Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ovládání tepelných čerpadel NIBE nově pomocí aplikace v mobilu

Majitelé tepelného čerpadla NIBE, které slouží k energeticky úspornému a ekologickému vytápění a ohřevu vody, mohou využít ke změně či kontrole jeho nastavení vzdálený přístup přes internet. Služba s názvem NIBE Uplink byla poprvé spuštěna roku 2012. Společnost NIBE letos uvedla na trh její inovovanou verzi NIBE Applink. Tato novinka rozšiřuje způsoby ovládání tepelného čerpadla o aplikaci do mobilního telefonu.


 

Služba NIBE Uplink je určena k přímému ovládání vytápění a ohřevu vody, sledování důležitých parametrů tepelného čerpadla, jako je teplota a aktuální provozní stav, nebo k nahlédnutí do veškeré technické dokumentace. Pokud je majitel tepelného čerpadla mimo domov, na dálku mu umožní například snížit množství požadované teplé vody nebo změnit vnitřní teplotu v domě. Služba je kompatibilní s vybranými tepelnými čerpadly a k jejímu nastavení a následnému využívání stačí zadání kódu, který je vygenerován po připojení k internetu, a sériového čísla do formuláře na portálu www.nibeuplink.com.

Tepelné čerpadlo typu země-voda NIBE F1345
Tepelné čerpadlo typu země-voda NIBE F1345

„NIBE Uplink lze využít rovněž k optimalizaci provozu tepelného čerpadla. Po jeho instalaci může začít servisní firma zaznamenávat nejdůležitější detaily činnosti topného systému a následně provést vhodné úpravy nastavení regulace. Tím lze dosáhnout vysoké účinnosti jeho provozu a úspory nákladů. Přesné údaje o jeho chodu jsou uchovávány pro případná budoucí vylepšení až 1 rok zpětně. Základní verzi služby NIBE Uplink poskytujeme klientům bezplatně,“ vypočítává další výhody Jiří Sedláček, ředitel prodeje NIBE Energy Systems CZ, která je výhradním dodavatelem kvalitních švédských tepelných čerpadel NIBE do České republiky a na Slovensko.

Pokud dojde třeba vlivem výpadku elektrického proudu k zastavení provozu topného systému, jsou majitelé okamžitě informováni o poruše zařízení emailem nebo SMS, ve kterých jsou detailně popsány způsoby odstranění závady. V případě závažnějšího problému je nutné kontaktovat servisní firmu. Ta na dálku analyzuje stav tepelného čerpadla a případně může provést jeho rychlou opravu, aniž by byl nutný výjezd technika. Servisní firma dokáže sledovat neomezený počet tepelných čerpadel, ke kterým je jí umožněn vzdálený přístup, a provádět preventivní kontroly stavu systémů.

Mobilní aplikace pro snadné ovládání tepelného čerpadla

Často se však stává, že není k dispozici připojení k internetové síti. V tomto případě je možné ovládat topný systém pomocí SMS zpráv nebo nově prostřednictvím moderní a uživatelsky komfortní aplikace v mobilním telefonu. Služba NIBE Applink je k dispozici pro uživatele mobilního telefonu s operačním systémem Android nebo pro uživatele telefonů iPhone.

„Ta je navržena pro co nejpřehlednější zobrazení všech dostupných funkcí tepelného čerpadla na displeji chytrého mobilního telefonu. Pomocí této aplikace je možné jej ovládat obdobným způsobem jako přes řídící displejovou jednotku, která obsahuje kvůli snadnější orientaci stejné barevné ikony. Lze tak nastavit i detailní parametry regulace, což je velmi výhodné nejen pro majitele tepelného čerpadla, ale také pro servisní firmy. Výhodou je i to, že výstražná zpráva o případné závadě přijde rovnou na telefon, takže majitel nemusí kontrolovat email,“ vysvětluje Jiří Sedláček.

Pokud je tepelné čerpadlo vybaveno novou řadou ovládacího panelu s barevným displejem, GSM modulem se záložní baterií pro případ výpadku elektrické sítě a anténou, lze s ním rovněž komunikovat pomocí SMS zpráv. Ty slouží k jednoduchým změnám v jeho nastavení, informování o aktuálním stavu či k restartu zařízení při jakékoli závadě. Do menu je možné uložit až 4 telefonní čísla, jejichž vlastníci získají oprávnění ke komunikaci s tepelným čerpadlem.


NIBE ENERGY SYSTEMS CZ
Družstevní závody Dražice - strojírna s.r.o.
logo NIBE ENERGY SYSTEMS CZDružstevní závody Dražice - strojírna s.r.o.

Divize NIBE ENERGY SYSTEMS zastoupená společností DZ Dražice. V nabídce NIBE jsou tepelná čerpadla všech typů. Venkovní jednotky vzduch-voda využívající venkovní vzduch a jsou vyrobené z kvalitní nerezové oceli a efektivně pracují až do teploty -25 °C. ...