Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kdy se vyplatí vytápět bytový dům tepelným čerpadlem?

Jak a čím vytápíte váš bytový dům? Při současných cenách energií tvoří náklady na vytápění výrazný díl výdajů. Zvážit změnu by měli zejména ti majitelé domů, kteří jsou napojeni na centrální vytápění a za GJ platí více než 600 Kč. U domů s tepelnými čerpadly vás bude 1 GJ vycházet zhruba na 300 – 350 Kč a kromě vytápění tepelné čerpadlo využijete též k ohřevu vody. V kterých případech bychom o této technologii mohli uvažovat?

Jaké tepelné čerpadlo vybrat?

Pro vytápění bytového domu a ohřev vody nejčastěji využíváme typ čerpadla vzduch – voda, které je cenově nejdostupnější a s minimálními nároky na přípravu. Nepotřebuje provádět žádné vrty, ani vlastnit pozemky. Podle potřeby tepla v domě nemusí být instalováno pouze jedno tepelné čerpadlo, je jich více zapojených do kaskády, vždy v závislosti na velikosti domu. Kaskádové propojení a pravidelný servis zaručují delší životnost čerpadel a jejich vzájemnou zastupitelnost v případě výpadku. Důležitým parametrem tepelného čerpadla je topný faktor při dané teplotě. Toto číslo vypovídá o účinnosti tepelného čerpadla a určuje, jak kvalitním zdrojem vytápění může vybrané tepelné čerpadlo být. Přesto je nutné mít kromě tepelného čerpadla v záloze ještě druhý zdroj tepla – nejčastěji elektrokotel, kterým budeme v chladných dnech dotápět. Na náhradní zdroj přechází otopná soustava automaticky.


Zajímá nás také umístění tepelného čerpadla a hlučnost

Tepelná čerpadla stále provází mýty a nepřesnosti. To se týká i tepelných čerpadel vhodných pro umístění do bytového domu. Setkat se například můžeme s obavami z velkých nároků na prostor. Například tepelné čerpadlo vzduch/voda ke svému provozu potřebuje pouze elektřinu, okolní vzduch a vodu. Proto ani s umístěním nebude žádný problém. Čerpadlo lze sice instalovat mimo dům, ale v naprosté většině případů nakonec vítězí instalace uvnitř budovy, hlavně v bytových domech. Je to kvůli riziku vandalismu a častým případům, kdy kolem domu nejsou vlastní pozemky. Nad místem není třeba dlouho přemýšlet – v kočárkárně, nebo původní sušárně nezabere o mnoho více prostoru, než chladnička. Připočítat musíme pouze další prostor na umístění zásobníků na teplou vodu.

Tepelným čerpadlům také bývá vytýkána hlučnost. Také tady ale můžeme zůstat v klidu – a to doslova. I když jsou moderní typy skutečně tiché, je možné místnost zvukově izolovat. Tepelná čerpadla nejsou spojena s žádnou konstrukcí domu, takže ani tudy přenos hluku nebo otřesy nehrozí. Praxe navíc potvrdila, že ani v nejbližším podlaží uživatelé bytu nevnímají žádné zhoršení životního komfortu.


Jak náročný bude servis tepelného čerpadla?

Časté jsou i dotazy na náročnost údržby. Tepelná čerpadla jsou natolik servisně nenáročná, že se o nich hovoří jako o bezúdržbových. V průběhu první zimy se nastaví optimální topná křivka a běžný dohled se provádí formou dálkového přístupu. Díky tomu může servisní středisko v případě potřeby reagovat již na konkrétní problém, což snižuje počet výjezdů. Každá seriózní firma zároveň nabízí pro SVJ a bytová družstva i komplexní službu servisu a správy kotelen, vše na základě smluvního vztahu. Tepelná čerpadla bezesporu nabízejí zajímavou alternativu k jiným zdrojům vytápění. Než se ale pro toto řešení rozhodnete, je nutné individuální posouzení i propočet ekonomické výhodnosti.

Tepelné čerpadlo - za kolik a s jakou návratností?

Změnou zdroje tepla chceme topit levněji a s větším komfortem.
„Zvážit změnu by měli zejména ti majitelé domů, kteří jsou napojeni na centrální vytápění a za GJ platí více než 600 Kč. U domů s tepelnými čerpadly vás bude 1 GJ vycházet zhruba na 300 – 350 Kč. Kromě vytápění budete moci tepelné čerpadlo využít též k ohřevu vody,“ vysvětluje Tomáš Krbec, specialista na tepelná čerpadla ze společnosti Pražská energetika (PRE).
Bezpochyby se zeptáte na návratnost investice – pohybuje se v průměru kolem sedmi let, podle konkrétní situace může být i výrazně kratší. V současné době lze na pořízení tepelného čerpadla využít i některé z dotací.
„V rámci svých služeb PRE zákazníkům nabízí i výhodné financování pořízení tepelného čerpadla pro bytový dům formou odložené fakturace. Výhodou je, že od počátku je zařízení ve vlastnictví SVJ nebo družstva. Při splacení do jednoho roku je navíc financování bezúročné.“ doplňuje na závěr Tomáš Krbec.

Kde hledat další informace?

V případě, že uvažujete o využití tepelného čerpadla, obraťte se na PRE. Navrhují, realizují i financují úsporná opatření v oblasti vytápění a chlazení.


A-Z energetické služby na klíč od PRE
logo A-Z energetické služby na klíč od PRE

Společnost PREenergo, a. s., a je dceřinou společnosti Pražská energetika, a. s., a patří do Skupiny PRE. PREenergo zajišťuje kompletní energetické služby spojené s dodávkou elektřiny a plynu včetně jejich financování. Nabídka je určena pro byty, rodinné ...