Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rodinná firma a elektrické vytápění, část 5. – Vedení firmy, to není dar, ale závazek

V prvních čtyřech částech série článků, rozhovoru redaktora TZB-info se zástupci společnosti Fenix Group a.s., kterou lze oprávněně řadit k rodinným firmám dokumentujících příklad, jak do vedení společnosti začlenit mladší generaci, byla představena základní vize, vše, co je k jejímu naplnění nutné. V této 4. části se téma rozhovoru stočilo k tomu, co se ukazuje jako nejpodstatnější pro další rozvoj firmy. A to k potřebě zkušeností, prokázání schopností, ale i postoje k náplni vlastního života.

Josef Hodboď:
Ve Fenixu působí i dcera Kateřina Jezerská - Svozilová, a to dvacet let od ukončení studií na Technické univerzitě v Ostravě.

Kateřina Jezerská:
Rodiče v roce 2009 koupili francouzskou firmu ACSO, o které již hovořil bratr. Její součástí byla španělská pobočka CEILHIT SL. sídlící na okraji Barcelony. CEILHIT jsme osamostatnili, ale byl zapotřebí někdo, kdo tuto firmu povede a změní tak, aby dokázala fungovat samostatně. Je to naše rodinná podnikatelská filosofie, aby v každé zastoupené zemi pracovala firma patřící do Fenix Group co nejvíce samostatně a byla tak schopná co nejrychleji reagovat na vývoj trhu. Uměla jsem dobře španělsky, měla zkušenosti z obchodu, a když mi rodiče tuto výzvu dali, tak jsem ji přijala. Pak jsem se na dva roky přestěhovala do Španělska a řídila tuto výrobně orientovanou firmu. Následně se nám pak podařilo firmu stabilizovat, přestěhovat ze zanedbaného prostředí do areálu, který odpovídá naší představě. A dnes nám španělská pobočka vývojem obratu dělá radost. Roste, má finance a uvažuje o zásadním navýšení výroby.

Josef Hodboď:
Na tiskové konferenci Fenix Group Cyril Svozil, otec, řekl že syn míří do nejvyššího vedení společnosti.

Cyril Svozil jr.:
To musím ale začít u mé sestry Katky. Osvědčila se v řadě činností pro Fenix, úspěšně prošla zahraniční zkušeností ve Španělsku a má cit pro obchod. Takže jí rodiče před dvěma lety svěřili vedení společnosti Fenix Trading. Fenix Trading generuje největší obrat z firem skupiny, je klíčová pro činnost celé skupiny, a proto ji pokládáme za rodinné stříbro. Z aktivit v této firmě se náš otec již více méně stáhl. Takže sestra má na budoucnost Fenix Group velký vliv.

Musím doplnit, že silným akcelerátorem postupné obměny vedení se stala nabídka od finančně silného zahraničního koncernu, že celou skupinu Fenix koupí. Nabídnutá cena za prodej byla tak vysoká, že při jednoduchých úvahách ji prakticky nešlo odmítnout. Tehdy se na nás rodiče obrátili s otázkou, jaký je náš názor. Kateřina byla tehdy vázána ve Španělsku, já ve Francii, a otec s námi mluvil jednotlivě. Nezávisle na sobě jsme oba tehdy projevili přání dál pokračovat jako rodinná firma a převzít zodpovědnost. Nejen náš otec, ale i Katka a já věříme, že náš projekt je konkurenceschopný, máme vizi, víme, co budeme dělat za pět, deset let. Takže, i kdybychom byli případným prodejem firmy dobře zabezpečeni, stejně nám takové rozhodnutí nedávalo smysl. Evidentně jsme se sestrou otce a matku dostatečně přesvědčili o našich dlouhodobých životních a profesních záměrech, že nabídku na odprodej odmítli.

Osobně bych byl velmi rád, kdyby v budoucnosti i naše děti chtěly v budování rodinné firmy pokračovat. Kdekoliv na světě, neboť to přináší nové podněty, nové výzvy. Podnikání nevidím jen jako otázku získání slušné životní úrovně. V ACSO jsem strávil řadu let a pokud bude mít náš syn, dcera zájem, tak je tam rád pošlu na získání zkušeností i před ukončením studií. Nic vás nezformuje pro život tak, jako osobní zkušenost.

Josef Hodboď, TZB-info:
Problematika vzdělání, určité znalosti práv, je evidentně pro podnikání zásadní.

Cyril Svozil jr.:
Právní povědomí je pro profesní život obrovsky důležité, pokud se tedy neživíte vyloženě manuální prací. Na druhé straně, abych byl upřímný, tak si nejsem jistý, že bych synovi nebo dceři doporučil pouhé studování práva. Tak trochu tento obor deformuje vnímání reality, neříká, jak funguje trh, výroba, marketing atp. V úspěšném byznysu by právní agenda měla být minimální. Na to „měla“ dávám důraz, pravě protože vím, že je to čím dál méně pravda.  Je třeba se umět orientovat v celých rozsahlých oblastech legislativy, umět o nich přemýšlet. Ale nemělo by být náplní podnikatele jezdit do Bruselu a tam lobovat. Je fakt, že předchozí advokátní praxe mi umožnila nahlédnout do řady problémů, které řešili moji klienti. Specializoval jsem se na právo v oblasti energetiky, takže to trochu souviselo se zaměřením naší skupiny. To je určitě pomoc. Ale nenaučí vás to podnikat.

Jsem skeptik ohledně schopnosti většiny podnikatelů se orientovat v současné džungli právních předpisů. Opírám se nejen o své mezinárodní zkušenosti advokáta, ale i konkrétní zkušenosti z Francie. Žádný advokát, ani s nejlepším právnickým vzděláním vám dnes neřekne, “takto to platí“, ale řekne „podle našeho názoru by to mohlo projít takhle, ale ukáže se případně až u soudu“. Podnikatel, či-li aktivní člověk, který bere na sebe riziko s tím, že chce nabídnout zákazníkovi něco nového, nebo lepšího, je jednoduše řečeno neustále jednou nohou v kriminále. Je to obtížná cesta, ale o to větší je uspokojení, když se vám daří.

Obr. Firemní strukturu Fenix Group a.s. dokumentuje například graf tržeb za rok 2017. Dcera Kateřina Jezerská v současnosti vede Fenix Trade a je skupinu zastupuje i v CEILHIT. Syn Cyril Svozil stojí v čele ACSO.
Obr. Firemní strukturu Fenix Group a.s. dokumentuje například graf tržeb za rok 2017. Dcera Kateřina Jezerská v současnosti vede Fenix Trade a je skupinu zastupuje i v CEILHIT. Syn Cyril Svozil stojí v čele ACSO.

Josef Hodboď, TZB-info:
Přechod z ACSO do vedení skupiny Fenix Group se ve světle všech okolností jeví jako přirozený manažérský postup.

Cyril Svozil jr.:
Do ACSO jsem nastoupil v lednu 2012 s tím, že bych se měl po dvou letech vrátit do Česka. Nyní končí rok 2018 a jsem stále ředitelem ACSO. Ta cesta byla delší, ale stála za to. ACSO v roce 2017 dosáhlo svých historicky nejlepších výsledků a letos přidá dalších asi 15 %. Vzhledem k tomu, jak má nyní našlápnuto, jaká je nálada mezi zaměstnanci, si velmi dobře umím představit, že bych v ní strávil zbytek života. Firmě věřím a je pro mne velkou radostí v ní pracovat. Našel jsem v ní to, co jsem postrádal v předchozí advokátské praxi. Nyní jsem však postaven před novou výzvu. V současnosti se již moje rodina přestěhovala do Čech a já ji budu v lednu následovat. S potěšením musím říci, že si zdejší český život po zkušenostech z Francie pochvalujeme. I se zahrnutím všech administrativních a dalších problémů, se kterými většina obyvatel České republiky spokojena není. Vždy může být lépe, ale bohužel i hůře. Ale to by bylo na samostatny rozhovor...

Cyril Svozil (otec):
Jsem nejen otec, ale i vedoucí manažer Fenix Group. Jako otec jsem velmi rád, že naše děti ve firmě nacházejí uplatnění. Z druhé strany bych velmi dobře chápal názory ostatních spolupracovníků, že prosazované děti jsou tatínkovi nebo maminčini mazánci. Naštěstí si naše děti svá postavení ve firmě vydobyly svou prací, a to spolupracovníci moc dobře vědí. Také vidí, jak činnost našich dětí rozvoji firmy pomáhá. Proto mají ve firmě mnohem lepší pozici, než kdyby byly na své pozice dosazeny z čista jasna.

Pro mne je důležité mít v životě cíle. Mít jen dostatek peněz získaných prodejem firmy za motivující nepovažuji a jsem rád, že to tak chápou i naše děti. Je to zcela odlišný postoj od formy pouhého anonymního vlastnění akcií, kdy akcionář chce zisk každý rok. My si můžeme dovolit přiměřený výpadek zisku. Například za rok 2017 jsme měli malou ztrátu ve Velké Británii z důvodu investice. Tento propad nemusíme jako vedoucí management před akcionáři jakkoliv maskovat, neboť majiteli, tedy akcionáři, jsme my a moc dobře víme, proč jsme tu investici způsobující účetní ztrátu udělali. A věříme, že v příštích letech přinese firmě prospěch.

Můj názor na fungování rodinné firmy formovala i zkušenost, kterou jsem získal nedlouho po založení firmy, a to během cesty po USA. Šlo o exkurzi velkou rodinnou firmou s asi 5000 zaměstnanci, při které nás nejstarší člen rodiny, který se již prakticky vzdal všech pravomocí, doprovázel. Snad všichni zaměstnanci s ním vyhledávali oční kontakt. Nikdy je nebral jen jako položku na straně výdajů v účetní bilanci a zajímal se i o jejich osobní život. Zcela odlišnou zkušenost jsem získal z podobně velké akciové společnosti, při průchodu přes openspace kancelář, kde zaměstnanci naopak dělali všechno možné, jen aby se očnímu kontaktu s vedoucím manažerem vyhnuli. Aby ho třeba nemuseli i jen pozdravit. Samozřejmě i v rodinné firmě musí platit tvrdá pravidla, ale chceme, aby se zaměstnanci, neboť jsou to vlastně naši zákazníci, kterým nabízíme práci, u nás cítili lidmi.

Josef Hodboď, TZB-info:
Děkuji všem za poskytnutí jejich času k rozhovoru. I za to, jak otevřeně mluvili o svých názorech, zkušenostech.


FENIX Trading s.r.o.
logo FENIX Trading s.r.o.

Jako český výrobce s více než 30letou tradicí nabízíme kompletní sortiment elektrického sálavého vytápění - topné rohože a topné kabely ECOFLOOR, topné folie ECOFILM, sálavé panely ECOSUN, přímotopné konvektory ECOFLEX, regulaci bytovou i průmyslovou. Na ...