Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fernox, jednička v úpravě vody pro obnovitelné zdroje

Více než 40 let je Fernox jedničkou ve vývoji produktů pro chemickou úpravu vody které, slouží k ochraně a zachování energetické účinnosti topných systémů.

Jako součást rozšiřujícího se portfolia uvedl Fernox na trh řadu teplonosných kapalin a čisticích prostředků vyvinutých speciálně pro aplikace k tepelným čerpadlům.
K dispozici jsou buď už jako připravené kapaliny k okamžité aplikaci, nebo v koncentrované formě, které se jednoduše na místě namíchají na požadovanou úroveň ochrany proti mrazu.

Čisticí a ochranné před-provozní kapaliny

Při výstavbě jsou kolektory zemních tepelných čerpadel často naplněné již během fáze zemních prací a připojené k tepelnému čerpadlu budou až v průběhu samotné instalace. Může se stát, že tekutina stagnuje v kolektoru po delší dobu, často několik měsíců. Během této doby mohou být tekutiny kontaminovány a poskytovat ideální podmínky pro růst bakterií a plísní.

Fernox HP Fill
Fernox HP Fill
Fernox HP Cleaner
Fernox HP Cleaner

Fernox HP Fill je kapalina, formulovaná speciálně pro biocidní ochranu zemních kolektorů a vrtů do okamžiku uvedení do provozu. Fernox HP Fill obsahuje aktivní univerzální biocid na ochranu před vznikem a hromaděním širokého spektra bakteriální kontaminace.

Při připojení kolektorů k čerpadlu je vhodné před samotným spuštěním jejich vyčištění, aby se odstranily všechny bakterie, které tam mohly vzniknout od času jejich instalace. Fernox vyvinula nový čistič, Fernox HP Cleaner, speciálně vyvinutý k odstranění bakteriálního mazu a jiných nečistot, které se v kolektorech nahromadily.

 

Teplonosné kapaliny

Teplonosné kapaliny vzduchových a zemních čerpadel dopravují odebrané teplo ze země nebo atmosféry do budovy. V případě zemního čerpadla je kapalina ohřátá při kontaktu se zemí a následně toto teplo transportuje do tepelného čerpadla. Po předání tepla je ochlazená kapalina vrácena do kolektoru na získání dalšího tepla. Vzduchové tepelné čerpadlo využívá teplonosné kapaliny na přesun tepla získaného ze vzduchu buď přímo nebo nepřímo do topného okruhu.

V případě, že je nutné chránit teplonosná média a kolektorové smyčky před mrazem, vyvinul Fernox řadu kapalin pro přenos tepla Fernox HP, na pokrytí požadavků vzduchových a zemních tepelných čerpadel.

Při kolektorech zemních tepelných čerpadel je obvykle zapotřebí ochrana proti mrazu do −15 °C a méně. Pro tuto potřebu vyvinul Fernox teplonosnou kapalinu HP-15. Fernox HP-15 je předmíchaná teplonosná kvapalina, která poskytuje ochranu proti mrazu do −15 °C. Pokud je potřebná ochrana proti nižším teplotám, Fernox nabízí HP-15c, což je koncentrovaná teplonosná kapalina, která může být namíchaná na mrazuvzdornost od −14 °C do −34 °C.

Pro aplikace vzduchových tepelných čerpadel, kde je požadovaná úroveň ochrany proti mrazu obecně nižší, je pro profesionální instalaci vhodný výrobek Fernox HP-5 nebo Fernox HP-5c. Fernox HP-5c poskytuje ochranu proti mrazu od −4 °C do −14 °C.

 

Kromě poskytování vynikající ochrany proti mrazu produktová řada teplonosných kapalin Fernox HP poskytuje ochranu proti korozi a bakteriální kontaminaci díky přítomnosti i inhibitorů a aktivních biocidů.

Produktová řada HP je k dispozici v různých velikostech balení vhodných pro každou velikost aplikace.

Vhodné pro vzduchová a zemní tepelné čerpdla

Fernox HP-15 (20 l a 25 l)
Fernox HP-15c (20 l a 25 l)

 

Vhodné pro vzduchová a zemní tepelná čerpdla a podlahové topení

Fernox HP-5 (20 l a 25 l)
Fernox HP-5c (10 l)

Větší balení jsou k dispozici na vyžádání.


MAROX s.r.o
logo MAROX s.r.o

Velkoobchodní a maloobchodní prodej produktů na profesionální úpravu vody, lepidel atd. - distribuce pro SK a CZ trh. Inhibitory, Čističe, Úprava vody ÚT, Teplonosné kapaliny pro Solar a Tepelná čerpadla, Hydro-cyklónový a magnetický Total Filtr TF1, ...