Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Obavy z geologického průzkumu u tepelných čerpadel jsou zbytečné

Program Zelená úsporám dal kromě jiného prostor i tepelným čerpadlům. Zároveň s tím se objevily obavy, zda mohou plně nahradit klasické topení, zda je jejich instalace bezproblémová, zda nepřináší geologický průzkum další vysoké náklady. Na otázky odpovídal Ing. Marek Bláha, ředitel společnosti Tepelná čerpadla IVT s.r.o.

Program Zelená úsporám dává prostor i pro nákup tepelných čerpadel. Jak se to u vás projevilo v praxi?

Projevilo se to spoustou telefonátů, kde nechybí ani následné zklamání volajících, poté co zjistí, že pro jejich novostavbu dotaci na tepelné čerpadlo nezískají. Na straně naší firmy to představuje velké "papírování" a hodně času stráveného vyplňováním formulářů, protože registrace výrobků je dosti komplikovaná a zdlouhavá.

Jaké podmínky musí čerpadlo splňovat, aby na něj mohla být uplatněna dotace?

Musí mít minimální topný faktor a platné prohlášení o shodě.

Mohl byste doporučit investorům správný postup, pokud se rozhodnou pro tepelné čerpadlo?

Musejí se obrátit na specializovaného dodavatele tepelných čerpadel, který se zabývá pouze nebo převážně touto technologií. U něj si pak přímo objednat projekt i dodávku a montáž tepelného čerpadla. Pro zájemce, kteří o tepelných čerpadlech ví jen velmi málo, doporučuji před výběrem dodavatele navštívit internetovou stránku abeceda-cerpadel.cz či jiné zdroje, kde jsou vysvětleny základní pojmy z oboru tepelných čerpadel, včetně praktických rad podle čeho se při výběru tepelného čerpadla orientovat a na co si dát pozor.

Nejčastější obavy se týkají geologického průzkumu. Jak postupovat v tomto případě?

V 80 % případů není při instalaci tepelného čerpadla geologický průzkum nutný. V ostatních případech ho obvykle zařídí společnost, která bude vrty provádět. Zákazník o geologickém průzkumu v podstatě ani nemusí vědět, běží to mimo něj. Asociace pro využití tepelných čerpadel vypracovala metodický pokyn, který danou problematiku shrnuje (Pravidla pro projekci a provádění vrtů pro tepelná čerpadla země - voda).

V jakých případech se hodí tepelné čerpadlo jako doplňkové topení a kdy si vystačí naprosto samo?

V 95 % případů je tepelné čerpadlo hlavním zdrojem tepla, kterému může a nemusí při velmi nízkých teplotách pomáhat nějaký doplňkový zdroj tepla. Těch zbývajících 5 % instalací jsou například malá tepelná čerpadla vzduch/vzduch určená pro temperaci a přitápění v chatách, nebo sloužící jako doplněk k elektrickému přímotopnému vytápění.

Existují případy, kdy byste tepelné čerpadlo rozhodně nedoporučil?

Tepelné čerpadlo lze jednoznačně doporučit do všech novostaveb rodinných domů a to včetně nízkoenergetických. Pro ty jsou určena malá tepelná čerpadla, která mohou být i kombinovaná s řízeným větráním. Při výměně stávajícího zdroje tepla se tepelné čerpadlo nejvíce vyplatí jako náhrada za elektrické vytápění. Vhodné je ale i jako náhrada za propanové, olejové a uhelné kotle. Jeden z mála případů, kam bych tepelné čerpadlo nedoporučil, jsou nové rodinné domy vybavené plynovým kotlem. Pokud v nich není všude podlahové vytápění, k investici do tepelného čerpadla se přidá také investice do zvětšení topného systému a to je v součtu drahé.

Jako slabý článek tepelných čerpadel označují někteří uživatelé životnost kompresoru a hlučnost zařízení. Jaké dáváte záruky a jaká poskytuje vysvětlení v těchto případech?

Myslím, že na životnost kompresoru si rozhodně nestěžují uživatelé tepelných čerpadel, ale spíše s ní straší lidé, kteří toho o tepelných čerpadlech moc nevědí. Poruchovost kompresorů u kvalitních tepelných čerpadel je minimální. Nejstarší tepelné čerpadlo IVT v Čechách, instalované v roce 1991, běhá pořád s tím samým kompresorem. Tomu je dnes již 18 let. Abychom předešli podobným obavám potenciálních zákazníků o životnost kompresoru, začali jsme jako první na našem trhu poskytovat na kompresor tepelného čerpadla záruku 10 let. Hlučnost tepelných čerpadel je opět otázkou kvality a ceny zařízení. Pokud si zákazník pořídí kvalitní tepelné čerpadlo, s hlukem výraznější problém nebude. Výroba tichého tepelného čerpadla je ale logicky dražší než u čerpadla bez jakéhokoliv odhlučnění. Platí tedy jednoduché pravidlo: Levné tepelné čerpadlo nemůže být tiché.

Problém dělá mnohým také zapojení čerpadel. Jaký zde doporučujete postup?

To může být problém pouze v případě, kdy si zákazník koupí nějaký technicky zoufalý a zastaralý výrobek z Číny nebo USA. Tepelná čerpadla z těchto zemí, jsou obvykle prázdné bedny pouze s kompresorem, ke kterým se musí vše ostatní včetně regulace dokoupit zvlášť a namontovat. Obvykle co instalace, to originál. V těchto případech může být montáž opravdu obtížná. O technické erudici dovozců těchto "skvostů" nemluvě. Pokud si pořídíte kvalitní tepelné čerpadlo od renomovaného evropského výrobce, jehož součástí je elektrokotel, zásobník teplé vody, oběhová čerpadla a pořádná regulace, je montáž jednoduchá i pro úplné začátečníky.

 
 
Reklama