Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Koupě tepelného čerpadla je životní investicí: vyvarujte se však unáhlených rozhodnutí

Chcete si pořídit tepelné čerpadlo? Pak jste již jistě zjistili, že jsou tato zařízení u evropských výrobců na měsíce dopředu vyprodaná. Na obrovský nárůst poptávky po tepelných čerpadlech se většina evropských výrobců snaží reagovat výstavbou nových výrobních hal, náborem pracovníků a navyšováním dodávek všech komponent důležitých pro jejich výrobu. Problémem však zůstává, že kvůli narušení dodavatelských řetězců není možné tyto subdodávky navyšovat stejnou rychlostí, kterou vzrůstá poptávka po tepelných čerpadlech. Dobrou zprávou je, že subdodavatelé vynakládají velké investice, aby mohli začít své dodávky navyšovat.

Na jednotlivých trzích v EU jsou aktuálně nejprodávanější tepelná čerpadla evropských výrobců, která jsou vyvíjena a konstruována pro evropské klimatické podmínky. Hlavním důvodem je jejich kvalita a efektivita, nízká hlučnost a moderní a efektivní řídicí systémy, které je možné ovládat přes mobilní telefon či tablet. Nemalý důraz při jejich vývoji je kladen na dostupnost náhradních dílů, které jsou alfou a omegou kvalitního servisu. Zvláště v době energetické krize má totiž efektivita provozu největší vliv na rychlost návratnosti investice. Jako příklad mohu uvést jedno z nejtišších tepelných čerpadel na evropském trhu: NIBE S2125, jež má až 5krát nižší provozní náklady s podlahovým vytápěním než s elektrickým kotlem.

Většina evropských výrobců tepelných čerpadel má jako své subdodavatele jednotlivých komponent evropské výrobce, což se může jevit jako hlavní problém neumožňující okamžitý nárůst výroby. Věřím ale, že právě tato situace, která naplno odkryla problémy globalizace výroby, umožní rychlejší řešení tohoto problému v evropském měřítku: a Evropa se tak stane nezávislejší na dodavatelích z východu (ASIE). I my v NIBE si přejeme dodávat od roku 2023 (díky zvýšení výroby) na evropský trh mnohem více tepelných čerpadel.

Majitelům kotlů proto doporučujeme, aby počkali, neriskovali a koupili si kvalitní evropské tepelné čerpadlo. Nemusí se totiž obávat ani zákazu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy, který ministerstvo posunulo o dva roky.



NIBE ENERGY SYSTEMS CZ
Družstevní závody Dražice - strojírna s.r.o.
logo NIBE ENERGY SYSTEMS CZDružstevní závody Dražice - strojírna s.r.o.

Divize NIBE ENERGY SYSTEMS zastoupená společností DZ Dražice. V nabídce NIBE jsou tepelná čerpadla všech typů. Venkovní jednotky vzduch-voda využívající venkovní vzduch a jsou vyrobené z kvalitní nerezové oceli a efektivně pracují až do teploty -25 °C. ...