výsledky nejsou uspokojivé a většinou se jen vzdáleně blíží k definovaným požadavkům v oblasti tepelné pohody a hospodárnosti.

Uvedený problém společnost Siemens vyřešila nasazením nových řídicích algoritmů, které byly vytvořeny ve spolupráci se švýcarským federálním institutem EMPA pro výzkum a zkoušení materiálů (Eidgenössische Materialprüfungs- und Forschungsanstalt) a Hochschule Luzern (Lucerne University of Applied Sciences and Arts) při využití poznatků z rozsáhlých simulací a laboratorních zkoušek. Nové algoritmy jsou založeny na funkcích ekvitermní regulace topných a chladicích systémů, které jsou součástí systému Desigo V4. Aby bylo dosaženo požadované tepelné pohody a současně i vysoké energetické účinnosti, pracuje systém Desigo V4 s rozdílnými charakteristikami řízené soustavy v závislosti na tom, zda je budova aktuálně vytápěna nebo chlazena. Mezní hodnoty při vytápění i chlazení lze nastavit individuálně podle potřeby.

Jedinečnou předností systému Desigo V4 je zvláštní blok řízení čerpadel umožňující řídit pracovní cykly zónových čerpadel v soustavě s ohledem na hospodárné využití energie. Jde o způsob provozu, který výrazně zkracuje dobu chodu čerpadel, a umožňuje tak snížit množství energie spotřebovávané na dopravu média o více než 50 %. Při požadavku na řízení teploty v místnostech lze řídicí systém díky jeho přehledné modulární struktuře snadno a rychle zkonfigurovat podle aktuální potřeby. Stejně jako u všech dosavadních verzí systému Desigo má uživatel k dispozici také odpovídající vizualizaci v prostředí Desigo Insight.

Nové řídicí algoritmy obsažené v systému Desigo V4 uživatelům a provozovatelům budov temperovaných prostřednictvím TABS přinášejí vysokou tepelnou pohodu v budově při nízké spotřebě energie. Systém je navržen pro celoroční provoz, pracuje zcela automaticky a lze ho snadno konfigurovat i používat.

Systém Desigo je součástí komplexní nabídky tzv. zelených technologií společnosti Siemens. V hospodářském roce 2009 Siemens v této oblasti dosáhl celkového obratu přibližně 23 miliard EUR, a stal se tak největším světovým dodavatelem techniky šetrné vůči životnímu prostředí. Produkty a systémy značky Siemens umožnily ve stejném období snížit množství emisí CO2 o 210 milionů tun.

Soustavy tepelně aktivních konstrukcí budov (Thermoaktive Bauteilsysteme, Thermally Active Building Structures - TABS) - základní informace

Termínem TABS se označují teplosměnné soustavy s velkoplošnými prvky pro vytápění a chlazení, jež současně tvoří nosné konstrukce budovy. Jde o soustavy využívající k temperování prostředí v budově její vlastní betonovou konstrukci, většinou stropní desky. Teplotní spády v takové soustavě mohou být díky poměrně velkým teplosměnným plochám malé. Pracovní médium tedy nemusí být příliš teplé, popř. chladné. Protože jde o soustavy s mimořádně velkou tepelnou kapacitou, periody vytápěcích a chladicích cyklů mohou být poměrně dlouhé. Při pečlivém komplexním návrhu lze na principu TABS vytvářet soustavy s vysokou energetickou účinností a dlouhou životností.

Kontakt:
Ing. Stanislav Lamoš
Siemens, s.r.o.
tel.: +420 233 033 562
e-mail: Stanislav.lamos@siemens.com


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...