Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Energetický posudek je nutný dokument k žádosti o dotace

Praxe ukazuje, že ne všichni mají dostatečné informace o detailech požadavků dotací, například co je dostatečná tloušťka izolace, dostatečná kvalita oken apod., říká v rozhovoru Ing. Renata Straková. Pro energetický posudek potřebujeme minimálně půdorysy, řez a pohledy objektu.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Potěšilo nás, když portál TZB-info jako respektovaný zdroj informací a největší odborný portál v ČR byl vybrán jako odborný garant pro ČEZ Akademii, rozsáhlý edukační seriál, který radí lidem, jak snížit účty za energii. V tomto dílu ČEZ Akademie vám radí Ing. Renata Straková, která je absolventem Fakulty strojní ČVUT se specializací na techniku prostředí a autorkou mnoha článků na TZB-info a vede tu část obsahu TZB-info, která se věnuje energetické náročnosti budov, průkazům, energetickým auditům a optimalizaci spotřeby budov. Ing. Renata Straková je energetickou specialistkou a této praxi se věnuje i ve své firmě Entech-Group s.r.o.

Ing. Renata Straková, energetická specialistka a energetický auditor spolupracuje s redakcí již řadu let. Znáte ji z článků a komentářů a také z našich podzimních konferencí Rekonstrukce a provoz bytových domů a Energetická náročnost budov.
V rámci ČEZ Akademie hovoří o zkušenostech energetického specialisty a jednotlivých krocích, které jsou ideálním postupem na cestě za úsporou energie i za dotací. Snižování energetické náročnosti budov se po mírném běhu několika let stalo se skokovým nárůstem cen energií a také dotační štědrostí sprintem. Cesta k dotaci a energetické úspoře má mnoho záludností a proto se odborník vyplatí, jeho zkušenosti mohou ušetřit mnoho starostí a peněz.

Energetický posudek je nutný dokument k žádosti o dotace,“ říká Ing. Renata Straková a vysvětluje: „Každý energetický dotační titul má určité sledované parametry a právě energetickým posudkem se dokládá jejich splnění. Dobrou pomocnou rukou státu je síť energetických poradců EKIS, který je bezplatnou službou veřejnosti a kde je možné konzultovat svůj záměr. Stačí se objednat a připravit si alespoň minimální podklady, aby konzultace byla užitečná. Je potřeba mít alespoň nějaké projektové podklady. Pokud je člověk nemá, mohou být k dohledání například na stavebním úřadu v archivu. Potřebujeme minimálně půdorysy, řez a pohledy. Pokud žádné podklady nejsou, je potřeba počítat s jejich zpracováním.“

Fázi zpracování záměru zda dotaci ano nebo ne a s jakým opatřením, tuto poradenskou činnost žadatel platit nemusí. Pokud se rozhodne, že se touto cestou vydá, pak detailní energetický posudek na konkrétní řešení už platí. Tady se pak ukazuje, že ne všichni mají dostatečné informace o detailech požadavků z dotací, například co je dostatečná tloušťka izolace, dostatečná kvalita oken apod.,“ říká Renata Straková.

Detailní rady a komentář si poslechněte ve videu.

Děkujeme společnosti ČEZ za možnost být u tohoto velkého projektu. Inspirujte se i v dalších videích a odpovědích na dotazy na www.cezakademie.cz

 
 
Reklama