Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rodinná firma a elektrické vytápění, část 3. – Inovace

V první a druhé části série článků, rozhovoru redaktora TZB-info se zástupci společnosti Fenix Group a.s., kterou lze oprávněně řadit k rodinným firmám pozitivně dokumentujících příklad, jak do vedení společnosti začlenit mladší generaci, byla představena základní vize, vytváření předpokladů pro její naplnění na úrovni výroby i výrobků. V této 3. části rozhovor pokračuje tématikou inovací, výrobních technologií, otázkami řízení společnosti.

Josef Hodboď, TZB-info:
Trendem doby je nabízet ve zvoleném sektoru TZB vše, co je možné.

Cyril Svozil jr.:
V rámci Fenix Group, ale i mimo ni, využíváme princip OEM výroby. Příkladem mohou být sálavé panely Ecosun, které prodává pod svou značkou naše dceřiná firma ACSO SAS, sídlící v jihozápadní části Francie poblíž Toulouse. S touto francouzskou firmou, kterou skupina Fenix Group zakoupila v roce 2009, jsem mimo jiné spojil velkou část svého profesionálního života. Výrobky z Jeseníku kupují pod svými značkami dokonce i firmy, které na trhu soutěží mezi sebou. Ale i my využíváme OEM produkci od některých světových výrobců, abychom vhodně doplnili náš sortiment. Trend využívání předností firem, které zakládají svou podnikatelskou budoucnost na neustálém zdokonalování výrobních technologií a vlastností výrobků, je dnes zcela běžný.

Obr. Dodací lhůty až půl roku nás donutily si před třemi lety začít splétat lanka z vodičů sami. Běžně splétáme 7 vodičů, ale jejich počet určující výsledný elektrický odpor lze měnit, a tak operativně vyrábět topné kabely s různými tepelnými výkony a vlastnostmi, říká Pavel Kudelka.
Obr. „Dodací lhůty až půl roku nás donutily si před třemi lety začít splétat lanka z vodičů sami. Běžně splétáme 7 vodičů, ale jejich počet určující výsledný elektrický odpor lze měnit, a tak operativně vyrábět topné kabely s různými tepelnými výkony a vlastnostmi,“ říká Pavel Kudelka.

Cyril Svozil, otec:
Naše rodinná firma zastřešená Fenix Group a.s. je rozdělena na více samostatně působících společností. Snažíme se firemní strukturu udržovat co nejjednodušší. Pro řídící manažery je nejhorší možnou variantou ztráta, zkreslení a zpoždění informací, které přichází z nejspodnějších stupňů firemních struktur, neboť pak nemohou správně a rychle rozhodovat. Proto mají vedoucí manažeři členských firem skupiny poměrně velké pravomoci, a i v jejich zájmu je si udržovat co nejjednodušší organizační struktury a způsoby řízení. Ostatně více by o tom mohla říci naše dcera i syn. Dcera Kateřina dva roky působila v čele španělské dceřinky, CEILHIT. Syn Cyril vede francouzskou dceřinku ACSO. A žádný z nich to neměl jednoduché, protože nastoupili do firem, jejichž budoucnost byla nejistá.

Pavel Kudelka:
Elektrické topné fólie pro nás vyrábí naše sesterská firma ve Velké Británii. Topné kabely a rohože si ovšem vyrábíme od základu u nás v Jeseníku. Přechod na co nejvyšší vlastní podíl výroby pro nás znamená plnou kontrolu nad kvalitou našich výrobků a samozřejmě vysokou flexibilitu. Například u kabelů se slaněnými odporovými dráty jsme byli nuceni upustit od nákupu těchto vstupních materiálů a přechod na vlastní slaňování. Dodací lhůty a nespolehlivost dodavatelů už totiž překročily únosnou hladinu. V začátcích dominovaly jednoduché kabely s jednou odporovou žílou a dvěma izolacemi. Dnes ale vyrábíme topné kabely mnoha konstrukcí a používáme různé materiály. Výrobní program je od ultratenkých teflonových kabelů, až po robustní několika vrstvé určené pro uložení do asfaltu. Hotové výrobky pak mohou být dodávány jako samotné kabely v návinu, které montážník fixuje pomocí příchytek a fixačních pásků nebo v podobě topných rohoží, kdy je kabel u nás na automatických strojích fixován ke sklovláknité tkanině zpravidla pomocí lepících pásek. Instalace těchto rohoží je pak mnohem rychlejší a jednodušší.

Obr. I ve výrobě elektrických topných rohoží omezuje Fenix podíl lidské práce na minimum. Výhodou rohoží je zkrácení montážního času na stavbě a také jistota dodržení vzdáleností kabelů mezi sebou. Ale spíše je to otázka zvyku, říká Cyril Svozil jr. Například ve skandinávských zemích nebo ve Francii se používají samostatné kabely. Ale jde o zvyk, zkušenost s instalací kabelů a také výslednou cenu, která jim tam vychází příznivější. Zájem o rohože však stoupá. Rohože ve výrobě i dělíme podle potřebného výkonu na různé délky a opatřujeme kabely pro napojení na elektrický rozvod. Jejich použití je velmi oblíbené pro instalaci například pod obklad koupelny, jak podlahy, tak stěny.
Obr. „I ve výrobě elektrických topných rohoží omezuje Fenix podíl lidské práce na minimum. Výhodou rohoží je zkrácení montážního času na stavbě a také jistota dodržení vzdáleností kabelů mezi sebou. Ale spíše je to otázka zvyku,“ říká Cyril Svozil jr. „Například ve skandinávských zemích nebo ve Francii se používají samostatné kabely. Ale jde o zvyk, zkušenost s instalací kabelů a také výslednou cenu, která jim tam vychází příznivější. Zájem o rohože však stoupá. Rohože ve výrobě i dělíme podle potřebného výkonu na různé délky a opatřujeme kabely pro napojení na elektrický rozvod. Jejich použití je velmi oblíbené pro instalaci například pod obklad koupelny, jak podlahy, tak stěny.

Ke třem stávajícím linkám jsme pořídili v roce 2017 čtvrtou, která je právě určena pro výrobu izolací z fluoropolymerů. Tyto materiály jsou velmi odolné jak mechanicky, tak i teplotně a elektricky. Proto je možné je nanášet pouze ve vrstvě pár desetin milimetru. Tato výroba ale vyžaduje značnou přesnost a stabilitu procesu. A proto očekáváme, že se zejména zde příznivě projeví naše investice do velkokapacitního bateriového úložiště SAS. To by nám mělo, mimo plánovaného snížení rezervované kapacity, pomoci při nahodilých výpadcích sítě jako energetická záloha zejména pro citlivá zařízení našich výrobních linek. Během procesu výroby se na všech izolacích kabelu provádí permanentní vysokonapěťová zkouška při 8 kV. Jen tak si jsme naprosto jisti, že naše kabely budou dosahovat vysoké životnosti a můžeme na ně našim zákazníkům poskytnout doživotní záruku. Zde v Jeseníku vyrábíme kabely i pro naše sesterské firmy a rovněž i OEM formou pro jiné výrobce. Naše linky jsou tedy v současnosti velmi vytížené.

Výhodou elektrických topných kabelů je konstantní teplota na jejich povrchu po celé jejich délce. Nemusí se řešit postupné klesání teploty povrchu od přívodu ke zpátečce, jako je tomu u teplovodních soustav. Zajímavým příkladem jednorázového použití topných kabelů vzhledem k jejich příznivé ceně je oblast vyzrávání betonu v chladných obdobích zejména ve Skandinávii. Kabel je funkční jen po dobu zrání betonu. Pokud by vyzrávání neprobíhalo při požadované teplotě, beton by nebyl kvalitní.

Topné kabely samozřejmě nacházejí uplatnění i mimo oblast vytápění. Tvorbě rampouchů na budovách lze jednoduše předejít instalací topných kabelů do okapů a svodů. Vyrábíme pro toto použití kabely s pláštěm vysoce odolným povětrnostním podmínkám a UV záření. Rovněž ochrana před zamrzáním vodovodních potrubí se dnes běžně řeší instalací topného kabelu na potrubí. Vyrábíme pro tuto aplikaci speciální kabel s implementovaným termostatem, který spíná topný kabel pouze při teplotách těsně nad bodem mrazu. Pro náročnější aplikace máme v naší nabídce tzv. samoregulační kabely, které se díky své konstrukci prakticky nemůžou přehřát ani při zamezení odvodu tepla.

Cyril Svozil jr.:
Zajímavý vývoj nastal v posledních letech v tom, kde se nejvíce naše výrobky prodávají. Historicky byla největším našim trhem Francie. Je to pochopitelné i z pohledu velkého podílu atomových elektráren na její výrobě elektřiny. Před pár lety Francii přeskočila Velká Británie. A nyní je na prvním místě Česká republika. Je to zajímavý vývoj, když si uvědomíte, že přímotopné využití elektřiny pro vytápění, na rozdíl od devadesátých let minulého století, není v Česku nijak mediálně a ani dotačně podporováno. Nyní jsme včetně českého trhu přímo zastoupeni v sedmi zemích. Neřeknu ještě kde konkrétně, ale velmi slibně máme rozjednáno rozšíření o další zemi.

Obr. Pavel Kudelka: Nejmenším problémem růstu na další zahraniční trhy určitě bude zvětšení počtu vlajek při vstupu do areálu závodu.
Obr. Pavel Kudelka: „Nejmenším problémem růstu na další zahraniční trhy určitě bude zvětšení počtu vlajek při vstupu do areálu závodu.

FENIX Trading s.r.o.
logo FENIX Trading s.r.o.

Jako český výrobce s více než 30letou tradicí nabízíme kompletní sortiment elektrického sálavého vytápění - topné rohože a topné kabely ECOFLOOR, topné folie ECOFILM, sálavé panely ECOSUN, přímotopné konvektory ECOFLEX, regulaci bytovou i průmyslovou. Na ...