Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové webové servery OZW772.. pro systém Synco living a další regulátory řady Synco

Systém automatizace domácnosti Synco living z produkce společnosti Siemens stejně jako další regulátory řady Synco nyní uživatelům nabízí více komfortu a bezpečí. Nové webové servery OZW772.. umožňují snadné dálkové ovládání prostřednictvím internetu.

Pokud se navíc objeví v řízení tepelné soustavy porucha, rozešle webový server poruchové hlášení e-mailem až čtyřem příjemcům. Uvedení do provozu je velmi snadné a nevyžaduje žádné speciální nástroje. Web servery OZW772.. se dodávají včetně veškerého potřebného příslušenství.

V polovině roku 2009 byla představena verze V1.0 webového serveru OZW772.01. Ta je nyní nahrazována verzí V2.0. Hardware a cena OZW772.01 zůstávají stejné. Nová verze se vyznačuje následujícími novými vlastnostmi:

  • podpora všech přístrojů řady Synco s komunikací KNX (Synco living, Synco 700, RXB/RXL., RDG/RDF...)
  • uživatelsky definovaná technologická schémata
  • uživatelsky definovaný e-mailový podpis
  • link na přístroje s hlášenou poruchou
  • uvedení do provozu a vzdálená správa pomocí servisního softwaru ACS700
  • další vyráběné typy webového serveru - pro 1, 4, 16 nebo 64 přístrojů Synco s komunikací KNX


Obr.1: Schéma komunikace webového serveru OZW772.. s regulátory řady Synco

Cenová dostupnost, jednoduché uvedení do provozu, snadné ovládání

Uvedení do provozu a ovládání jsou velmi srozumitelné. Dodaný set obsahuje veškeré příslušenství potřebné pro připojení. Díky tomu je cenově příznivá také instalace přístroje. Předpokladem pro bezproblémové ovládání je standardní operační systém a webový prohlížeč pro PC, Smartphone nebo iPhone. Jelikož je přímo v OZW772.. integrován web server, vše, co je potřebné, je funkční internetové připojení v budově. To znamená, že používání webového serveru nevyžaduje žádné další účastnické poplatky nebo provozní náklady navíc. Přístroj je připojen přímo k PC přes USB kabel obsažený v balení a je automaticky rozpoznán operačním systémem Windows. Požadované nastavení lze provést přímo pomocí webového prohlížeče. Jestliže se OZW772.. propojí se Synco living nebo jiným regulátorem řady Synco, všechny změny nastavení se automaticky přejímají a jsou okamžitě k dispozici online. Při pohybu v menu má uživatel jasný přehled díky zobrazení celé cesty menu a seznamu příslušných datových bodů.


Obr.2: Centrální řídicí jednotka systému Synco living QAX910

Vizualizace tepelných soustav

Integrace webového serveru OZW772… usnadňuje obsluhu a monitoring tepelných soustav řízených regulátory Synco living a Synco z jakéhokoliv místa. Nová verze firmwaru umožňuje zobrazit celou tepelnou soustavu ve formě technologických schémat, nabízejících uživateli rychlejší a srozumitelnější přehled o instalaci. Schémata se integrují včetně datových bodů jednotlivých přístrojů. Tyto grafické prezentace umožní uživateli získat lepší přehled o celém systému. Aktuální provozní režimy a podmínky v jednotlivých místnostech se zobrazují z perspektivy uživatele. To znamená, že v případě poruchy je uživatel schopen zasáhnout přímo v konkrétní části soustavy.


Obr.3 Vizualizace soustavy pomocí technologických schémat

Do zobrazení technologického schématu je možné zahrnout také další informace, jako např. odkazy na jednotlivé části soustavy, funkce, servisní postupy nebo technickou dokumentaci. Další možností je začlenění externích odkazů umožňujících uživateli například přepínat mezi několika propojenými soustavami. Pokud je to vyžadováno, lze do technologického schématu začlenit také obrázky zasílané webovými kamerami.

Výhody

Web server OZW772… je ideálním doplňkem systému Synco living nebo Synco 700, který pomáhá zefektivnit obsluhu tepelné soustavy. Ta může být ovládána a monitorována z jakéhokoliv PC nebo Smartphonu, který je připojen k internetu – kdykoliv a odkudkoliv. Integrovaný systém sledování poruchových stavů zasílá zprávy a hlášení o potenciálních poruchách na předem nastavené e-mailové adresy.

Hlavní rysy Funkce Výhoda Cílová skupina
Rychlé a jednoduché uvedení do provozu Zprovoznění volitelně přes internetový prohlížeč nebo pomocí servisního softwaru ACS700 Časová úspora díky minimální
náročnosti uvedení do provozu
Servis,
montáž
Software provede konfiguraci automatickou identifikací až 64 připojených přístrojů řady Synco a načtením odpovídajících datových bodů
Knihovna obsahující více než 100 standardních aplikací a příslušných technologických schémat
Uživatelsky definovaná technologická schémata Pokud to situace vyžaduje, lze standardní technologická schémata upravit podle individuálních požadavků, technologická schémata lze také kompletně přizpůsobit konkrétní aplikaci Snadná obsluha a přehlednost díky obrázkům reálně použité technologie Uživatel,
správce systému
Hlášení o systému kdykoliv a odkudkoliv Zasílání všech poruchových nebo servisních hlášení z tepelné soustavy e-mailem Rychlejší reakce, ušetří čas a zbytečné servisní prohlídky Servis, montáž
Energeticky úsporný
a účinný provoz
soustavy
Obsluha a monitoring soustavy přes internetový prohlížeč kdykoliv a odkudkoliv Úspory nákladů a energie Uživatel,
správce systému
Ochrana investic díky
možnosti rozšířit
systém
Tepelnou soustavu lze kdykoliv rozšířit, další regulátory řady Synco se přiřadí ke stejnému nebo dalšímu webovému serveru OZW772… Zvláštní požadavky zákazníka lze vyřešit rychle a kdykoliv Koncový uživatel, montážní firma

Podporované internetové prohlížeče


Obr.4: Web server OZW772..

Intenzivně a úspěšně byly testovány následující internetové prohlížeče pro PC:

  • Internet Explorer 7.0 a 8.0
  • Mozilla Firefox 3.5

Internet Explorer 6.0 pracuje, ale s několika drobnými chybami.

Další internetové prohlížeče pro PC

Velmi dobrých výsledků dosahovaly také předběžné testy těchto internetových prohlížečů: Chrome, Opera a Safari.

¨Internetové prohlížeče pro Smartphone nebo PDA

Prohlížeč Safari pro iPhone pracuje bezchybně. Pro všechny další přístroje jsou vhodné prohlížeče Opera Mobile nebo Iris-Browser, i když nepracují úplně bez chyb. Vývoj prohlížeče Iris-Browser byl sice zastaven, nicméně se jedná o velmi dobrý prohlížeč pro Windows mobile.

Více informací o webovém serveru OZW772 a systému Synco living je možné získat na internetových adresách www.siemens.cz/OZW772 a www.synco-living.cz.

Kontakt:
Ing. Michal Bassy
Siemens, s.r.o.
Tel.: 233 033 402
e-mail: cps.cz@siemens.com


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...