Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

REHAU grafický výpočtový program RAUCAD (TechCON) - díl 1.

Pro bližší představení tohoto softwaru jsme pro Vás připravili 4-dílný seriál článků, ve kterém se Vám pokusíme přiblížit možnosti a výhody tohoto programu.

Firma REHAU ve spolupráci s firmou Atcon připravila pro projektanty TZB vysoce moderní grafický výpočtový software. Tento program je distribuován zdarma a je mimo jiné volně ke stažení ZDE. Je určen pro operační systémy Windows 9x/ME/NT4/2000/XP/Vista. Pro jeho aktivaci se stačí pouze zaregistrovat. Návod na registraci naleznete na konci článku.

1. Seznámení s programem

Program RAUCAD (TechCON) nabízí komplexní vypracování projektu, a to od výpočtu tepelných ztrát, zpracování projektové dokumentace ve 2D a 3D prostoru, dimenzování otopných soustav, hydraulické vyregulování otopných soustav, výpočet podlahového vytápění až po specifikaci prvků současně s celkovou cenovou kalkulací.

RAUCAD (TechCON) sdružuje dva druhy softwarových produktů - výpočtový program a CAD systém - do jediného komplexního celku, což kromě výrazného zjednodušení a urychlení práce, snižuje také investice do softwarového vybavení.

RAUCAD (TechCON) umožňuje načíst program ve formátu DWG a DXF, ze kterého vytvoří "slepou matrici" vynecháním kótovacích a odkazových čar. Jelikož DXF je univerzální formát pro CAD, může projektant do programu načíst program z jiného libovolného CAD systému. Výsledný projekt je možné exportovat do souboru DXF, výpočty a specifikaci do souborů HTML a XLS.

Projektujeme v 3D prostoru

Vizuální systém návrhu je natolik propracovaný, že skutečnost, že pracujete v 3D prostoru, si téměř vůbec neuvědomujete. Celý projekt je možno nakreslit v půdoryse (2D). Při kreslení v půdoryse (2D) program automaticky zadává potřebné výškové rozdíly za Vás, Vy je můžete v případě potřeby korigovat (změna výšky pro umístění kotle od podlahy, apod.). Například při kreslení potrubí určíte pouze výšku, ve které potrubí vedete a stále kreslíte v půdoryse. Pro projektanty, kterým je 3D prostor bližší, se samozřejmě nabízí možnost v průběhu kreslení změnit jediným kliknutím pohled a pokračovat v 3D prostoru. Při běžné práci v programu RAUCAD (TechCON) je však 90% činností vykonávaných v půdoryse a pohled v 3D prostoru se využívá na korekci a získání lepšího přehledu o projektu.

RAUCAD (TechCON)
(po kliknutí se obrázek zvětší)

Nakreslit projekt v tomto programu, je díky pomocným funkcím (jako např. zadávání přívodu a zpátečky současně, vkládání hotových 3D objektů, automatické kreslení topné smyčky v podlahovém vytápění, apod.) jednodušší jak v běžném CAD systému.

Příklad využití 3D projekce

Podívejme se, jak se v programu RAUCAD (TechCOn) zadává výpočtový model pro dimenzování soustavy.

Program má díky systému 3D veškeré informace a dokonalý přehled o Vaší soustavě. Vzhledem k této skutečnosti dokáže sám (bez Vaší pomoci) vytvořit výpočtový model (podle nakresleného projektu), který obsahuje topné větve a okruhy přes jednotlivá tělesa, rozdělené na úseky s konstantním průtokem. Zjistí vřazené odpory na úsecích a přesné délky potrubí (vše díky 3D). Tento výpočtový model se Vám zobrazí v tabulkové formě a dále pracujete jako v běžných výpočtových programech. Měníte údaje v tabulkách, přičemž provedené změny se automaticky zakreslují přímo do projektu.

Zároveň s pomocí těchto údajů dokáže vypracovat naprosto přesnou specifikaci a nacenění projektu.

A to ještě není vše. Díky komplexním údajům Vám program RAUCAD (TechCON) pomocí jediného tlačítka sám vytvoří rozvinutý řez ("stoupačkové schéma").

Zároveň můžete jediným příkazem přepnout zobrazení do izometrie a vyexportovat izometrické schéma v libovolném úhlu pohledu.

RAUCAD (TechCON)
(po kliknutí se obrázek zvětší)
RAUCAD (TechCON)
(po kliknutí se obrázek zvětší)

Program obsahuje, jak již bylo naznačeno v úvodu, 4 nezávislé moduly:

  • výpočet tepelných ztrát
  • výpočet podlahového vytápění
  • výpočet soustavy otopných těles
  • specifikace materiálu a cenová kalkulace

V následujícím textu se budeme věnovat prvnímu z nich.

2. Modul - tepelné ztráty budov

Počítáme tepelné ztráty

Při návrhu tepelných ztrát oceníte software úplně nové generace. Velmi jednoduchým způsobem řeší hlavní důvod potřeby softwaru tohoto druhu, který nespočívá ve výpočtu samotném, ale ve způsobu, jak co nejjednodušeji určit přesnou plochu konstrukce.

Konstrukce zakreslujete přímo do půdorysu. Zakreslením konstrukce zároveň měníte její délku, případně plochu. Jednoduchým kliknutím na čáru (oblouky, křivky libovolných tvarů) převezme program její tvar a vytvoří podle ní stěnu, která se zároveň přizpůsobí i střešní konstrukci (zešikmení stěn v podkrovních místnostech). Stejně jednoduše se přebírá i tvar křivek při zadávání podlah, stropů a střech.

Rozdělení stropních a podlahových konstrukcí v případě, že se pod nimi nacházejí místnosti s rozdílnými teplotami, udělá program sám. Vytvoření stropu a střechy je možné jediným stlačením tlačítka, přičemž se zkopíruje tvar podlahy. Střecha se automaticky přizpůsobuje zadaným střešním rovinám.

Pomocí RAUCADu (TechCONu) přesně a bez nejmenších problémů vypočítáte tepelné ztráty staveb s komplikovanými půdorysnými křivkami, podkrovními místnostmi s členitou střechou i nevytápěných místností. Program automaticky vyhodnocuje místnosti pod zadanou konstrukcí podlahy a přepočítá tepelné zisky, případně ztráty do aktuální místnosti. V porovnaní s běžnými tabulkovými programy na výpočet tepelných ztrát budov TechCON výrazně zjednodušuje a urychluje práci. Výpočet tepelných ztrát lze počítat jak dle normy ČSN 06 0210, tak dle nové normy ČSN EN 12831.

RAUCAD (TechCON)
(po kliknutí se obrázek zvětší)
RAUCAD (TechCON)
(po kliknutí se obrázek zvětší)

Grafické řešení a jeho velký význam

Možná si kladete otázku, jaký význam má grafické zobrazení konstrukcí. Tuto možnost už ocenilo mnoho projektantů. Při kontrole zadání v tabulkových programech musíte kontrolovat řádky a jejich hodnoty. Jenom samotný součet řádků s ochlazovanými stěnami, pro kontrolu zda jsou zadány všechny, zabere čas. V RAUCADu (TechCONu) stačí jeden pohled na půdorys a máte dokonalý přehled, které stěny chybějí. Barevné rozlišení konstrukcí podle materiálů Vám rovněž nedovolí zmýlit se. A to už nehovoříme o situaci, kdy se k projektu vrátíte po několika týdnech. Pohledem v 3D si navíc můžete prohlédnout celou stavbu, zkontrolovat výškové rozdíly, stěny v podkrovních místnostech apod. A stále platí to stejné, konstrukce zadáváte v půdoryse a o 3D se postará program sám!

RAUCAD (TechCON)
(po kliknutí se obrázek zvětší)

Zadání konstrukce graficky je navíc často rychlejší než do tabulky, tak proč této výhody nevyužít? Zadávání údajů vizuálně je oproti tabulkám pro člověka přirozenější. Kontrola výsledků a výstupních hodnot je naopak nejpřehledněji zpracovaná právě v tabulkové formě. Proto se výsledky tepelných ztrát zobrazují v přehledných tabulkách, které je možno vytisknout, případně uložit do souboru.


V příštím díle se zaměříme na modul výpočtu podlahového vytápění.


REHAU s.r.o.
logo REHAU s.r.o.

Firma REHAU nabízí prémiová řešení na bázi polymerů. Pro oblast TZB dodáváme podlahové a stěnové vytápění/chlazení – trubky a technika spojování, systémové desky, regulace, rozdělovače; rozvody studené a teplé vody - instalace pitné vody, odhlučněná ...