Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Povinná výměna nevyhovujících kotlů se blíží, reagujte včas

Nutná výměna nevyhovujících starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Obavu by měli mít nejen majitelé starých kotlů, ale i ti, kdo si chtějí kotel koupit. Je možné, že brzy nastane vlna nákupů a sehnat montážní firmu na instalaci nového kotle nebude tak snadné.

Od 1. září 2022 nebude možné provozovat kotle na tuhá paliva zakoupené před rokem 2000 a kotle emisní třídy 1 a 2, které znečišťují ovzduší podstatně více než modernější typy. Pokuty se můžou vyšplhat až na 50 000 Kč. Podle současných odhadů zbývá vyměnit zhruba 360 tisíc kotlů. Proto odborníci doporučují vyměnit i koupit kotel, dokud je čas a než budou kupovat nové kotle všichni.

Jaké kotle ano a které ne

Od podzimu roku 2022 můžou rodinné domy vytápět pouze kotli, které spadají do 3., 4. nebo 5. emisní třídy. Zákaz užívání tedy mají kotle 1. a 2. emisní třídy, starší kotle bez označení emisním tříd a také kotle, které si šikovní kutilové vyrobili sami.

Vyměňujete kotel? Zkuste dotaci.

Výhodné bylo využít dotační program tzv. kotlíkové dotace, ve kterém šlo získat až 127 000 Kč, protože dotace pokrývala až 85 % ceny. Díky dotacím si tak mohli i domácnosti s nižším příjmem dovolit kotel na pelety nebo úsporný kotel na dřevo. Nyní ale nejsou otevřené dotační programy pro fyzické osoby a nové se očekávají v druhém pololetí 2021. Můžeme očekávat změnu výše částek pro dotace.

Ministerstvo životního prostředí přidělilo začátkem letošního roku na výměnu kotlů 600 milionů korun, nové dotační tituly by proto měly nabídnout stamiliony. Pro zájemce se nejspíš spustí na podzim.

Pravděpodobně vše bude jako v předchozích případech SFŽP vyhlásí podmínky dotace, které krajské úřady upraví pro svoje oblasti a zveřejní svoje podmínky do půl roku. Může se změnit výše částky, která se bude žadatelům proplácet.


Proč si vybrat kotel na tuhá paliva

Obnovitelný zdroj energie

Kusové dřevo a dřevní hmota nebo výrobky z ní (piliny, štěpka, kůra, brikety a pelety) patří mezi obnovitelné zdroje energie. Podle Ing. Vladimíra Stupavského, předsedy Klastru česká peleta, dokonce přirůstá každý rok více dřevní hmoty, než ji spotřebováváme.

Ekologický zdroj energie

Energii ze dřeva sice získáme spalováním, ale oproti jiných fosilním palivům mají velmi přijatelnou bilanci oxidu uhličitého a do vzduchu se ho dostane jen takové množství, jaké rostlina během života absorbovala. Nezvyšuje tedy objem skleníkových plynů!

Příjemné na užívání

Kotle na tuhá paliva mají vysokou účinnost, průměrně kotel 90 % energie přemění na teplo. To znamená, že ani u ručního kotle nemusíte řešit příliš časté přikládání.

Automatické kotle na pelety po řádném nastavení a doplnění násypky topí i zatápí sami dny či týdny.

Ovládání na dálku

Automatické kotle na pelety můžete ovládat mobilem či počítačem na dálku. A kotel si také sám temperuje teplotu díky venkovnímu čidlu, aby byla v domě stabilní teplota.

Levné vytápění

Pokud byste si vybrali kotel na uhlí nebudete na něho moct pravděpodobně využít dotaci, ale jedná se momentálně o jedno z nejlevnějších vytápění.


Jakým palivem topit

Proč pelety

  • Jsou pohodlné na užívání, protože si je kotel doplňuje sám a uživatel se nemusí o vytápění příliš starat.
  • Podle nejnovějších údajů rodinný dům spotřebuje při vytápění peletami cca 4,5–5 tun pelet za topnou sezonu (při výkonu kotle 20 kW), což v roce 2020 bylo zhruba 25 000 Kč. Uživatelé si také kupují pelety běžně mimo sezónu, kdy je cena nižší.

Dřevo

  • Je potřeba do kotle na dřevo přikládat, ale při kombinaci s akumulační nádrží dosáhnete komfortu. A nemusíte topit stále.
  • V rodinném domě spotřebujete kolem 15 metrů krychlových dřeva na vytápění při výkonu kotle 20 kW. Pokud si domácnost dřevo kupuje, je cena zhruba 22 000 Kč.
  • Pokud má navíc někdo za domem svůj les, stojí ho dřevo jen jeho práci.

Uhlí

  • Současné kotle na uhlí, které jsou ve vyšší emisní třídě, poskytují delší dobu hoření paliva na jedno naložení díky velké násypné šachtě.
  • Existují automatické kotle na uhlí, který mi docílíte téměř stejného komfortu jako u kotlů na pelety.
  • Momentálně se spotřeba za rok pohybuje pro rodinný dům kolem 5,5 tuny, což finančně může být asi 20 000 Kč.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv kotel na tuhá paliva nebo pro jiné vytápění, jednejte zavčas.