Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Plošné temperační systémy pro rodinné domy, byty, veřejné a průmyslové objekty

Prvek, který je nezbytný pro vytvoření komfortu v interiéru, je kvalitní topný, případně i chladicí systém. Ten musí splňovat náročná kritéria snadné regulace, efektivity a samozřejmě i příznivé ekonomiky výstavby. Takovým systémem je teplovodní podlahové, popřípadě stěnové či stropní vytápění systému FV THERM od FV Plastu. Podívejte se na propočty případové studie rodinného domu s podlahovou plochou 170 m2.

Ať už se staví nový objekt nebo je rekonstruován starý rodinný domek po pratetě, vždy stojí na prvním místě touha po co nejpříjemnějším vnitřním prostředí. Co bylo ještě včera výjimečné, je dnes samozřejmostí: topné a chladicí systémy s optimálním výkonem, které se snadno přizpůsobují individuálním požadavkům, patří ke standardu. Není proto překvapením, že se investoři při volbě moderního a pokrokového systémového řešení stále častěji rozhodují právě pro ně. Společnost FV Plast promítla své dlouholeté zkušenosti z oblasti rozvodů vody a topení do systému FV THERM, který je odpovědí na tento vývoj. Rozhodujícími kritérii při výběru topného a chladicího systému jsou, kromě komfortu uživatelů a architektonické volnosti, i úspora energie a hygiena, stejně jako ohleduplnost k planetě Zemi.

Účinnost systémů pro plošné vytápění či chlazení zajišťuje každý den optimální, přesně nastavitelný průběh profilu teplot ve vytápěných prostorech. Negativní vlivy „klasických“ topných systémů (teplovodních radiátorů, fancoilů, přímotopných zdrojů) na vnitřní prostředí v místnosti, jako je víření vzduchu, průvan nebo hromadění tepla u stropu, tak patří minulosti. Výškový průběh teplot v místnosti vytápěné teplovodním podlahovým topným systémem odpovídá téměř fyziologickému ideálu vytápění.

podlahovka podlahové topení FV Plast
Řezy skladbou podlahovým vytápěním FV THERM
podlahovka podlahové topení FV Plast
Skladba běžné podlahy se systémovou deskou FV THERM NOP

Oproti konvenčním bodovým zdrojům tepla je u plošného vytápění pocitové vnímání teploty prostředí posunuto výše. Objektivní teplota místnosti může tedy být o 1°C až 2°C nižší. Z tohoto faktu vyplývá úspora energie od 6 do 12 %. Zároveň je možné výrazně snížit teplotu topné vody v systému a tím dosáhnout optimálních podmínek pro využití kondenzačních plynových kotlů, tepelných čerpadel či solárních kolektorů napojených na akumulační nádrže jako centrální zásobníky tepla.

podlahovka podlahové topení FV Plast
Skladba tenké podlahy se systémovou deskou FV THERM PUR
podlahovka podlahové topení FV Plast
Průběh osazování rozdělovače FV THERM s připojením z boku

Existuje-li požadavek na komfortní vytápění, které je možné dnes nebo kdykoliv v budoucnu napojit na moderní zdroje tepla nebo chladu, jsou plošné temperační systémy správnou volbou. Přesvědčte se v následující studii o výhodě spojení podlahového vytápění s tepelným čerpadlem.

Případová studie rodinný dům 170 m2

podlahovka podlahové topení FV Plast Rodinný dům v nízkoenergetickém standardu
Rodinný dům v nízkoenergetickém standardu
Dispozice:4+kk
Zdroj tepla:tepelné čerpadlo vzduch/voda
Konstrukce:pěnosilikát
Podlahová krytina:libovolná
Celková potřeba tepla:35 kWh.m-2.rok-1

Rodinný dům je postaven v nízkoenergetickém standardu s nadstandardní výměrou obytných místností. Vzhledem k použitému tepelnému čerpadlu s nuceným větráním a rekuperací tepla je doporučeno použití teplovodního podlahového vytápění FV THERM. To díky nízké teplotě topné vody, umožňuje využít plně potenciálu nízkoteplotního „měkkého“ moderního zdroje, jakým je tepelné čerpadlo. Jako podlahovou krytinu lze použít všech certifikovaných materiálů s menším odporem než 0,15 K.m2.W-1, tedy dlažbu, koberce, PVC, dřevěné i kašírované lamináty, masivní parkety.

Regulace využívá ekvitermní regulátor tepelného čerpadla, který dávkuje teplo do topného okruhu podle venkovní teploty. S ohledem k rozsahu objektu a tepelným ziskům z oslunění, je uvažována samostatná regulace jednotlivých místností pomocí pokojových termostatů a elektricky ovládaných hlavic (termopohonů) jednotlivých okruhů podlahového topení.

podlahovka podlahové topení FV Plast

Seznam místností 1.NP:

Zádveří7,2 m2
WC5,1 m2
Garáž20,3 m2
Technická místnost6,6 m2
Spíž5,5 m2
Obývací pokoj29,0 m2
Kuchyně15,0 m2
podlahovka podlahové topení FV Plast

Seznam místností 2.NP:

Hala14,2 m2
Koupelna7,1 m2
Ložnice18,3 m2
Pokoj 122,6 m2
Pokoj 218,5 m2
Šatna 

Rozpočet materiálu FV THERM pro podlahové topení do rodinného domu 170 m2:

NázevRozměrCena bez DPHmjmnožstvícena bez DPH
FV THERM PE-RT trubka pro vytápění 15 x 1,8 22 Kč m 860 18 920 Kč
FV THERM systémová role EPS 12 x 1 m 20 mm 149 Kč m2 192 28 608 Kč
FV THERM rozdělovač s průtokoměry 7 okruhů 3 999 Kč sada 2 7 998 Kč
FV THERM skříň rozdělovače na omítku Vel. 1520 mm 1 890 Kč ks 1 1 890 Kč
FV THERM skříň rozdělovače pod omítku Vel. 1520 mm 1 810 Kč ks 1 1 810 Kč
FV THERM spona tacker dlouhá 0,95 Kč ks 2500 2 375 Kč
FV THERM okrajový pás 150 mm 12 Kč m 200 2 400 Kč
FV THERM click vodicí koleno 15 26 Kč ks 28 728 Kč
FV THERM PE chránička 400 mm 9 Kč ks 28 252 Kč
FV THERM samolepicí páska 50 mm x 66 m 35 Kč ks 6 210 Kč
FV THERM plastifikátor 10 l 90 Kč ks 7 630 Kč
FV THERM termopohon 230 V 399 Kč ks 5 1 995 Kč
FV THERM pokojový termostat 230 V 349 Kč ks 4 1 396 Kč
FV THERM svěrné šroubení k rozdělovači (Eurokonus 3/4") 15 x 1,8 52 Kč ks 28 1 456 Kč
Celkem 70 668 Kč

Celková cena materiálu tedy činí 70 668 Kč.

Uvažujeme-li o investici do vytápění, nezapomeňme, že teplovodní podlahové vytápění šetří, díky lepšímu vnímání sálavé složky tepla, samo o sobě až 10% tepelné energie.

V následujícím grafu jsou uvedeny kumulativní náklady na vytápění tepelným čerpadlem pro různé energetické standardy domů po dobu 30 let. Z grafu vyplývá, že pouhé rozhodnutí pro plošný topný systém přinese do roku 2042 úsporu kolem 29 000,- Kč.

podlahovka podlahové topení FV Plast
Propočet nákladů na vytápění rodinného domu

Rozhodnete-li se pro podlahové topení, neváhejte navštívit stránky www.fv-therm.cz, kde je možné si vyžádat podrobnou nabídku a doporučení na certifikovanou montážní firmu, která zhotoví kvalitní podlahové vytápění ze systému FV THERM se zárukou 15 let.


FV - Plast, a.s.
logo FV - Plast, a.s.

FV Plast, a.s. vyrábí a dodává špičkové plastové trubky a tvarovky pro rozvody studené i teplé vody, vytápění i chlazení. Novinkou je energeticky úsporný systém FV Klima pro stropní chlazení bez průvanu a hluku, které je vhodné pro novostavby či rekonstrukce.