Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

REHAU grafický výpočtový program RAUCAD (TechCON) - díl 2.

V následujícím textu navážeme na úvodní díl našeho seriálu, ve kterém jsme Vám představili modul "Tepelných ztrát budov". Dnes se budeme podrobněji zabývat modulem "Podlahového vytápění". Pro úplnost uvádíme, že tento grafický výpočtový software je distribuován zdarma a je volně ke stažení ZDE. Návod na registraci pak naleznete ZDE.

1. Modul- podlahové vytápění

Propojení modulů Tepelné ztráty budov a Podlahové vytápění

Hodnoty tepelných ztrát místností z modulu "Tepelné ztráty budov" se automaticky přebírají do modulu podlahového vytápění.

Kdykoliv je možné se přepnout nazpět do modulu Tepelných ztrát, provést tam potřebné změny a vrátit se zpět do modulu Podlahové vytápění. Po opětovném zapnutí modulu Podlahové vytápění program přepočítá automaticky tepelné ztráty místností a následně i podlahové vytápění dle nově zadaných údajů.

Zadání a výpočet podlahového vytápění

Okruhy podlahového vytápění zakreslujete přímo do půdorysu. Zakresluje se celková plocha podlahového vytápění v místnosti, kterou můžete v případě potřeby dodatečně rozdělit na více okruhů. Program umožňuje zakreslit libovolný, a to i komplikovaný, tvar okruhu velmi jednoduchým způsobem. Komplikované křivky zadáte pouze kliknutím na čáru, čímž ji program přebere a zakreslí do okruhu. Samozřejmostí je i možnost zakreslení otvorů pro sloupy nebo schodiště. Plochu takto zadaných okruhů jakéhokoliv tvaru program přesně spočítá.


(po kliknutí se obrázek zvětší)

Dělení topných okruhů

V případě velkých tlakových ztrát nebo velké délky potrubí v okruhu, můžeme velmi snadno rozdělit okruh na více částí. Máte na výběr ze dvou možností. První je manuální rozdělení okruhu, a to nakreslením čáry přes něj, čímž dojde k "rozříznutí" okruhu na dvě části. Tento způsob Vám umožňuje rozdělit okruh přesně podle potřeb projektu, resp. montáže. Při dělení okruhu je možné zvolit, zda budou části navzájem odděleny dilatací, nebo budou v rámci jednoho dilatačního celku. Okruhy je možné rozdělit i lomenou čárou, jak je zobrazeno na následujícím obrázku.


(po kliknutí se obrázek zvětší)

Druhou možnost znáte z běžných tabulkových výpočtů. Je to rozdělení okruhů na několik stejných částí. RAUCAD / TechCON Vám však poskytuje dokonalou možnost kontroly i v tomto případě. Při dělení totiž okruh označíte, zvolíte směr dělení (svisle, vodorovně nebo jiný směr) a zadáte počet částí. Program okruh rozdělí a zároveň zakreslí do projektu přesné umístění dilatační spáry. V případě, že je dilatace umístěna nevhodně, můžete ji posunout na požadované místo. Takto Vám RAUCAD / TechCON zajistí, že nezadáte rozdělení okruhů, které nebude možné v praxi realizovat (jak je vidět na následujícím obrázku).


Dispozičně špatně rozdělený okruh na dvě stejné části (4,4 m2 a 4,4 m2)

Dispozičně správně rozdělený okruh na dvě časti (5,7 m2 a 3,1 m2)

Nastavení parametrů pro okruhy podlahového vytápění

Přehledná dialogová okna Vám poskytují komfort při nastavování parametrů. Většina údajů je přebírána přímo z databáze (tepelná vodivost, rozměry, drsnost potrubí, okrajové podmínky, apod.). Tyto údaje jsou pevně dané výrobcem a RAUCAD / TechCON Vás nezatěžuje jejich nastavováním. Stačí zvolit typ systému a zbytek se nastaví do detailů automaticky.

volba systému podlahového vytápění
Volba systému podlahového vytápění
(po kliknutí se obrázek zvětší)

Zadání skladby podlahy a výpočet odporu podlahové konstrukce
Zadání skladby podlahy a výpočet odporu podlahové konstrukce
(po kliknutí se obrázek zvětší)

Výpočet podlahového vytápění

Na základě tepelných ztrát místností, zakreslených topných okruhů, zadání skladby podlahy a systému podlahového vytápění, program vypočítá všechny potřebné hodnoty, jako je např. rozteč trubek, výkon jednotlivých topných zón, teplotu podlahy, tlakové ztráty okruhů a nastavení zaškrcení ventilu na rozdělovači.

Podlahové vytápění v místnosti je možné rozdělit na neomezený počet pobytových a okrajových zón. Velkou variabilitu výpočtu dodává možnost zadání odlišné povrchové teploty podlahy, skladby podlahy a rozsahu teplotního spádu pro každou tuto zónu.

Program nabízí možnost zadání více okrajových zón, jako je např. integrovaná okrajová zóna v rámci okruhu, předsazená okrajová zóna v rámci okruhu, předsazená okrajová zóna v samostatném okruhu a v samostatném dilatačním úseku.

RAUCAD / TechCON je určený pro profesionální návrh vytápění, a proto jako jeden z mála programů umožňuje modifikovat úplně všechny hodnoty výpočtu. Projektantovi je umožněno zvolit teplotu podlahy, případně požadovaný výkon pro jednotlivé topné zóny a program dopočítá potřebnou rozteč trubek a teplotní spád.

Samozřejmostí je úprava rozteče potrubí, teplotního spádu, teploty na přívodu, apod.. Projektant si rovněž může určit jaký podíl na pokrytí požadovaného výkonu budou mít jednotlivé zóny, případně určit poměr mezi výkonem podlahového vytápění a doplňkového otopného tělesa.

Dále program umožňuje výpočet tepelného výkonu přípojovacího potrubí (procházející danou místností, tvořící přípojky k topným okruhům v sousedních místnostech). Projektant jednoduše zakreslí plochu, kterou potrubí přes místnost procházejí, přičemž program vypočítá povrchovou teplotu podlahy a výkon zvolené oblasti nad připojovacím potrubím.

Výsledky výpočtu je možné exportovat do programu Excel nebo do formátu HTML, případně vytisknout na tiskárně.

ukázka zakreslení přípojovacího potrubí - žlutou plochou je označena oblast přípojky
Ukázka zakreslení přípojovacího potrubí - žlutou
plochou je označena oblast přípojky

(po kliknutí se obrázek zvětší)

Ukázka výpočtu podlahového vytápění- žluté řádky označují výpočet výkonu přípojek
Ukázka výpočtu podlahového vytápění - žluté
řádky označují výpočet výkonu přípojek

(po kliknutí se obrázek zvětší)

Návrh rozdělovačů:

Rozdělovač navrhnete výběrem vhodného typu z databáze. Program nabídne k výběru dostupné typy skříněk a armatur pro napojení rozdělovače od kotle (např. mísící sada apod.). O ostatní prvky se starat nemusíte. Při specifikaci RAUCAD / TechCON automaticky zjistí počet napojených potrubí, podle dimenzí jim přiřadí potřebné připojovací šroubení, vodící oblouky, v případě uložení rozdělovače bez skříňky doplní konzoly.


(po kliknutí se obrázek zvětší)

Navržený rozdělovač je potřeba vložit do projektu. Jelikož je vytvořený jako 3D objekt, umístíte ho do projektu jediným kliknutím. Po zakreslení připojovacího potrubí, od rozdělovače k topným okruhům, RAUCAD / TechCON vypočítá skutečnou délku připojovacího potrubí a zohlední ji v tlakových ztrátách okruhu. Potrubí kreslíte v půdoryse stejným způsobem jako čáry v programu Autocad (přívod a zpátečka se přitom zadává současně). Svislé potrubí od podlahy po napojení do rozdělovače vytvoří program sám ihned po výběru požadovaného vývodu. Délka tohoto svislého potrubí je započítána do tlakových ztrát a stejně tak i do výsledné specifikace materiálu.


(po kliknutí se obrázek zvětší)

Při použití tabulkových programů je nutno manuálně zadávat vstupy pro výpočet, např. plochu místností nebo délku přípojky, přičemž přípojku je nutno změřit přímo ve výkresu.

RAUCAD /TechCON tyto údaje přebírá automaticky z výkresu a tím pádem máte ihned po dokončení výpočtu k dispozici celý hotový projekt. Stačí pouze vytisknout výpočty a samotný projekt exportovat do souboru DXF.

Návod na registraci ve formátu PDF

V příštím díle se zaměříme na modul "Napojení otopných těles".


REHAU s.r.o.
logo REHAU s.r.o.

Firma REHAU nabízí prémiová řešení na bázi polymerů. Pro oblast TZB dodáváme podlahové a stěnové vytápění/chlazení – trubky a technika spojování, systémové desky, regulace, rozdělovače; rozvody studené a teplé vody - instalace pitné vody, odhlučněná ...