Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

NIBE F730: nové ventilační tepelné čerpadlo pro energeticky šetrné budovy

Společnost NIBE Energy Systems CZ, výhradní dodavatel kvalitních švédských tepelných čerpadel NIBE do České republiky a na Slovensko, představila na letošním veletrhu FOR THERM nové ventilační tepelné čerpadlo NIBE F730. To tvoří kompletní systém k zajištění vytápění, ohřevu vody a řízeného větrání v celé domácnosti. Jeho kompresor s plynulou regulací výkonu se navíc vždy přizpůsobí aktuální potřebě tepla a přispívá tak ke snížení nákladů na vytápění a ohřev vody až o 50 %. NIBE F730 dosahuje energetické třídy A+++, a primárně je proto určené pro nízkoenergetické a pasivní domy.

Vysoce účinný systém pro energeticky šetrné budovy

Ventilační tepelné čerpadlo NIBE F730
Ventilační tepelné čerpadlo NIBE F730

Ventilační tepelná čerpadla slouží jako systémy na recyklaci energie. Tato zařízení ji odebírají teplému vnitřnímu vzduchu, který je odváděný z interiéru ventilačním systémem a následně ji využijí jako zdroj tepla pro vytápění a ohřev vody. Do stejné skupiny patří rovněž NIBE F730, které je určené především pro nízkoenergetické a pasivní novostavby. Je však zkonstruované rovněž pro domy s tepelnou ztrátou až 6 kW, protože dokáže kromě tepla z ventilačního vzduchu využít i tepelnou energii z venkovního vzduchu a dosáhnout tak tepelného výkonu 4,9 kW. „NIBE F730 disponuje kompresorem s plynulou regulací výkonu dle aktuální potřeby energie, a proto významně optimalizuje provozní náklady. Celé zařízení je vybaveno dokonale izolovaným zásobníkem teplé vody, úsporným ventilátorem a oběhovým čerpadlem. Vše dohromady tvoří kompletní systém, který v domácnosti zajišťuje vytápění, ohřev vody i řízené větrání se zpětným ziskem energie. Předností tohoto typu tepelného čerpadla je také energetická třída A+++ při zahrnutí vlivu regulátoru. Při efektivním fungování proto snižuje spotřebu energie na vytápění a ohřev vody o více než 50 %,” vysvětluje Jiří Sedláček, ředitel prodeje NIBE Energy Systems CZ, divize skupiny NIBE. NIBE F730 je možné spravovat pomocí tabletu nebo mobilního telefonu s přístupem na internet. Celé zařízení je doplněno barevným displejem s intuitivním ovládáním, na němž se zobrazují informace o aktuálním stavu i důležitých teplotách, či USB portem pro aktualizaci softwaru a zálohování nastavení.

Ventilační tepelné čerpadlo NIBE F730
Ventilační tepelné čerpadlo NIBE F730

Tichý a úsporný pomocník pro tepelný komfort domácnosti

Tepelné čerpadlo NIBE F730 se řadí mezi alternativní zdroje energie. Není totiž závislé na fosilních palivech, což minimalizuje emise CO2 vypouštěné do ovzduší. Energie z ventilačního vzduchu je v něm odebírána a používána k vytápění, například podlahovým topením nebo nízkoteplotními radiátory, a pro ohřev vody ve vestavěném zásobníku o objemu 180 litrů. Vyfukovaný vzduch se následně ochladí až na -15 oC, což opět přispívá k vysokému energetickému zisku. NIBE F730 funguje i za největších mrazů, kdy jeho výkonu pomáhá zabudovaný elektrokotel. Mezi jeho další výhody patří nadčasový design, velmi tichý provoz, dlouhá životnost a jednoduchá instalace i ovládání. „NIBE F730 je uzpůsobené k propojení s akumulační nádrží, ohřívačem vody nebo solárními panely. Jeho regulátor umožňuje komfortní řízení i hospodárný a bezpečný provoz a všechny důležité informace zobrazuje na přehledném displeji. Pokud se navíc náklady na pořízení tepelného čerpadla systému vzduch-voda a běžné rekuperační jednotky pro řízené větrání rodinného domu srovnají s náklady na instalaci ventilačního tepelného čerpadla NIBE F730, lze dosáhnout investiční úspory až 80 000 Kč,” konstatuje Jiří Sedláček.


NIBE ENERGY SYSTEMS CZ
Družstevní závody Dražice - strojírna s.r.o.
logo NIBE ENERGY SYSTEMS CZDružstevní závody Dražice - strojírna s.r.o.

Divize NIBE ENERGY SYSTEMS zastoupená společností DZ Dražice. V nabídce NIBE jsou tepelná čerpadla všech typů. Venkovní jednotky vzduch-voda využívající venkovní vzduch a jsou vyrobené z kvalitní nerezové oceli a efektivně pracují až do teploty -25 °C. ...