Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Návrh zákona na vyúčtování za teplo a teplou vodu schválil Senát

Senát schválil návrh zákona k informacím o spotřebě tepla a teplé vody, a to minimálně v měsíčních intervalech. Jde o transpozici EU směrnice.

„V době energetické krize, které čelí kvůli ruské agresi na Ukrajině celá Evropa, je pro občany tento zákon obzvlášť důležitý. Všichni, kteří odebírají centrálně připravované teplo a teplou vodu, budou ze zákona informováni přesně, spolehlivě a jasně o aktuální spotřebě, pokud mají dálkově odečitatelná měřidla nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění,“ říká ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

V návrhu zákona i splatnosti nedoplatků

Novela zákona je transpozicí ustanovení směrnice Evropského parlamentu a Rady EU, kterou se mění směrnice o energetické účinnosti, do českého právního řádu. Návrh zákona mimo jiné stanoví, že na splatnost nedoplatku na zálohách za služby nemají vliv takové vady rozúčtování, které nevedou k chybnému určení výše nedoplatku. Ministerstvo pro místní rozvoj tím reaguje na možné zpochybňování služeb a možné vyžadování penále za to, že družstvo nebo SVJ doručí vyúčtování s drobnou chybou.

Zákon bude nyní předložen k podpisu prezidentovi republiky a měl by nabýt účinnosti 1. ledna 2023 s výjimkou ustanovení o informační povinnosti. 

Podle MMR současný způsob rozúčtování nemotivuje k úsporám

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj chce změnit vyhlášku tak, aby bylo nastavení plateb mezi obyvateli domu férovější, současný stav podle něj nemotivuje obyvatele k šetření.

Přečtěte si také Jak ušetřit s termostatickým ventilem? Přečíst článek

MMR ČR analyzuje, zda lze více podpořit úsporné chování uživatelů tak, „aby byla zachována určitá přiměřenost v rámci rozúčtování, a přitom nedocházelo k obohacování teplem na úkor dalších osob v domě“. Na úpravě vyhlášky se podílí také MPO ČR. Podle ministerstva dojde zřejmě k úpravě spodní a horní hranice spotřební složky. O jakou část to bude, rozhodne připravovaná analýza.

„Na základě dat o statisících bytů od Asociace rozúčtovatelů tepla se ukázalo, že existuje nemalé množství osob, pro které jsou současné limity ve vyhlášce nevýhodné a mohlo by je to odrazovat od dalšího šetření teplem,“ řekla pro 15 mluvčí rezortu rozvoje Veronika Hešíková.
Ke změně vyhlášky ve snaze motivovat k úsporám vyzval vládu v září i Senát, stejně jako k zajištění rychlejšího postupu instalace inteligentních dálkových měřičů tepla, které mají být podle energetického zákona ve všech bytových domech do konce roku 2026.

Přečtěte si také Za nesprávné vytápění může padnout pokuta. Kdo a jak to prokáže? Přečíst článek

V současné době se náklady na teplo v centrálně vytápěných domech dělí na základní a spotřební složku

  • Základní složku, která činí 30 až 50 % výsledného účtu, tvoří výměra bytu vůči ploše domu.
  • Spotřební složka tvořící 50 až 70 % účtu se odvíjí od skutečné spotřeby domácnosti tak, jak ukážou měřiče nebo indikátory umístěné na radiátorech. Do výpočtu spotřební složky zasahuje několik faktorů, například poloha bytu v domě nebo orientace bytu na určitou světovou stranu.

Diskuze nad poměrem obou složek se vedou dlouhodobě. Pouze spotřební složka znevýhodňuje byty pod střechou a na kraji domu, stejně jako byty, které sousedí s těmi, kteří netopí, protože jsou uprostřed dispozice, mají vypnuté radiátory a nechají se vytápět sousedy. Spoléhání pouze na základní složku zase není spravedlivé pro lidi, kteří chtějí šetřit.

Přečtěte si také Úspory energie v domácnostech Více k tématu
 
 
Reklama