Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Úspěšný rok 2017 – celkový obrat DZ DRAŽICE činil 1,4 miliardy korun

Společnost Družstevní závody Dražice, největší český výrobce ohřívačů vody a výhradní dodavatel kvalitních švédských tepelných čerpadel NIBE, zaznamenala velmi úspěšný rok 2017. Potvrzují to její ekonomické výsledky včetně tržeb, které vzrostly oproti roku 2016 o téměř 9,7 % na 1,4 mld. Kč. Firma navíc prodala rekordní počet tepelných čerpadel, jejichž počet překonal hranici 2 300 kusů v celkové hodnotě cca 304 mil. Kč.

Nejprodávanější řada tepelných čerpadel NIBE - F2040
Nejprodávanější řada tepelných čerpadel NIBE - F2040

Družstevní závody Dražice mají za sebou více než 60letou historii výroby ohřívačů vody, první zmínky o tomto podniku se však datují již k roku 1900. V posledních jedenácti letech se společnost věnuje také exkluzivnímu dovozu švédských tepelných čerpadel NIBE. O její přední pozici na tuzemském trhu nejlépe svědčí výborné ekonomické výsledky z minulých let.

„V loňském roce jsme zaznamenali 9,7% nárůst tržeb oproti roku 2016. Kdybychom stejným tempem postupovali i letos, můžeme přesáhnout hranici 1,5 mld. Kč. Na celkovém obratu se nejvýrazněji podílel tuzemský prodej produktů DZD (50 %), dále prodej tepelných čerpadel NIBE (22 %) a zbytek tvořil export do zemí EU, Ruska nebo Severní Ameriky (28 %),“ komentuje Karel Pacourek, generální ředitel Družstevních závodů Dražice, a pokračuje: „V uplynulém období jsme prodali 224 000 kusů ohřívačů vody a rekordní počet více než 2 300 kusů tepelných čerpadel NIBE. Při meziročním srovnání tak vzrostl počet prodaných ohřívačů vody o 7 % a tepelných čerpadel o více než 21 %. Tyto výsledky ovlivnily nejen naše inovativní postupy nebo kvalitní materiály a technologie, ale také zvyšující se poptávka po environmentálně šetrných zařízeních na vytápění a ohřev vody a velký zájem o čerpání tzv. kotlíkových dotací.“

Novinky v portfoliu a inovativní přístup

Elektrický plochý ohřívač vody OKHE ONE (DZD)
Elektrický plochý ohřívač vody OKHE ONE (DZD)

V letošním roce se společnost DZ Dražice plánuje věnovat investicím, které jí umožní dále růst a rozvíjet se. Velký důraz bude klást především na modernizaci, investice do lidských zdrojů, průmysl 4.0 a vývoj dalších inovativních řešení. Již nyní využívá některé unikátní materiály a technologie, ke kterým patří např. polyuretanová izolační pěna s nadouvadly 4. generace nebo suché keramické topné těleso, které dobře odolává působení tvrdé vody.

„Zároveň se chystáme rozšiřovat portfolio o další environmentálně šetrná zařízení na vytápění, chlazení či ohřev vody. Již v lednu jsme tak uvedli na trh dva zajímavé produkty – elektrický plochý ohřívač vody OKHE ONE určený do malých prostor a tepelné čerpadlo systému vzduch-voda NIBE F2040-6 s energetickou třídou A+++ a plynule řízeným výkonem. Dlouhodobý vývoj totiž směřuje k výstavbě budov se stále nižší spotřebou energie, a proto očekáváme, že vzroste poptávka po tepelných čerpadlech s výkonem 3 - 6 kW,“ dodává Karel Pacourek.


NIBE ENERGY SYSTEMS CZ
Družstevní závody Dražice - strojírna s.r.o.
logo NIBE ENERGY SYSTEMS CZ Družstevní závody Dražice - strojírna s.r.o.

Divize NIBE ENERGY SYSTEMS zastoupená společností DZ Dražice. V nabídce NIBE jsou tepelná čerpadla všech typů. Venkovní jednotky vzduch-voda využívající venkovní vzduch a jsou vyrobené z kvalitní nerezové oceli a efektivně pracují až do teploty -25 °C. ...