Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Úsporné vytápění bytových domů

Plynové kotelny | Odpojení od teplárny | Kondenzační kotle

Odpojujeme se od teplárny

„Největší překážkou při výstavbě nové plynové kotelny v bytovém domě je dle naší zkušenosti strach ze změny,“ říká Ing. Tomáš Kopecký z firmy 2K Energy s. r. o., která se výstavbou plynových kotelen v bytových domech zabývá. „Zejména starší lidé mívají z takového razantního kroku strach a navíc pokud by si za tímto účelem měli společně jako SVJ vzít úvěr z banky, staví se zpočátku většina členů SVJ proti takovému záměru.“
„Právě proto, abychom takové zákazníky zbavili obav, nabízíme jim 2 možnosti při pořízení nového úsporného způsobu vytápění bytových komplexů. Většina firem na trhu nabízí pouze variantu, kdy si bytové družstvo či SVJ musí celou technologii koupit a případně si na koupi vzít úvěr z banky. Naše firma 2K Energy s. r. o. však nabízí také variantu, kdy celou technologii kotelny zainvestujeme z vlastních zdrojů a kotelnu následně provozujeme,“ doplňuje Ing. Michal Kapoun ze stejné firmy. Bytový dům a jeho obyvatelé se tak stávají pouze uživatelem systému se stejným komfortem, na jaký byli dosud zvyklí od teplárny s jediným rozdílem, že za teplo platí mnohem méně než dříve. Při realizaci nemusí zaplatit nic a ihned se spuštěním kotelny začínají šetřit významné částky. Mají tak možnost seznámit se s technologií bez rizika a později, když si ověří funkčnost a spolehlivost dodaných komponent se mohou rozhodnout kotelnu odkoupit a provozovat na vlastní pěst a dosáhnout tak maximálních úspor. Navíc se odkupní cena s každým rokem provozu snižuje.

Porovnání nákladů na vytápění

Ukázka realizované kotelny v Příbrami
Ukázka realizované kotelny v Příbrami

Při současné ceně plynu (únor 2014) vychází kompletní náklady na provoz plynové kondenzační kotelny (vč. spotřeby elektřiny, plynu a dalších provozních nákladů) na 380–420 Kč za 1 GJ tepla (kombinovaná dodávka tepla a teplé užitkové vody). Pokud se celá instalace doplní ještě např. o solární kolektory, můžou se celoroční náklady na 1 GJ dostat i na méně než 300 Kč/GJ. Kromě samotné úspory na každý GJ dochází zpravidla k dalším úsporám až 30 % díky moderní ekvitermní regulaci a eliminaci tepelných ztrát na cestě od výměníku teplárny do objektu. Teplo vyrábíte uvnitř domu a vyrábíte ho jen tolik, kolik ho skutečně potřebujete. Pokud Vám teplárna nyní dodává teplo, je v jejím zájmu dodat Vám ho co nejvíce. Pokud si teplo vyrábíte sami, snažíte se ho naopak vyrobit co nejméně, samozřejmě však dostatek, abyste doma měli dostatečnou tepelnou pohodu. Firma 2K Energy s. r. o. Vám samozřejmě pomůže nejen při dodávce a montáži technologie kaskádové plynové kondenzační kotelny, ale také před montáží s vyřízením stavebního povolení či s vyřízením úvěru na pořízení s velice nízkým úrokem pod 2 %. Po spuštění kotelny Vám nabídne pravidelný dohled nad kotelnou a případně optimalizaci běhu kotelny a pomoc s nastavením tak, aby Vaše úspory byly opravdu maximální. „V roce 2013 jsme také 5 domům pomohli vyřídit dotaci z evropské unie na pořízení plynové kotelny a solárního systému ve výši 60 %. V některých případech se jednalo o dotace ve výši více než 1 milon Kč,“ dodává Ing. Tomáš Kopecký z firmy 2K Energy s. r. o.

 

Solární systém na bytovém domě
Solární systém na bytovém domě

I bez dotace je investice do plynové kotelny velice výhodná. Návratnost, tedy doba kdy se Vám investice do pořízení zaplatí z úspor se pohybuje mezi 3 a 6 roky dle velikosti domu. „Pokud se podaří získat dotaci, pak se návratnost zkrátí na méně než polovinu a navíc se pořízením kotelny zvýší hodnota nemovitosti.“ Úspora pro jednotlivé domácnosti tak může být v některých případech i více než 1000 Kč měsíčně. Pro starší lidi v důchodu to může znamenat značné zlepšení finančního rozpočtu.

Skutečná data z provozu kotelny v Příbrami jsou k dispozici v následujících grafech. Náklady na provoz klesly až na 325 Kč/GJ. Při započítání splátky úvěru na pořízení kotelny je celková cena 1 GJ 437 Kč/GJ, což je významně méně než je cena tepla z většiny českých tepláren. Na následujících grafech je finanční porovnání provozu v průběhu celého roku pro nezateplený dům 32 bytů.)

Okamžitá úspora

Od prvního okamžiku, kdy je plynová kotelna uvedena do provozu, Vám šetří 30–60 % nákladů na vytápění a ohřev teplé užitkové vody. Navíc úspory dosažené provozem kotelny vždy převyšují splátky úvěru, který si většina bytových domů uzavře při pořízení této technologie. Jelikož není třeba žádné investice (banky půjčují standardně 100 % ceny technologie) a úspory kotelny jsou vyšší než splátky úvěru, jedná se o opatření s okamžitou návratností.

Vysoká spolehlivost


Ne náhodou jsme v naší firmě 2K Energy s. r. o. vsadili na značku Viessmann. S plynovou kondenzační technikou Viessmann je tepelná technika zítřka k dispozici již dnes. Je jednou z nejúspornějších a nejčistších možností výroby tepla. Kondenzací vodní páry obsažené ve spalinách se získává dodatečné teplo, které se u běžných (nekondenzačních) kotlů ztrácí. Prodloužená 3letá záruka ve spojení s komplexními službami Viessmann a 10letá záruka na nerezový výměník tepla Inox-Radial.

Kondenzační kotle Viessmann

Skupina Viessmann je jedním z předních mezinárodních výrobců systémů tepelné techniky. Firma byla založena roku 1917 a dnes zaměstnává kolem 9 600 pracovníků, hromadný obrat činí 1,86 miliardy euro.

Firma je zaměřena mezinárodně, má 24 výrobních společností v 11 zemích, prodejní pobočky a zastoupení v 74 zemích a 120 prodejních poboček po celém světě.

  • Kondenzační kotle se dodávají jak v závěsném provedení Vitodens, tak ve stacionárním Vitocrossal
  • Díky tomu se dá instalovat do jakéhokoliv prostoru

Kaskádová kotelna

Kaskáda kotlů Viessmann
Kaskáda kotlů Viessmann
  • Kotle mají plynulou regulaci výkonu, proto dodávají přesně tolik tepla, kolik je třeba
  • Kotelna má samostané měření tepla a teplé vody, náklady jsou tak rozúčtovávány spravedlivě
  • Každá moderní kotelna by dnes měla mít vzdálenou správu přes internet, díky které lze systém monitorovat 24 hodin denně, 365 dní v roce. Regulace automaticky zavolá servis v případě poruchy a minimalizuje tak riziko výpadku dodávky tepla. V případě poruchy 1 kotle navíc jeho funci převezmou další kotle v kaskádě a vy tak nic nepoznáte.
  • Každá kotelna je také kvalitně zabezpečena proti případným haváriím. Uvnitř kotelny je elektronické čidlo pro detekci úniku plynu, požáru či zaplavení kotelny vodou či výpadku elektřiny. V takovém případě se kotle automaticky vypnou, aby se zabránilo jejich poškození a také dojde k okamžitému uzavření přívodu plynu, aby nemohlo dojít např. k výbuchu.

Více informací naleznete na webových stránkách firmy 2K Energy s. r. o. www.2kenergy.cz a Viessmann www.viessmann.cz.

 
 
Reklama