Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Proč a jak vyměnit radiátor

Pravidelně se naše společnost KORADO, a.s. účastní odborných sympozií, Jak to dělají jinde. Mezi časté otázky posluchačů patří: „Proč měnit radiátor a jak je výměna radiátoru časově náročná a jak správně postupovat?“

Výměna radiátoru úzce souvisí s komplexní revitalizací domu. Mezi první aktivity patří zateplení obvodových plášťů a oprava střechy s jejím současným zateplením. Tyto aktivity vedou k výraznému snížení celkových tepelných ztrát domu. Této změně by měla odpovídat i změna systému vytápění a to minimálně v přeregulování celé otopné soustavy. Původní článkové radiátory byly dimenzovány na tepelné ztráty v době výstavby. Tyto články se hlavně vyznačují svým velkým objemem topného media, které je až třikrát větší než u radiátorů deskových. Tento objem má velkou tepelnou setrvačnost a díky ní velmi pomalu reaguje na potřebné změny. Díky tomu mnohdy musíme zbytečně větrat a tím neúmyslně zvyšujeme únik tepla.

Svojí konstrukcí navíc daleko lépe rozloží průběh teploty od podlahy směrem ke stropu jak je vidět na následujících obrázcích.


infra snímek se starým radiátorem
 
infra snímek s deskovým radiátorem

Toto rozložení teplot umožňuje snížení hodnoty, na kterou místnost vytápíme. Získáme tak vyšší tepelnou pohodu při nižší spotřebě tepelné energie. Rovnoměrné rozložení navíc snižuje možnost vzniku kondenzace na obvodových stěnách místnosti, a tím minimalizuje potenciální vznik plísní.

Neméně důležitý moment pro rozhodování v současné době představuje podpora realizovaná Státním fondem rozvoje bydlení - program Nový Panel. Výměna radiátorů je v tomto programu zařazena do nejvíce podporované skupiny, kde můžete získat příspěvěk na úroky z úvěru ve výši až 4%.

Další důležitý faktor představuje hloubka radiátoru. Téměř každý kdo bydlí v bytovém domě, ví, že i pár centimetrů znamená mnoho. Když přidáme i dokonalý design je rozhodování jistě jednoduchou záležitostí.

Výběr radiátoru je velmi jednoduchý. Potřebujeme znát rozměry a následně počet žeber radiátoru, který bude nahrazen. V následující tabulce jednoduše nalezneme stávající radiátor a k němu odpovídající radiátory deskové. Pokud si nejsme jisti, není nic jednoduššího, než obrátit se na některého našeho specialistu, případně společnost, která v místě vašeho domu provádí vlastní montáž. S výběrem nám pomůže naše internetová prezentace, kterou naleznete na www.korado.cz. Na této stránce si můžeme vybrat i barvu radiátoru, protože již dávno neplatí, že radiátor je pouze bílý.

Nyní přijde na řadu věc asi nejjednodušší, vlastní výměna.

Vypuštění topného media je prvním krokem. Následuje demontáž starého tělesa, která nepředstavuje nijak náročný úkon. Tyto radiátory, byly ke zdi připevněny na ocelových závěsech, které je nutno odstranit. Naši partneři pro odříznutí masivního kovu požívají mečové pily. Jejich výhodou oproti kotoučovým bruskám je výrazně čistější pracovní prostor.

Obnaženou stěnu je vhodné zapravit (zatmelit či zasádrovat do roviny a jistě i vymalovat, kdy budeme mít opět příležitost dostát se takhle pohodlně za radiátor).

Montáž spočívá v umístění nosných prvků radiátoru a následně jeho opětovné připojení k otopnému systému prostřednictvím původních rozvodů.

Na závěr napustíme otopný systém mediem a odvzdušníme nový radiátor.

Je hotovo. Můžeme jen spokojeně čekat, až se zima zeptá. My máme odpověď.

Z textu jednoznačně vyplývá, že výměna radiátorů společnosti KORADO, a.s. je rychlá a pro každého instalatéra i jednoduchá.

www.korado.cz
Infolinka zdarma: 800 111 506


KORADO, a.s.
logo KORADO, a.s.

Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles. Naší filozofií je nabídnout kompletní systémové řešení pro vytápění, chlazení i větrání a uspokojit požadavky i těch ...