Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

37 % majitelů domů a chalup uvažovalo v r. 2018 o vytápění peletami, procento dále roste

Peletami topí už asi 30 tisíc domácností. A stále více lidí je jako topivo zvažuje. Podle průzkumu agentury STEM/MARK o nich totiž loni uvažovalo 37 % majitelů domů a chalup, letos už je to skoro polovina dotázaných.

IIustrační obrázek, vytápění dřevem a peletami, zdroj Havas PR Prague
IIustrační obrázek, vytápění dřevem a peletami, zdroj Havas PR Prague

Nad vytápěním peletami nejčastěji přemýšlejí právě ti, kteří dosud topili dřevem, ukázal čerstvý výzkum.

„Přechodem ze spalování kusového dříví na pelety šetříme čas potřebný pro přípravu a manipulaci s dřívím. Peletový automatický kotel s centrálním zásobníkem a automatickým odpopelněním dosahuje stejného komfortu jako plynový kotel. Z hlediska emisních limitů dosahuje peletový automatický kotel několikanásobně nižších škodlivin vypouštěných do ovzduší ve srovnání s kotlem na kusové dříví. V neposlední řadě pak použitím pelet šetříme skladovací prostor původně určený pro kusové dříví,“ říká Jan Klepárník, odborník na energetiku budov působící na Mendelově univerzitě v Brně.

Nahradí pelety uhlí?

Také povědomí o peletách se oproti loňskému roku zvýšilo. Zatímco loni 10 % majitelů domů nevědělo, co jsou pelety, letos to bylo už jen 6 %. „Lidé, kteří se aktivně zajímají o všechny možnosti na trhu, si cestu k peletám najdou. U většiny společnosti však stále zůstávají určité předsudky vycházející z neznalosti,“ říká Vladimír Stupavský z klastru Česká peleta.

Podle průzkumu agentury STEM/MARK zejména lidé s nižším vzděláním a ti, kteří topí uhlím, se domnívají, že pelety jsou příliš drahé. Cenově jsou přitom srovnatelné s elektřinou nebo zemním plynem. Pokud by však lidé mohli na koupi peletového kotle využít dotaci, uvažovalo by o jeho pořízení 6 z 10 dotázaných.

Zatímco kotle na uhlí jsou postupně omezované, peletové kotle jsou jako moderní alternativa a udržitelnější způsob vytápění podporované i státem. Ministerstvo životního prostředí proto bude spouštět třetí a zároveň poslední vlnu kotlíkových dotací. Pomocí ní mohou lidé uhradit až 80 procent ceny peletového kotle. Výzvy by měly kraje vypsat během letošního roku, řada z nich to plánuje už na jaře.

„Náklady na provoz peletového kotle jsou pak srovnatelné s ostatními komfortními druhy vytápění, přičemž pelety patří mezi ty nejekologičtější. Mají vysoký obsah energie a hustotu a spalují se efektivněji než tradiční dřevo, což z nich dělá velmi ekonomický způsob topení,“ vysvětluje Tomáš Krčil ze společnosti Stora Enso, která provozuje jeden z největších českých závodů na výrobu pelet ve Ždírci nad Doubravou.

Zdroj dat: STEM/MARK, leden 2019, 510 respondentů, internetová populace ČR 15 – 59 let a lidé 18+ žijící v rodinných domech nebo mající chatu/chalupu, kteří rozhodují o typu vytápění

IIustrační obrázek, vytápění dřevem a peletami, zdroj Havas PR Prague
IIustrační obrázek, vytápění dřevem a peletami, zdroj Havas PR Prague
 
 
Reklama