Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Česku se v prvním kvartále 2022 prodalo a vyrobilo rekordní množství kotlů a dřevních paliv

Mezi českými domácnostmi masivně roste zájem o vytápění dřevními palivy. Domácí výrobci hlásí zvýšení prodejů kotlů na dřevo nebo dřevní pelety o 50 %. Výroba pelet v České republice vzrostla v prvním čtvrtletí 2022 oproti stejnému období loňského roku o rekordních 11 procent. České peletárny od ledna do března 2022 vyrobily 141 tisíc tun dřevních pelet.

prohlédněte si časopis KOMFORTNÍ TEPLÍČKO - podzim 2022
magazín Klastru Česká peleta

Palivovým dřevem jako takovým u nás topí asi 1,2 milionu domácností, číslo rapidně roste. Dřevní paliva tak zachraňují domácnosti postižené rapidním nárůstem cen elektřiny a plynu.

Zájem o dřevo a dřevní pelety v České republice stále výrazně roste. Vytápění dřevními palivy je nyní nejlevnější a obrovskou výhodou je, že se jedná o lokální palivo,“ říká předseda Klastru Česká peleta Vladimír Stupavský. Podle jeho názoru se budou ceny plynu a elektřiny dále masivně zvedat. „Současná kalkulace v tomto roce je pro nákup silové elektřiny na burze za 50 Eur/MWh, na rok 2023 se ovšem nakupovala již za 194 Eur/MWh, na rok 2024 za 145 Eur/MWh, to ukazuje na další budoucí zdražení ceny elektřiny o stovky procent,“ upřesňuje. Cena plynu bude pravděpodobně tento trend zdražování následovat.

Dřevěná paliva se stávají zachráncem nízkopříjmových domácností hlavně na venkově. Poptávka po kotlích, kamnech, dřevu a peletách narostla čtyřnásobně. Dobrou zprávou je, instalace nových kotlů na dřevo a dřevní pelety jsou tvořeny z 90 % českými výrobci. Zastoupení domácí výroby spalovacích zařízení je v Česku dominantní.

Přečtěte si také Kulatý stůl o programu ELENA, podpora pro podnikatele bezúročným financováním Přečíst článek

Ceny paliv jsou v současné době ovlivněny panikou na trhu srovnatelnou s nedávným kolísáním cen pohonných hmot. Hlavním viníkem je jednoznačně ruský útok na Ukrajinu a strašení s vypínáním plynu. Ceny dřevních pelet a briket jsou nyní ve velkém rozpětí, lze je zakoupit od 7,60 až přes 10 Kč/kg, zdražení tedy nastává mezi 20 až 40 %. Je to hodně, ale pořád zásadně méně než zdražování plynu a elektřiny, které se počítá již ve stovkách procent.

Prodejci k nárůstu zájmu o dřevní paliva přistupují různě, protože na čtyřnásobný nárůst poptávek nemůže být nikdo připraven. Pelety a brikety se postupně vyrobí, protože dřevozpracující průmysl funguje dobře, ale taková nárazová poptávka nemůže být hned uspokojena. Někteří paliva mají na skladě, jiní zavádějí pořadník, jiní podstatně zdražují, aby omezili příval nových objednávek,“ vysvětluje Vladimír Stupavský.




Česká výroba pelet je každoročně ve velkém převisu, vyrábíme u nás 3× více pelet, než spotřebováváme. V Evropě je ale propojený trh a ne všechny země jsou s výrobou a spotřebou soběstačné. Evropa spotřebovává pro vytápění asi 18 mil. tun pelet a aktuálně čelí výpadku 2 mil. tun z Ruska, Běloruska a Ukrajiny. „Není to nenahraditelný výpadek, ale dokázal viditelně zamíchat s cenami. Určitě by pomohlo si lépe chránit domácí strategické suroviny, a tím myslím konkrétně dřevo ve všech formách, proti masovým vývozům. To se u nás bohužel děje. Potom by ceny tolik neeskalovaly,“ doporučuje Vladimír Stupavský.

Růst prováděných instalací i dalších poptávek je enormní, zvýšil se asi 3x oproti předchozím rokům. Ještě strmější růst instalací vidím u kotlů a kamen na dřevo. Cenový nárůst pelet tomu samozřejmě neprospívá, ale vzhledem k inflaci a ještě většímu růstu cen plynu a elektřiny je vysvětlitelný. I tak se v podstatě do hry vrací uhlí, které je vedle dřeva a pelet dalším domácím palivem. Na jeho budoucnost bych si nevsadil, ale krátkodobě se k němu někteří lidé vracejí. Obrovsky by pomohlo, kdyby se situace ve světě uklidnila, jsme prostě ve válce a je téměř nemožné předpovídat budoucí dění,“ říká Vladimír Stupavský.

Dřevo bylo, je, a bude stále nejlevnějším ekologickým topivem. Moderní dřevozplynovací kotle mají o stovky procent nižší emise než staré prohořívací kotle na tuhá paliva. Toto bude záchranou pro nízkopříjmové domácnosti na venkově. Dřevní pelety jsou při ceně do 8 Kč/kg cenově shodné s baleným uhlím, při vyšších cenách už „vítězí“ uhlí, když však pomineme škodlivou stránku jeho spalování. Plyn vychází minimálně dvojnásobně dražší.

V České republice topí se dřevními peletami asi 45 tisíc domácností a firem. Největší produkce dřevních pelet v České republice je v Plzeňském a Moravskoslezském kraji a na Vysočině. Roční výroba pelet v Evropě stejně jako v České republice stále roste. Dosahuje celkem 24 milionů tun. Česká republika se na ní podílí 2,3 %.



Česká peleta, z.s.p.o.
logo Česká peleta, z.s.p.o.

Národní asociace Klastr Česká peleta zastupuje na českém a slovenském trhu stovku firem. Jsou jimi výrobci a prodejci kotlů a kamen na dřevo a dřevní pelety, výrobci a distributoři pelet, briket, dřeva a štěpky. Je poskytovatelem mezinárodní certifikace ...