Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nerezové plynové ohřívače vody s dvojí funkcí

Díky lepší úrovni izolace ve většině budov se v současné době snižují požadavky na teplo a tento trend bude pokračovat. Každoročně stoupá spotřeba teplé vody v důsledku poptávky po luxusních koupelových zařízeních, jako jsou vysoce výkonné sprchy a masážní vany zároveň je v současné době nezbytné dbát především na omezení nákladů vynaložených na její ohřev.

Aby byly uspokojeny tyto náročné požadavky na velké objemy teplé vody, vyžadují jednotlivá zařízení obvykle samostatný kotel a zásobník nebo kombinovaný kotel se zásobníkem. Pro maximální účinnost je nejvhodnější, aby byl kotel a zásobník v co největší blízkosti.

Společnost ACV se svou více než 90letou tradicí, stála vždy v čele vývoje produktů pro uspokojení požadavků v oblasti ohřevu vody a topení. Jako první představila v 70. letech kombinovaný kotel Delta, který předběhl svou dobu a byl první na světě ve své třídě. Zásluhou své jedinečné technologie nerezového zásobníku Tank-in-Tank, mohl být spojen ohřev topení a teplé vody v jediném plášti, čímž byly eliminovány ztráty při přenosu tepla a výsledkem bylo podstatné zlepšení výkonu, času ohřevu a dodávky teplé vody.

Další vývoj této unikátní konstrukce dal možnost vzniknou plynovým ohřívačů vody s velkou dodávkou teplé či technologické vody s možností připojení topných okruhů. Na rozdíl od klasického plynového bojleru nedochází v zařízení HeatMaster od společnosti ACV k přímému ohřevu teplé vody v zásobníku. Tyto kotle jsou již mnoho let instalovány v řadě průmyslových objektů, hotelů, bytových komplexů a sportovních a wellness centrech na řadě míst České republiky. Zařízení HeatMaster je konstruováno dvouplášťově. Vnitřní nerezový zásobník teplé vody je prstencového tvaru a je uchycen do vnějšího zásobníku za vstup studené vody a výstup teplé vody. Zásobník teplé vody je po celé délce zvlněn a je zcela obklopen topnou vodou. Spalovací komora je umístěna rovněž ve vnějším plášti a je plně chlazena topnou vodou. Spalinové cesty jsou tvořeny trubkami, které prochází od spalovací komory k odtahu spalin celým tělesem kotle. Spalinové trubky jsou rovněž zcela chlazeny topnou vodou tak, aby předaly co největší množství tepla do topné vody. Kotel je připraven k instalaci pro ohřev teplé či technologické vody i vzhledem ke své výbavě. Součástí kotle je pojistný ventil topného okruhu, pojistka proti nedostatku topné vody a vnitřní cirkulační čerpadlo, které umožnuje rychlejší přenos tepla po celém objemu ohřívače.

Řez HeatMaster® 101
Řez HeatMaster® 101
HeatMaster®
HeatMaster®
 

Tato zařízení jsou vyráběna ve dvou typových řadách. Heat Master N je řízen termostatem a osazen hořákem s pevným výkonem. Celá výrobní řada obsahuje výkony 63, 96, 150 kW. Další typová řada je řízena elektronikou MCBA s plynulou modulací výkonu hořáku pod označením Heat Master 71, 101, 201 s výkony od 18,4 do 200 kW. Dodávky teplé či technologické vody jsou v rozmezí od 1835 litrů/hod až do 6117 litrů/hod o teplotě 40 °C. Tato zařízení lze pro zvýšení výkonu dodávek teplé vody doplnit o předehřev vody v nepřímo ohřívaném zásobníku.

Společnost ACV je opět v čele a určuje směr v oblasti technologie kondenzačních kotlů.

Řez HeatMaster®TC 85
Řez HeatMaster®TC 85
HeatMaster®TC
HeatMaster®TC

Kotel HeatMaster TC je jediný kombinovaný kotel se zásobníkem teplé vody, který je opravdu plně kondenzační jak v režimu topení, tak ohřevu teplé vody. To je zajištěno díky nově patentovanému tepelnému výměníku z nerezové oceli, který ještě zdokonaluje osvědčenou technologii Tank-in-Tank. Nejen, že jsou kotle HeatMaster TC velice účinné, ale jsou schopny uspokojovat i nejnáročnější požadavky na teplou vodu ve velkých zařízeních a komerčních aplikacích: to znamená vynikající tlak teplé vody, který není u kotlů s podobným výkonem obvyklý, čímž jsou umožněny dodávky velkých objemu, rychlý ohřev a rychlé uspokojení požadavků na teplou vodu.

Topení
Topení

Zpátečka topení je zapojena do spodního okruhu kotle, který tak může pracovat v kondenzačním režimu. V horním okruhu kotle HeatMaster TC je udržována neustále vysoká teplota díky vnitřnímu oběhovému čerpadlu, které zajišťuje, aby primární voda cirkulovala kolem spalinových kanálů tepelného výměníku.

 
Teplá voda
Teplá voda
Topení a ohřev TUV
Topení a ohřev TUV

Díky tomu, že je v horním okruhu udržována vysoká teplota, je kotel HeatMaster TC vždy připraven uspokojit poptávku po TV. Studená voda přichází do spodního zásobníku a před vstupem do horního zásobníku TV je předehřívána. Nízká teplota ve spodním okruhu umožňuje nepřetržitou kondenzaci spalin v režimu ohřevu TV.

Podle teploty dokáže kotel HeatMaster® TC zároveň zajišťovat topení i ohřev TV.

Pokročilé zavádění technologie ukládání tepla společnosti ACV je zkoušena a testována, je pozoruhodně jednoduchá, efektivní a spolehlivá. Srdcem kotle HeatMaster TC je tepelný výměník z nerezové oceli, kterou prochází spalinové kanály. Obklopuje jej ocelový plášť, který obsahuje primární (topnou) vodu, která zasahuje až ke spalovací komoře a dokonce prochází kolem spalinových cest. Hořák přímo ohřívá topnou vodu, která nepřímo ohřívá nerezový zásobník teplé vody. Jako ve všech systémech typu Tank-in-Tank je celý povrch nerezového zásobníku po celé délce zvlněný a zavěšený na přípojkách teplé a studené vody v kotli HeatMaster® TC. Teplosměnná plocha je tak mnohem větší než u běžných ohřívačů vody s přímým ohřevem. Mnohem větší teplosměnná plocha znamená, že se zařízení Tank-in-Tank ohřívají mnohem rychleji než ostatní typy zařízení pro skladování teplé vody a udržuje cykly kotle na minimální úrovni. Vysoká teplota skladované teplé vody ve vnitřním zásobníku přináší rovněž výjimečné výkony, pokud jde o ohřev teplé vody.

Primární (topný) okruh u kotlů HeatMaster® TC je rozdělen do dvou sekcí – vysokoteplotní horní okruh a nízkoteplotní spodní okruh, oddělené dělící přepážkou. Zásobník teplé vody je umístěn v horním okruhu, který pracuje vždy při teplotách mezi 60 °C a 90 °C. To je ideální pro ohřev teplé vody, neboť skladovaná voda má stále vysokou teplotu a je tak zamezeno vzniku bakterií, jako je například Legionella, a zároveň umožňuje produkci velkých množství teplé vody.

Spalinové kanály směřující dolů prochází horním okruhem, skrz dlící přepážku do spodního okruhu. Primární (topná) voda má v této části obvykle teplotu mezi 30 °C a 60 °C pro vytápění (v závislosti na teplotě zpátečky vytápění), perfektní pro kondenzaci v režimu vytápění.

Technologie předehřívání zásobníku

V režimu ohřevu teplé vody pracuje spodní okruh při mnohem nižší teplotě, obvykle 5 °C až 20 °C, podle teploty studené vody na vstupu. Vstupní studená voda přichází do spodního primárního okruhu přes nerezový zásobník, který vodu předehřeje předtím, než projde horním nerezovým zásobníkem.

Jelikož zásobník předehřevu obklopuje spodní kouřovody, je schopen absorbovat jejich zbývající teplo a výsledkem je plná kondenzace HeatMaster TC v režimu ohřevu teplé vody při plném i částečném zatížení.

Heat Master TC je řízen elektronikou MCBA s modulací hořáku a nabízí širokou paletu výkonů od 10 kW do 85 kW. V průběhu letošního roku bude řada rozšířena ještě o zařízení s výkonem 120 kW.

Celá produktová řada obsahuje modely HM 25, 35, 45, 70, 85 TC.

V době, kdy se všichni snaží snižovat emise uhlíku, je kotel HeatMaster TC bezesporu nejekologičtějším plynovým kotlem na světě.

Především při současné ceně energií, nabízí společnost ACV svým kotlem HEAT MASTER TC ideální technologii pro zachování vysokého komfortu v dodávkách teplé vody za maximální možné úspory energií.