Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Plošné sálavé stropní chlazení a topení – současné řešení tepelné pohody

Rychlé změny počasí, i během dne, upozorňují na potřebu řešit nejen vytápění, ale i chlazení uvnitř budov. Vhodné řešení obou úloh v jednom systému nabízí velkoplošné sálavé vytápění a chlazení.

Dovolte mi v době, kdy se za okny budov, za jejich prosklenými, sendvičovými, dřevěnými, cihlovými nebo i kamennými obálkami střídá podzimní plískanice s prudkým slunečním svitem, krátce uvést problematiku tepelné pohody uvnitř budov, kterou se ve společnosti FV – Plast, a.s. v posledních letech zabýváme podrobněji.

Přemýšlíme-li nad budoucností vývoje nových zdrojů tepla, lépe je použít výrazu nových transportérů, či převodníků tepla, naskýtá se otázka, zda jsou současné temperační systémy schopné vyhovět novým požadavkům, které na ně klademe. Budoucnost je totiž v transportu tepla obálkou budovy oběma směry, v zimě dovnitř a v létě ven z budovy. Ve snadné distribuci tepla do vnitřního prostoru, či naopak jeho odvodu z vnitřního prostoru.

Hledání nejlepšího řešení není snadné, ale máme je pevně v rukách. Tenkovrstvý systém chladicích registrů je vyvinutý jako odpověď na výzvy, které nový přístup k udržování vnitřní pohody uvnitř budov nastoluje. Nabízí inovativní technické řešení umožňující chlazení nebo topení, v závislosti na teplotě vody, kterou zdroj pro tento systém připravuje.


Stropní chlazení není novinkou. Naopak již více než 25 let umožňuje udržovat v místnostech tepelnou pohodu. Avšak více než kdykoliv předtím, se stává současným trendem zejména v souvislosti s extrémním chováním počasí vyskytujícími se stále častěji i v tuzemsku.

Na rozdíl od klimatizačních zařízení, která jsou zaměřena na chlazení vzduchu v místnosti, stropní chlazení pracuje na principu pohlcování tepla – infračerveného záření, takže ochlazuje místnost jako takovou, včetně objektů, které se v ní nacházejí. Nedochází tak k nepříjemnému proudění chladného vzduchu z výdechů jako při klimatizací a člověk tak pociťuje větší tepelnou pohodu, komfort.


Vývoj systémových řešení směřuje ke zvyšování účinnosti a snižování provozních nákladů, přičemž při návrhu se klade důraz na technické řešení s výhledem do budoucna. Čistý design, neviditelný systém ukrytý ve stropě, chlazení nebo topení bez průvanu a hluku. To vystihuje nový systém stropního chlazení a topení FV – Plast. Tento systém je možno instalovat do kazetových stropů, akustických panelů nebo přímo uložit na sádrokartonové desky, mezi kovové konstrukční profily.

Unikátní systém hliníkových registrů používá polybutenové pětivrstvé trubky s kyslíkovou bariérou zalisované mezi dvěma teplovodivými hliníkovými fóliemi, které umožňují vyšší výkon v porovnání s obdobnými systémy bez tohoto konstrukčního řešení. Registry lze připojovat na potrubní rozvod pomocí násuvných rychlospojek pro snadnou a bezpečnou montáž, jakož i spojovat mezi sebou a řešit tak tvarově jednoduché, ale i členité místnosti.

Tento systém, jako první v Evropě, na rozdíl od všech jiných systémů stropního chlazení přichází s nejvyšším deklarovaným chladicím a topným výkonem podle nejnovější normy EN 14240. Nabízí projektantům garanci faktického výkonu a zároveň vysokou úroveň kvalitní technické dokumentace a technické podpory.


FV - Plast, a.s.
logo FV - Plast, a.s.

FV Plast, a.s. vyrábí a dodává špičkové plastové trubky a tvarovky pro rozvody studené i teplé vody, vytápění i chlazení. Novinkou je energeticky úsporný systém FV Klima pro stropní chlazení bez průvanu a hluku, které je vhodné pro novostavby či rekonstrukce.