Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ceny černého uhlí na světových burzách jsou na rekordním maximu

Na burze se obchoduje s černým uhlím. Je otázka, jaký vliv to bude mít na cenu hnědého uhlí pro domácnosti.

Cena hnědého uhlí pro domácnosti 2021, ilustrační foto redakce

Ovlivní růst ceny černého uhlí i hnědé uhlí pro domácnosti?

Ceny černého uhlí na světových burzách jsou na rekordním maximu. Můžou za to zřejmě čínské průmyslové zóny, kterým stoupla spotřeba elektřiny. Stejně tak v Japonsku, Jižní Koreji a v USA. Na burze se sice obchoduje s černým uhlím, někteří odborníci se ale domnívají, že jeho rostoucí cena by mohla vytáhnout nahoru i cenu toho hnědého pro domácnosti v Čechách.

Předpokládám, že bude zvýšení marže maloobchodníků a že to malí spotřebitelé, kteří kupují ještě uhlí do sklepa, pocítí,“ řekl pro ČT24 předseda výkonné rady Teplárenského sdružení Tomáš Drápela.

Hnědouhelný lom Vršany na Mostecku zdražovat neplánuje

Například hnědouhelný lom Vršany na Mostecku, který vlastní těžební společnost Seven Energy, podle mluvčí ceny nezvedal už několik let. A zdražovat se nechystá ani budoucna.
Těží se v lokalitě Vršany a ČSA. Většinu produkce tvoří energetické uhlí určené pro elektroenergetiku a teplárenství. Dalším produktem je tříděné uhlí pro maloodběratele. Vyniká vysokou výhřevností a nízkým obsahem popela. V rozsáhlé distribuční síti se nabízí ve třech typech

Severočeské doly a.s. disponují dostatečnými zásobami kvalitního nízkosirnatého uhlí, ale také perspektivou jeho těžby minimálně do roku 2040

Od 1. 9. 2022 začnou platit podmínky umožňující topit tuhými palivy pouze v kotlích splňujících nařízení Evropské komise č. 2015/1189, které stanoví požadavky na Ekodesign kotlů v oblasti účinnosti a emisí. Topit uhlím tedy bude možné jen v moderních kotlích plnících třídu 3–5 třídu jmenovitého výkonu a emisí dle normy ČSN. Toto opatření nepředstavuje v žádném případě konec spalování hnědého uhlí. Severočeské doly a.s. disponují dostatečnými zásobami kvalitního nízkosirnatého uhlí, ale také perspektivou jeho těžby minimálně do roku 2040.

Přečtěte si také Výměny kotlů Více k tématu

Využívání kvalitního Bílinského nískosirnatého uhlí je zakotveno ve strategickém dokumentu ČR v oblasti energetiky – Aktualizované státní energetické koncepci. Kvalita a cenová dostupnost tuzemského energetického paliva znamená další perspektivní uplatnění Bílinského uhlí, a to minimálně až k horizontu roku 2040.

 
 
Reklama