Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Odborníci z S-Power radí: Jak vybrat tepelné čerpadlo, aby vám ušetřilo co nejvíce peněz

Co si při nákupu tepelného čerpadla pohlídat, aby vám sloužilo co nejlépe a aby vám ušetřilo co nejvíce peněz? Soustřeďte se na výběr dodavatele, celoroční topný faktor a funkcionality, co šetří peníze při provozu zařízení – ceny energií porostou i nadále.

Zdroj: Archiv S-Power Energies, s.r.o.
Zdroj: Archiv S-Power Energies, s.r.o.

Se správně zvoleným čerpadlem můžete srazit náklady na energie o polovinu i více. Je ale potřeba se pořádně zamyslet, co od něj očekáváte, a podle toho dům připravit na instalaci. Také dobře zvažte, od koho a jaké tepelné čerpadlo si pořídíte. Zaměřte se na následujících 5 bodů:

1. Dobře si vyberte instalační firmu

Jak dlouho je na trhu? Jaké má recenze od zákazníků? Jak vypadá spolupráce se zákazníky? S jakou značkou tepelných čerpadel pracuje? Poskytuje servis? Non stop podporu? Záruku na komponenty i na práci? Jaké má lhůty pro vyřízení servisních požadavků? Dělá diagnostiku na dálku? Je rozdíl uprostřed zimy čekat na opravu topení půl dne nebo 14 dní. Nebo dokonce déle, pokud dodavatel nemá na skladě náhradní díl a čeká na jeho dodání z Asie.

2. Připravte dům – minimalizujte tepelné ztráty

Než pořídíte tepelné čerpadlo, ujistěte se, že vám nebude drahocenné teplo zbytečně unikat. Dům by měl být zateplený a může pomoci i výměna oken.

Nejlepší je podlahové teplovodní topení. I radiátory jsou vhodné, ale musí být dostatečně velké a musí k nim vést širší trubky. Do úzkých trubek se voda musí hnát mnohem vyšší rychlostí, což nemusí ke správnému fungování systému stačit, a navíc je to velmi hlučné.

Tepelné čerpadlo je jako srdce celého systému. Aby mohlo správně fungovat, musí se na něj dům připravit. Nejdřív klienty navštívíme, prověříme technický stav nemovitosti, spočítáme, kolik tepla dům bude potřebovat a ujistíme se, že se instalace dá provést,“ vysvětluje Martin Kurovský, který vede oddělení tepelných čerpadel v S-Power Energies.

3. Zkoumejte topný faktor pro nižší venkovní teploty a energetickou třídu

Bohužel řada firem instaluje tepelná čerpadla, jejichž výkon odpovídá pouze 70 % reálné potřeby tepla v domě, a uvádějí topný faktor při venkovní teplotě 7 stupňů Celsia. Takto sice dostanete nabídku na zdánlivě levnější a výkonnější přístroj, ale jeho provoz se vám v následujících letech pořádně prodraží. Nechte si připravit nabídku, ve které uvidíte, s jakou potřebou tepla se v domě počítá. Pokud tepelné čerpadlo v zimních měsících nemá dostatečný výkon, bude spínat záložní elektrický zdroj a za elektřinu tak neušetříte nic, bude fungovat jako elektrokotel.

Topný faktor a celoroční topný faktor

Zdroj: Archiv S-Power Energies, s.r.o.
Zdroj: Archiv S-Power Energies, s.r.o.

Čerpadla se porovnávají podle topného faktoru COP. Ten udává, kolikrát je čerpadlo účinnější než elektrokotel. Pokud je COP například 4,6, tepelné čerpadlo vyrobí z 1 kWh tolik tepla, jako elektrokotel z 4,6 kWh. COP je ale v našich proměnlivých podnebných podmínkách nepřesný ukazatel.

COP se uvádí ve formátu Ax/Wx. „A“ znamená teplotu vzduchu venku a „W“ teplotu vody. Dívejte se na celoroční topný faktor pro A2/W35 pro venkovní teplotu 2 °C. To je teplotní průměr zimní sezóny v České republice. Velká část dodavatelů prezentuje hodnotu pro 7 °C A7/W35, která bývá podstatně líbivější – čerpadlo má zdánlivě mnohem vyšší výkon. Při teplotách kolem nuly tepelná čerpadla část energie spotřebují na odtávání, to hodnotu COP snižuje.

Vyplatí se soustředit na tzv. celoroční topný faktor SCOP, který by měl výrobce uvádět na štítku u každého čerpadla.

Energetická třída

Pokud je pro vás porovnávání SCOP příliš složité, porovnávejte alespoň energetickou třídu. A+ se může zdát ideální, vás by ale měly zajímat pouze kategorie A++ nebo A+++. „Rozdíl v úsporách je ohromný a za rok při dnešních cenách může být klidně v desítkách tisíc. Rád vám to spočítám přímo pro váš dům,“ říká Kurovský.

4. Nekupujete spíše elektrokotel maskovaný za předraženou klimatizaci?

Také si dejte pozor, aby hodnota SCOP odpovídala našemu podnebnému pásu. Na štítku bývají hodnoty pro teplé, střední a chladné podnebí. Česká republika spadá do středního pásma. Pokud si koupíte tepelné čerpadlo se skvělými hodnotami pro teplý pás, může se stát, že jakmile klesne teplota, čerpadlo se začne přepínat a topit elektřinou. Třeba už ve 2 °C. Takže budete topit za stejnou cenu jako elektrokotlem, návratnost se prodlouží, nebo na čerpadle dokonce proděláte.

Zdroj: Archiv S-Power Energies, s.r.o.
Zdroj: Archiv S-Power Energies, s.r.o.

5. Co tepelné čerpadlo umí?

Další funkcionality mohou výrazně snížit cenu za provoz čerpadla, proto se zaměřte i na ně. Například rakouská tepelná čerpadla iDM je možné nejen ovládat, ale i diagnostikovat na dálku – tím se ušetří minimálně jeden výjezd servisního technika, protože když k vám jede poprvé, ví, co bude potřeba opravit a veze si vše potřebné s sebou. Jednodušší softwarové závady se opraví na dálku. iDM stroje mají i týdenní předpověď počasí, takže vaše čerpadlo může s předstihem kumulovat chlad či teplo za pro vás nejvýhodnější ceny. Velkou výhodou je, že jsou tato čerpadla navržená přímo pro naše klimatické pásmo.

Sbírají a uchovávají data o svém provozu za poslední rok a ukazují je v přehledných grafech, takže se s nimi můžete naučit pracovat ještě lépe a šetřit tak další peníze. Na displeji přímo vidíte, z jakého zdroje přístroj topí, jestli zrovna nefunguje v módu elektrokotle a kolik tepla takto vyrobil. U čerpadel jiných značek často nepoznáte, jestli zrovna topí elektřinou. Dostanete k nim zdarma intuitivní mobilní aplikaci – u jiných výrobců bývá za příplatek. Umí i levně chladit a nahradit tak v létě klimatizaci a jsou kompatibilní s fotovoltaikou – v této kombinaci můžete srazit náklady na energie až o 75 %.

Zjednodušeně by se dalo říci, že čím je tepelné čerpadlo těžší, tím je lepší. Váha běžných čerpadel se pohybuje mezi 150 a 400 kg. Těžší přístroje mají funkce, které jsou sice pro jejich základní provoz zbytné, ale v dlouhodobém časovém horizontu vám šetří velké peníze. Například lehké čerpadlo bude mnohem víc namrzat, tudíž bude častěji spínat, což sníží jeho životnost. Navíc pokud čerpadlo používá při spínání elektrickou spirálu, má 4–5krát vyšší spotřebu elektřiny. A bude podstatně hlučnější, klidně i o 10 dB – a to už je opravdu hodně. Už jen navýšení hluku o 3 dB totiž vnímáme jako zdvojnásobení hlučnosti.

Porovnejte si mezi sebou nabídky od více dodavatelů

Na našem trhu je běžné nabídky rozepsat do mnoha položek, aby se výsledná cena zdála nižší. Jenže dost často najdete nezbytné výdaje označené jako vedlejší. A že je budete muset stejně zaplatit, se dozvíte až později, když už se spolupráce rozeběhla. Často se v nabídkách objevují jen ceny bez DPH. Dejte si také pozor na formulku „cena bude doúčtována podle skutečného provedení práce a spotřebovaného materiálu”. Raději upřednostněte nabídku s již uvedenou konečnou cenou. Obraťte se na profíky, kteří mají dobré recenze a férový přístup. Kteří vám vždy vše vysvětlí a do ničeho vás netlačí.

Zdroj: Archiv S-Power Energies, s.r.o.
Zdroj: Archiv S-Power Energies, s.r.o.

S-Power Energies, s.r.o.
logo S-Power Energies, s.r.o.

Jsme odborníci na zdroje obnovitelné energie pro rodinné domy, bytové domy a komerční budovy. Od roku 2016 jsme po celé České republice úspěšně nainstalovali přes 11 000 střešních fotovoltaik a tepelných čerpadel. Všichni naši odborníci na technologie jsou ...