Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rozhovor: Thermona uvádí novinky a úspěšně změnila management

Nové kotle s průtokovým ohřevem, nové kotle do kaskád, novinky v plynových i elektrických zdrojích tepla. Některé již vstoupily na trh, další přijdou v novém roce a představí se na Aquathermu Praha na jaře 2022.

Mgr. Marek Nováček, jednatel Thermona
Mgr. Marek Nováček, jednatel Thermona

Společnost Thermona je českým výrobcem plynových a elektrických kotlů THERM. V současné době jediná taková firma s ryze českou kapitálovou účastí. Všechny firmy z tohoto segmentu trhu již dávno změnily majitele a patří zahraničním firmám, výroba plynových a elektrických kotlů téměř zmizela z ČR, plynové kotle se pouze dovážejí. Thermona má naproti tomu 100 zaměstnanců a dále se rozrůstá.

Ve studiu TZB-info jsme při příležitosti vysílání Aquatherm Praha PREVIEW přivítali Mgr. Marka Nováčka, jednatele společnosti Thermona.

TZB-info: Co je to kouzlo, které udrželo Thermonu v českých rukách?

Marek Nováček: Kouzlem bych to úplně nenazýval, je to o každodenní práci a o vývoji nových výrobků, které jsou na stejné úrovni, jak u světových výrobců. Snažíme se každým rokem uvádět na trh nové výrobky a pečovat o servisní síť v ČR i v zahraničí.

TZB-info: Když se podíváme do historie. Thermona uvedla na trh v roce 1990 první nástěnný plynový kotel 17 kW. 1995 více jak 10 modelů plynových kotlů, první kaskádové kotelny, 1996 první kotle s kombinovanou přípravou teplé vody a turbo kotle, 1999 téměř 40 modelů, 2002 export 21 zemí, 2005 kotle na tuhá paliva, 2009 elektrokotel, 2011 kotle s průtokovým ohřevem, 2014 první velká generační obměna kondenzačních kotlů Therm. V rozhovoru v zářijovém vysílání jsme zkoušela obchodního ředitele Ing. Lukáše Mašteru, kolik je celkem modelů kotlů Thermona, ale co se změnilo v roce 2021 ve společnosti jako takové?

Marek Nováček: Zásadní změna nastala v oblasti managementu, kdy byl po 30 letech odvolán jednatel společnosti, kterého jsem nahradil já. Ale otevřeli jsme i novou výrobně skladovací halu v Rapoticích, v září jsme zahájili činnost v nové dceřiné společnosti na Ukrajině a samozřejmě důležitou částí skládačky vývoje jsou i nové výrobky, které zmiňoval Ing. Lukáš Maštera.

Přečtěte si také Nové plynové kotle v nabídce českého výrobce Thermona Ing. Lukáš Maštera, obchodní ředitel Thermony, představuje novinky

TZB-info: Zásadně „přepřahat“ ve firmě v době epidemie koronaviru, zavřených hranic, kolapsu mezinárodní logistiky a skokového zdražení materiálů – jak se to dělá úspěšně přepřahat v takovéto situaci?

Marek Nováček: Nebylo to vůbec jednoduché, ale já se snažím v každé situaci najít to dobré. Současnou situaci si člověk nemůže brát každodenně příliš osobně, důelžité je nemyslet katastroficky. I když současná situace je zatěžkávací zkouškou s každodenními skutečně velkými problémy. Zpožďující se dodávky, skokové zdražení materiálu v desítkách procent každý měsíc a samozřejmě situace, kdy společnost byla bez obchodního a finančního ředitele byla skutečně náročná. Ihned po zvolení jsem se domluvil s Ing. Lukášem Mašterou, který začal řídit obchod a finance řídí nově Ing. Hana Urešová. Společně jsou tandem, který je mi velkou oporou a pomohli mi v těch nejzásadnějších chvílích. Moc jim děkuji. Ale nerad bych nezmínil ostatní kolegy z technického oddělení, výroby a obchodu, kteří společně s námi tvoří nový, silný a mladý tým.

TZB-info: Pokud se mohu zeptat více osobně, nejste prvním Nováčkem v historii firmy. U začátků firmy byl i váš dědeček. V kolika letech jste poprvé prošel Thermonou? Chodil jste s dědou do Thermony jako malý chlapeček?

Marek Nováček: Ano, chodil. Děda je zakladatel, v současné době spolumajitel a výrobní ředitel. V Thermoně pracuje i můj otec, který je zde také od úplných začátků a společně s mým bratrem má na starost montáže v Jihomoravském kraji a výstavbu kaskádových kotelen po celé ČR.

TZB-info: Těší vás, že můžete pokračovat v tomto krásném příběhu?

Marek Nováček: Ano. Těší mě to moc. Na druhou stranu v dubnu, když jsem společnost převzal to byl obrovský závazek nejenom vůči zaměstnancům, ale i všem odběratelům, dodavatelům i koncovým uživatelům.

TZB-info: Jaké jsou nejbližší vize Thermony? A dlouhodobé sny nového jednatele firmy?

Marek Nováček: Samozřejmě důležité jsou nové výrobky a starost o servisní síť doma i v zahraničí, ale i nové dceřiné společnosti a obchodní zastoupení pro posílení v zahraničí. Chceme se věnovat i inovacím v marketingu a vnitropodnikovým procesům. A plánujeme rekonstrukci výrobního areálu v Rapoticích, kam bychom chtěli přesunout i sídlo společnosti. Prostě je o čem přemýšlet, co plánovat a na čem usilovně pracovat.

TZB-info: Na druhou stranu, co vám dělá největší starosti?

Marek Nováček: Samozřejmě zdražování, prodlužování dodacích lhůt, zdraví zaměstnanců i v souvislosti s epidemiologickou situací v Jihomoravském kraji, kde máme sídlo. Trápí mne společenská situace, rozpolcená společnost, zátěž zdravotníků a situace našich lidí.

TZB-info: Jsme v Aquatherm Praha PREVIEW, tedy na veletrh Aquatherm Praha jdete. Prozradíte i co chystáte?

Marek Nováček: Novinky kotlů s průtokovým ohřevem, nové kotle do kaskád, novinky v plynových i elektrických kotlích. Zvu tímto samozřejmě všechny partnery a zákazníky, těšíme se na viděnou.

TZB-info: Děkuji za rozhovor, ať je starostí co nejméně a ať se daří plnit plány a vize českého výrobce kotlů se značkou Thermona.

Pozn. redakce: výše uvedený text není přepisem rozhovoru, ale uvádí jen výběr témat. Poslechněte si celý rozhovor.

 
 
Reklama