Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jablotron překvapuje! Vyřešil bezpečnost topných čerpadel

Napadlo vás někdy, proč když máte zdroj tepla nezávislý na elektrické síti, nemůžete topit při výpadku proudu? Většina topných systémů na tuhá paliva v sobě skrývá značné riziko. Pokud majitel nepřestane v kritické situaci topit, může dojít ke zničení kotle i rozvodů. Zálohování funkce klasických oběhových čerpadel je problematické. Prvním profesionálním řešením na trhu je český výrobek CP-201.

Napadlo vás někdy, proč když máte zdroj tepla nezávislý na elektrické síti, nemůžete topit při výpadku proudu? Máte-li navíc kotel na tuhá paliva nebo krbovou vložku s teplovodním výměníkem, musíte při výpadku elektřiny přestat okamžitě topit, jinak hrozí vážná havárie. Příčina je zjevná – bez proudu se zastaví oběhové čerpadlo a voda v trubkách přestane proudit. Většina topných systémů na tuhá paliva v sobě skrývá značné riziko. Pokud majitel nepřestane v kritické situaci topit, může dojít ke zničení kotle i rozvodů. Zálohování funkce klasických oběhových čerpadel je problematické. Prvním profesionálním řešením na trhu je český výrobek CP-201. Překvapením je, že s revolučním nápadem přichází firma Jablotron, která se dosud specializovala na výrobu alarmů.

„Bezpečnost a komfort bydlení patří do stejné kategorie,“ vysvětluje Dalibor Dědek, ředitel holdingu Jablotron. „Když může bez proudu spolehlivě fungovat alarm, proč by nemělo běžet oběhové čerpadlo,“ dodává.

Úspěšnému uplatnění novinky na trhu navíc nahrává připravované nařízení EU, které od ledna 2013 předepisuje používat v topných systémech energeticky úsporná čerpadla. Produkt z Jablonce má nejen velmi nízký příkon, ale navíc funguje i při výpadku sítě.

Jablotron ALARMS, Zálohování funkce klasických oběhových čerpadel CP-201
Jablotron skříň + čerpadlo
Jablotron ALARMS, Zálohování funkce klasických oběhových čerpadel CP-201
CP-201 řídicí jednotka

Základem sestavy CP-201 je unikátní energeticky úsporné čerpadlo, které používá speciální synchronní elektromotor na 12 V. Při výpadku sítě je čerpadlo napájeno přímo z akumulátoru a nevznikají žádné ztráty způsobené převodem napětí. Díky tomu může topný systém fungovat až 24 hodin bez elektřiny. Sestava navíc obsahuje zálohovaný regulátor směšovacího ventilu. V praxi to znamená, že při výpadku napájení pokračuje nejen cirkulace vody, ale funguje též řízení její teploty na požadovanou hodnotu. Systém také provádí automatickou kontrolu všech částí a dokáže včas upozornit na případnou závadu (např. ztrátu kapacity akumulátoru, mechanické zablokování čerpadla, poškození senzorů teploty, apod.). Závada je indikována akustickým signálem a zároveň zobrazením příčiny na displeji. Na havarijní situaci může upozornit siréna nebo textová zpráva na mobil z připojeného GSM hlásiče.

Na vývoji čerpadla se podílela Technická univerzita v Liberci a Technická univerzita v Žilině.

 
 
Reklama