Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Víte, že LERSEN je česká firma?

Vladimir Malena, majitel a jednatel firmy LERSEN
Vladimir Malena, majitel a jednatel firmy LERSEN

Za tak trochu severským názvem firmy s skrývá docela dlouhá historie. Vše začalo v roce 1995, kdy historicky první a stále jediný majitel současného Lersenu pan Vladimír Malena začal ve svých 25 letech podnikat jako fyzická osoba. Úplně první kancelář firmy byla zřízena v Liberci a měla pouze jednoho zaměstnance. Firma se z počátku zabývala dovozem plynových nástěnných kotlů z Itálie. Již přibližně po roce fungování získala první zakázky na vytápění průmyslových hal. I tyto akce byly realizovány prostřednictvím dovozu výrobků od italských výrobců. Po několika letech spolupráce se ukázala závislost na italských dodavatelích svízelná. Kvalita i cena byly v té době ještě v pořádku, ale nebylo vždy snadné díky jejich malé flexibilitě vyhovět zvyšujícím se nárokům českých a slovenských zákazníků.

 
Logo firmy Lersen
Logo firmy Lersen

Areál firmy LERSEN
Areál firmy LERSEN

Na začátku nového tisíciletí stála firma před těžkým rozhodnutím. Buď trpět neustále se zhoršující situaci v dodávkách a neochotu naslouchat volání po změnách v přístupu a nebo vzít odvahu a vydat se vlastní cestou. Na tomto místě je třeba říci, že v té době již firma něco málo vyráběla a měla dobře fungující obchodní pobočky v Brně a na Slovensku poblíž Žiliny. Zvažování bylo tehdy dlouhé a trvalo několik let, až nakonec zvítězilo přesvědčení výzvu přijmout i vzhledem k tomu, že pro všechny zaměstnance bylo nepřijatelné ustrnout na jednom místě.

Bylo tedy nutné pro nové vlastní výrobky vymyslet lákavou a přitom seriózní značku, která by odrážela zamýšlenou kvalitu a spolehlivost, kterou budou nové výrobky mít. V mírné nadsázce šlo i o to, vyjádřit, že firma sídlí na severu, tedy na severu Čech u Liberce. Na podzim roce 2003 se na památném zasedání nejvyššího managementu s obchodníky z Čech i Slovenska, po bouřlivých diskusích, rozhodlo, že novou značkou bude právě název Lersen. Od této chvíle se začala psát nová kapitola historie firmy, která se z malé obchodní firmy o dvou lidech rozrostla až do současné podoby.

Nyní je Lersen jednou z hlavních inovativních firem v oboru vytápění průmyslových hal s vlastním vývojem, několika patenty a mnoha průmyslovými vzory. Přibližně 95 % obratu firmy tvoří vlastní výrobky, které jsou vyráběny v továrně v Chotyni u Liberce na nejmodernějších CNC strojích a při dodržování řízení kvality podle ISO 9001. Firma také disponuje velmi kvalitní a akce schopnou sítí servisních techniků jak v Čechách, tak i na Slovensku, a i díky ní se poruchovost zařízení Lersen dlouhodobě pohybuje pod 1 %. V neposlední řadě je třeba zmínit i dobrou práci všech obchodních poradců, kteří denně v terénu řeší potřeby a problémy zákazníků.

 
Vysekávací lis Euromac
Vysekávací lis Euromac
Ohraňovací lisy Feroma
Ohraňovací lisy Feroma
 
Svářecí automat
Svářecí automat

Začátky nemá nikdo jednoduché a ani Lersenu se nevyhnula spousta počátečních porodních bolestí. Není nikdy hanba upadnout, je hanba je zůstat ležet. Lersen nikdy ležet nezůstal a vždy se z chyb poučil, aby tím posílil a posunul se zase o krok dál. Dnes se proto může pochlubit výrobky, které díky své kvalitě, technologické a inovativní vyspělosti či výjimečnosti, nemají v Evropě a v určitých případech ani na světě obdoby.

Lersen chtěl již od začátku své existence vždy přinášet kvalitní, jednoduchá a uživatelsky příjemná řešení. Za všechny zde vzpomeňme dva příklady na kterých se tato idea nejvíce projevuje. První je bezesporu naprosto unikátní tmavý plynový infrazářič LERSEN COMPACT, který je ve všech ohledech unikátní. Má v současnosti naprosto nedostižnou účinnost sálání 80,7 % ověřenou zkouškou v Institutu technologie v německém Karlsruhe, když obdobné výrobky dosahují obvykle 65% a výjimečně 70% účinnosti. COMPACT je také velmi snadný na montáž i přepravu, protože jej tvoří již hotové 2 m dlouhé segmenty, které do sebe skvěle zapadají a spojují se jen čtyřmi šrouby.

Plynový tmavý infrazářič COMPACT
Plynový tmavý infrazářič COMPACT

Dalším neméně zajímavým výrobkem je plynový ohřívač vzduchu LERSEN ALFA, který se může pochlubit nejen ideálním rozložením teplot v laminárním proudění vycházejícím z výměníku, díky kterému je účinně zabraňováno stratifikaci, ale zejména naprosto unikátním a patentově chráněným systémem plynulé modulace výkonu podle teploty spalin, která zaručuje, že zařízení je v jakémkoli okamžiku provozováno s tou nejvyšší možnou účinností spalování.

Montáž teplovzdušných jednotek ALFA
Montáž teplovzdušných jednotek ALFA

Společnost Lersen ani po těchto mnohých úspěších neusíná na vavřínech, ale denně neúnavně pracuje jak na vývoji nových výrobků, tak i na drobných zlepšeních výrobků stávajících. Zajímá se o zlepšování pracovních podmínek a pracovních dovedností svých zaměstnanců, aby si i v budoucnu zasloužila, díky kvalitě své práce, přízeň a spokojenost, jak svých zákazníků, projektantů a montážních firem, tak i konečných uživatelů.

 
 
Reklama