Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak topit co nejlevněji a zároveň ekologicky s využitím dotace?

Takové přednosti Vám nabízí kotle na dřevo při vytápění rodinných domů a menších budov. Prvním krokem, než si zakoupíte konkrétní kotel, je potřeba si ujasnit, jestli máte nějaké palivo k dispozici, jaký vyžadujete komfort vytápění a kolik máte prostoru a finančních prostředků.

Topení dřevem je ekologické a ve srovnání s ostatními způsoby vytápění Vás náklady (pořizovací i provozní) vyjdou určitě nejlevněji a to s minimální spotřebou paliva, minimem popela. Zplyňovací kotel na dřevo můžete používat jako hlavní zdroj vytápění nebo jej mít jako doplněk k topení plynem nebo elektřinou. Přikládání paliva u zplyňovacího kotle na dřevo je ruční, ale jeho provoz je již plně automatický a pro uživatele také pohodlnější.

Společnost OPOP se proto rozhodla svůj sortiment rozšířit o malé zplyňovací kotle na dřevo H4EKO-D s účinností nad 90% a uplatněním na dotace. Od září letošního roku bude již v prodeji nejmenší model H416EKO-D s výkonem 16 kW, který lze díky chytrému konstrukčnímu řešení umístit i do menších prostor. Následně budou uváděny na trh další 2 modely s výkony do 25 kW.

Kotle jsou vybaveny chladící smyčkou a odtahovým ventilátorem s modulovanými otáčkami zajišťující efektivnější spalování. Pokud máte doma velké kusy dřeva, tak pro Vás bude přínosem velká násypná šachta, která umožňuje naložit velký objem paliva. Dlouhou životnost zplyňovacího kotle na dřevo zaručuje tloušťka plechu 5mm, záruka 5 let na kotlové těleso a ochrana spalovací komory proti dehtování. Ke kotli můžete navíc doplnit elektrospirálu o výkonu 3 kW.


Co umožňuje řídící jednotka?

  • Řídit 4 čerpadla,
  • Řídit 1 směšovací ventil
  • Připojit pokojový termostat
  • Řídit ohřev TV a ohřev vody v akumulační nádobě
  • Řídit provoz kotle pomocí čidla venkovní teploty
  • Vzdálené ovládání pomocí SMS, PC nebo telefonu

Další informace jak topit co nejlevněji a zároveň ekologicky s využitím dotace najdete na stránkách www.opop.cz.