Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Trh tepelných čerpadel

Nový vývoj se projevuje u tepelných čerpadel typu vzduch-voda, jejichž tržní šance se díky poměrně snadné instalaci nadále posuzují velmi pozitivně (zvlášť při modernizaci budov). Řeč je o tepelných čerpadlech, která mají díky invertoru mimořádně dobrou energetickou účinnost.

Zatímco německý trh s klasickými topnými systémy na olej a plyn se musel v roce 2007 vyrovnat s výrazným poklesem o 26 % na 564 000 prodaných přístrojů, obhájila tepelná čerpadla svoji pozici: Ve srovnání s rokem 2006 stoupl odbyt tepelných čerpadel o 1 % na celkem 45 300 prodaných přístrojů. Jak vyplývá z následujícího přehledu, zaznamenala silný nárůst tepelná čerpadla typu voda-voda (+37 %) a typu vzduch-voda (+33 %). Tepelná čerpadla typu solanka-voda se navzdory poklesu o 19 % v roce 2007 udržela na špici (www.bwp.de).

  2005 2006 2007
Solanka-voda 10.965 28.140 22.700
Vzduch-voda 4.967 13.300 17.748
Voda-voda 2.285 3.540 4.852
Celkem 18.217 44.980 45.300

Rovněž i pro tepelná čerpadla jako "topný systém k využití obnovitelných energií" existuje v Německu státní dotační program, v němž hraje roli několik faktorů. Tepelné čerpadlo musí mít především určitý minimální roční topný faktor, aby získalo podporu. Přitom se rozlišuje instalace v novostavbách a dodatečná montáž ve stávajících budovách a dále typ tepelného čerpadla (podle zdroje tepla). Přehled požadavků na minimální roční topný faktor podává následující tabulka.

Tepelné čerpadlo Novostavby Rekonstrukce
Solanka-voda 4,0 3,7
Voda-voda 4,0 3,7
Vzduch-voda 3,5 3,3

Jsou-li splněny tyto podmínky, může být poskytnuta podpora v následující výši:

Zdroj tepla Novostavby Rekonstrukce
Solanka/voda 10 € / m2 20 € / m2
Vzduch 5 € / m2 10 € / m2

Obytné budovy

Maximální výše dotace pro obytné budovy činí 3 000 €, pro nebytové budovy 15 % investičních nákladů. Překročí-li výše uvedený roční topný faktor minimální hodnotu o přibližně 0,8, může zřizovatel pro svoje tepelné čerpadlo navíc požádat o inovační podporu, která dosahuje 50 % základní dotace.

Nový vývoj se projevuje u tepelných čerpadel typu vzduch-voda, jejichž tržní šance se díky poměrně snadné instalaci nadále posuzují velmi pozitivně (zvlášť při modernizaci budov). Řeč je o tepelných čerpadlech, která mají díky invertoru mimořádně dobrou energetickou účinnost. Vyrábějí je například firmy Daikin, Axair, Mitsubishi Electric a Hitachi. Tato čerpadla se na trhu objevila teprve před několika měsíci a jejich tržní podíl se výrazně zvyšuje.

V Německu se odbyt tepelných čerpadel pro vytápění od roku 2005 do roku 2006 více než zdvojnásobil, Francie zaznamenala přírůstek 50 %, Rakousko 45 %, Švýcarsko přibližně 30 % a Švédsko 20 %.

Z tohoto rozmachu se odvětví přirozeně raduje. Tak velké přírůstky však skrývají i nebezpečí, že množství půjde na úkor kvality. Výrobci jsou totiž vystaveni ostrému konkurenčnímu tlaku a montážní firmy musí disponovat potřebnými odbornými znalostmi.

Peter Hubacher, "doktor na tepelná čerpadla" Švýcarského sdružení na podporu tepelných čerpadel (FWS) a zároveň jakýsi spojovací článek mezi koncovými zákazníky, montážními firmami a výrobci, varuje:

"Každé zařízení, které způsobuje problémy, negativně ovlivňuje trh. Například majitel rodinného domku, který má potíže s tepelným čerpadlem, si těžko pořídí další přístroje. Přesně to se stávalo v období ropné krize sedmdesátých let." Tehdy poptávka po tepelných čerpadlech přímo explodovala a trh na to nebyl připraven. To mělo za následek, že pověst této technologie byla co nevidět zruinována z důvodu nevyhovující instalace a problémů s kvalitou.

Potenciál pro chladírenské techniky

Tak daleko to však tentokrát nedojde. Průmysl je lépe připravený a řemeslníci jsou lépe vyškolení. Přesto je výměna a předávání znalostí a dovedností mezi všemi zúčastněnými, od konečného spotřebitele, přes projektanta a montéra až po výrobce i nadále podstatným předpokladem k tomu, aby si tepelné čerpadlo razilo úspěšnou cestu i v budoucnu.

Společnost NürnbergMesse k tomu chce přispět a udělala z tepelných čerpadel jedno ze stěžejních témat veletrhu Chillventa v říjnu 2008 v Norimberku. V tomto záměru společnost NürnbergMesse podporuje mj. Spolkový cechovní svaz techniků chladicích a klimatizačních zařízení (BIV) v Bonnu. A to není náhoda, neboť tepelné čerpadlo skýtá právě pro tento obor nesmírný potenciál, který zdaleka ještě není vyčerpán. Důvodem je, že velkou většinu přístrojů dnes instalují odborníci na sanitární a topenářskou techniku, protože se tepelná čerpadla - alespoň v severní Evropě - nasazují v první řadě k vytápění a ohřevu teplé vody. Odborná vybavenost chladírenských techniků je přesto žádaná, především všude tam, kde se jedná o přístroje s přímým odpařováním, u nichž musí montér provést zásahy přímo do chladicího okruhu. K tomu přistupuje rostoucí poptávka po reverzibilních přístrojích, které lze v letním období použít také k chlazení. I zde je těsné spojení s chladicí technikou neoddiskutovatelné.

 
 
Reklama