Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výběr tepelného čerpadla do rodinného domu

Doba, kdy TČ bylo bráno jen jako alternativní topení, je minulostí. TČ jako základní zdroj tepla pro svůj rodinný dům volí stále více lidí. Všeobecně známým důvodem jsou nízké provozní náklady, ale postupem doby také snižující se pořizovací cena.

Výběr samotného druhu, výrobce a dodavatele TČ je otázka poměrně komplikovaná a každý rozumný investor ji musí řešit.

Cílem tohoto článku není do detailu rozebrat všechny aspekty, ale spíše načrtnout šířku problematiky a usnadnit první orientaci. Poznatky jsou z praxe a odráží realitu.

Země nebo vzduch?

Toto by měla být první otázka, kterou si položíte. TČ zem/voda je technicky jednodušší a provozně úspornější než vzduch/voda, proto by první úvahy měly směřovat právě k němu. Dalším důležitým faktorem, proč zvolit zem/voda by měla být nadmořská výška instalace nad 600 m n. m. Mohlo by se zdát, že většina instalací bude zem/voda, ale z naší praxe nám vychází poměr 4:1 ve prospěch vzduchové verze. Vzduch/voda je levnější na pořízení, většinou nepotřebujete stavební povolení, instalace trvá jen 1–2 dny a odpadá primární okruh. Tyto argumenty většinou převáží nad nevýhodou vyšší roční spotřeby o 20–30 %, kratší životností o ca 5 let a vyššími nároky na servis.

Jakou značku?

Tím, že jste zvolili druh TČ, jste významně omezili okruh dalšího výběru. Technologie TČ vzduch/voda je značně odlišná od zem/voda a jen málo značek umí oboje.

Při prohlížení prospektů přeskakujte barevné obrázky s „usměvavou paní“, zajímejte se o tabulky, grafy, čísla a zkušenosti reálných lidí. Ti virtuální mnohdy neexistují. Zaměřte se jen na renomované značky. Zde máte jistotu, že uváděná čísla reprezentují skutečnost a ne přání výrobce. Tam, kde čísla nejsou, to má vždy nějaký důvod, obraťte se jinam.

Nenechte se napálit

Nejvíce výrobců naleznete v segmentu vzduchových TČ. Je to dáno přirozenou evolucí z klimatizačních zařízení. Chtějte tepelné čerpadlo, ne klimatizaci. Renomovaní výrobci mají ve své produktové řadě tepelné čerpadlo vždy samostatně. Tepelná čerpadla jsou na rozdíl od klimatizací hardwarově přizpůsobena pro efektivní topení při nízkých teplotách. Ani invertorová klimatizace nedosahuje parametrů TČ. Tuto skutečnost odráží i cena. Venkovní jednotku TČ mnohdy na první pohled od klimatizační venkovní jednotky nepoznáte, ale technický a cenový rozdíl je velký. Bohužel dost často se v praxi setkáte s nabídkou „splitového TČ“, kde k venkovní klimatizační jednotce je přidána vnitřní vyráběná část. Ta může mít různou formu – od samostatného výměníku až po ucelenou jednotku s vlastním sofistikovaným řízením. Rada: překontrolujte si originální označení venkovní jednotky. Dalším nešvarem je prodej kompaktních ohřívačů/chladičů kapalin jako tepelných čerpadel pro vytápění RD. Tyto jednotky jsou primárně určeny k ohřevu bazénů, chlazení průmyslových technologií apod. Poznáte je podle omezeného rozsahu pracovních teplot. Jsou levné, ale rozhodně s nimi neušetříte, lepší volbou je koupit elektrokotel.

Jen pro novostavby?

Limitujícím prvkem není charakter stavby, ale otopná soustava. Aby TČ pracovalo efektivně, musí být výstupní teplota topné vody co nejnižší, to znamená otopná plocha co největší. Tuto podmínku ideálně splňuje podlahové topení, ale podobného výsledku lze docílit i s dostatečně velkými radiátory, případně fancoily. Nedá se to ale nijak ošidit, nechte si ověřit vhodnost vašeho otopného systému před instalací TČ. Instalace TČ se mnohdy vyplatí více do starších objektů než do novostavby. Rozhodujícím faktorem je totiž návratnost vložených peněz a ta bude u objektu s vyšší tepelnou ztrátou lepší než u novostavby.

Dimenzování

Ke konkrétnímu domu je nutné určit správnou velikost TČ. Často se setkáte s tendencí poddimenzovat TČ, aby se dosáhlo líbivější pořizovací ceny. Směrodatný je tzv. bivalentní bod (venkovní teplota, kdy se výkon TČ vyrovná s tepelnou ztrátou domu), chtějte ho znát. Od tohoto bodu nezvládá TČ vytápět samostatně a musí mu pomoci jiný zdroj tepla. Dbejte na to, aby TČ vytápělo bez dalšího zdroje tepla alespoň do −10 °C, ideálně potom do −15 °C. Toto pravidlo platí jak pro vzduchové, tak pro zemní TČ.

Akumulační nádrž Ano nebo Ne?

S AN nemůžete nic zkazit, ale ne vždy je nutná. Musíte ji mít, když se ucházíte o dotace. Vhodná je u instalací, kde je:

  • nízká akumulační schopnost stavby nebo topné soustavy
  • více topných zdrojů (krb s vodní vložkou, kotel na tuhá paliva atd.)
  • více topných cílů (bazén, vzduchotechnika, více bytových jednotek atd)
  • neinvertorové TČ dimenzované na nižší bivalentní bod než −5 °C
  • vzduchové TČ a topný systém s termostatickými ventily (zajištění energie pro odtávání)

Řízení, uživatelské rozhraní

Každé tepelné čerpadlo má originální řídicí systém a uživatelské rozhraní (display, tlačítka) již od výrobce. Systémy renomovaných značek jsou plně dostačující pro efektivní běh TČ. Uživatel si zde může nastavit různé druhy provozu, řízení teplot, vyčíst informativní údaje o běhu, teplotách, bivalentním zdroji, atd. Někdy je vhodné zastřešit TČ nadřazeným řídicím systémem, který ovládá další zařízení kotelny, udržuje teplotu v jednotlivých místnostech, stará se o světla, větrání, žaluzie, umožní vzdálenou správu, atd. Získáte tak systém chytrého domu, který Vám přinese komfort do užívání celé domácnosti. Nekupujte ale zařízení, kde byl nahrazen původní originální řídicí systém TČ. Je naivní domnívat se, že to bude lepší než od renomovaného výrobce.

Pamatujte, žádný řídicí systém nemůže suplovat nedostatečnost hardwaru TČ.

Má cenu zabývat se servisem již při pořizování TČ?

Ano. S TČ si kupujete i jeho servis, a to minimálně v době záruky. Důležitá je i pozáruční doba, kdy seriózní firmy provádějí servis svým zákazníkům jen s minimálním ziskem nebo za režijní náklady.

Poctivost instalační firmy ale nestačí, nutná je i odbornost. Chtějte firmu, která Vám TČ v krizovém okamžiku opraví a nebude jen shánět jiného, kvalifikovaného, odborníka.

Když se svěříte firmě, která nemá zkušenosti nebo laxně přistupuje ke svým povinnostem, vyhazujete část vynaložených prostředků oknem. Každá zodpovědná instalační firma ví, že instalací to nekončí, ale začíná, a že část vydělaných peněz musí vyčlenit na následný servis. Dbejte, abyste vybrali tu zodpovědnou.

Pomoc s výběrem

Aplikace výše uvedených informací na konkrétní případ nemusí být snadná a ne každý chce věnovat několik měsíců života vzdělávání se, aby si koupil vhodné TČ. Je dobré nechat si poradit.

Obrátíte-li se na výrobce nebo na firmu zabývající se jedinou značkou, můžete očekávat, že na konci úvahy bude právě výrobek této firmy. Rozumnější je konzultovat svoji situaci s nezávislým projektantem v oboru TZB nebo s firmou s dlouhodobou zkušeností z praxe, která má v portfoliu uvažované druhy TČ od více výrobců. Rozhodnout musíte Vy, ale dělejte to na základě relevantních a nezkreslených informací.

 
 
Reklama