Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Co si pohlídat při instalaci tepelného čerpadla a jak vybrat realizační firmu

Tepelná čerpadla si získávají v českých domácnostech čím dál tím silnější pozici. Jejich přednosti jsou jednoznačné, a navíc mají velice širokou škálu užití od novostaveb po starší domy. Jak si tedy to správné čerpadlo vybrat právě pro vaši domácnost?

Na začátku je si třeba ujasnit, pro jaký typ domu a topné soustavy tepelné čerpadlo hledáme. U domů s podlahovým či moderním vytápěním je tento zdroj tepla ideální. Rozšířenou představou ale je, že pro klasické litinové radiátory není tepelné čerpadlo vhodné.

Není tomu tak. Tepelné čerpadlo dokáže ‚utáhnout‘ i takovouto sestavu, vše záleží na jeho celkovém výkonu a výstupní teplotě vody, kterou do topné soustavy bude posílat. U litinových radiátorů je požadavek na vyšší, až kolem 70 °C,“ vysvětluje Jakub Mahel, jednatel společnosti Acetex, která realizuje instalace fotovoltaických elektráren, tepelných čerpadel a nabíjecích stanic pro elektromobily napříč celou ČR, a pokračuje: „Aby se tepelné čerpadlo vyplatilo, je také důležité, aby nedocházelo v domě k velkým tepelným ztrátám. Třeba aby okna správně těsnila či střecha nebyla v havarijním stavu.“

Jakmile si ujasníte, že váš dům je pro instalaci tepelného čerpadla vhodným kandidátem, můžete přistoupit k samotnému výběru instalační firmy. S ní vám pomůže dokument, který vydala Asociace pro využití tepelných čerpadel. V něm jsou shrnuty stěžejní body, na které se při výběru zaměřit.




Jak si vybrat realizační firmu a nespálit se?

  1. Rešerše a výběr dodavatele je krokem prvním. Dodavatele byste si určitě měli prověřit, přečíst si reference ostatní zákazníků (například na nezávislém portále RefSite, kde jsou ověřené recenze, nebo na Google či Firmy.cz), zjistit si, kolik má za sebou realizací. Ale třeba se i podívat na rozsah nabízených služeb. Firma by vždy měla mít fyzické sídlo, třeba i s více pobočkami, na nichž je vám ochotna ukázat vybrané zařízení.

I když na trhu působíme dva roky, tak máme za sebou více než 3 000 realizací napříč celou Českou republikou v oblasti tepelných čerpadel a fotovoltaických elektráren. O tom, že jsme pro zákazníky seriózním a spolehlivým dodavatelem, svědčí naše hodnocení 4,7 na Google,“ upřesňuje Mahel z Acetexu.

  1. Profesionální realizační firma by vám měla poskytnout první předrealizační konzultaci zdarma. Probíhá tak, že proškolený technický zástupce přijede do rodinného domu, kde posoudí aktuální technickou situaci v kontextu požadovaných potřeb majitele nemovitosti. Na základně zjištění vypracuje konkrétní nabídku optimálního technického řešení, a to včetně rozpočtu a garantované státní dotace.

Jakub Mahel doplňuje: „Aby zástupce naší firmy mohl nabídku připravit, je ideální mít připraveny informace o rozloze domu a jeho tepelné ztrátě, tedy tak zvaný energetický štítek, případně informace o aktuálních spotřebách energií. Dále informace o stávajícím zdroji tepla a počtu osob v domácnosti.“

  1. Kvalitu dodávaných komponentů a odbornost techniků, kteří se starají o jejich instalaci, je také dobré prověřit. Tepelné čerpadlo by vždy mělo být od prověřeného výrobce a mít potřebné certifikace kvality. Odborný pracovník by měl splňovat kvalifikaci mechanik chladícího zařízení (obor/kód:23-054-H) a „elektrikář“ (podle vyhlášky č. 50/78 Sb., nebo novějšího zákona č. 250/2021 Sb.). Pro možnost získání dotace na tepelné čerpadlo je nutné, aby mechanik disponoval oprávněním dle zákona č. 406/2000 Sb. § 10d v oboru 26-074-M (instalatér soustav s tepelnými čerpadly).

My jsme u tepelných čerpadel vsadili na německou kvalitu, dodáváme značky Viessmann a Stiebel Eltron, jejich výrobky mají evropskou značku kvality tepelných čerpadel Q. V případě první značky jsme platinovým autorizovaným prodejcem, což značí velkou důvěru výrobce v nás jako dodavatele,“ vypichuje jednatel Acetexu a dále vyjmenovává: „Tato tepelná čerpadla mají výkon až 18 kW, energetickou náročnost nejméně A+ a hlučnost se pohybuje kolem 35 až 40 dB, což je v podstatě srovnatelné s provozem lednice. Výstupní teplota vody může dosáhnout od 55 do 90 °C.“

  1. Předáním stavby spolupráce nekončí. Kvalitní společnost nabízí jak záruční, tak i pozáruční servis. Nepochybnou výhodou je, pokud je součástí i vzdálený monitoring, který dokáže detekovat případné anomálie v reálném čase a provést vzdálené přenastavení.
  2. Na závěr si ověřte, že dodavatel je členem některé z profesních organizací a deklaruje jimi stanovené podmínky obchodního postupu.

K naším zákazníkům přistupujeme vždy férově, proto jsme podepsali Etalon Solární asociace, který definuje pravidla jednání se zákazníky. Sice se primárně týká fotovoltaických elektráren, ale my je vztahujeme na všechny naše zakázky. Jsme také členem Cechu akumulace a fotovoltaiky,“ uzavírá Jakub Mahel z Acetexu.





Acetex s.r.o.
logo Acetex s.r.o.

Acetex s. r.o., je ryze česká společnost, která se zabývá projektováním, montáží a servisem obnovitelných zdrojů energie. Instalaci fotovoltaických elektráren i tepelných čerpadel provádí pro rodinné domy, novostavby, bytové domy i pro komerční objekty. ...