Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

PODCAST: Éra plynových kotlů nekončí a na trh jdou nové výrobky

Robert Bicek, specialista na tepelnou techniku Bosch Termotechnika s.r.o., v podcastu hovoří o prakticky ukončeném přechodu z kotlů značky Junkers na kotle Bosch. Z původní, velmi široké nabídky kotlů Junkers, již zbývá nahradit jen pár typů kotlů.

Poslechněte si podcast:
Více zajímavých podcastů na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení
Kaskáda dvou plynových kondenzačních kotlů Condens 7000 WP
Kaskáda dvou plynových kondenzačních kotlů Condens 7000 WP

Jeden z posledních, CerapurMaxx, již nahrazuje kotel Bosch Condens 7000 WP. Již prodávanou novinkou je kotel Bosch Condens 5700i W.

Zcela novou vlajkovou lodí mezi plynovými kondenzačními kotli Boch bude nástěnný kotel Condens 9800i W, který bude na český trh uveden v dubnu 2024. S modulací výkonu až 1:10 a výkony 20 a 30 kW je určen pro velmi široký okruh využití. Řídicí systém tohoto kotle a příslušenství vytváří velmi jednoduchou možnost propojení s tepelnými čerpadly Bosch do hybridního, bivalentního provozu. Investorům toto řešení umožní, mimo jiné, se vyhnout nepříznivě vysokým cenám elektřiny v době, kdy elektřina z obnovitelných zdrojů energie nebude postačovat a spotřebu budou muset vyrovnávat záložní, tzv. kapacitní zdroje. Tento stav se přibližuje s termínem povinné instalace smart elektroměrů na všech odběrných místech. Kotel je certifikován i na směs zemního plynu s vodíkem, což vytváří záruku provozu i při zvyšování podílu obnovitelných zdrojů energie na výrobě tepla prostřednictvím plynovodní sítě.

Ovládací panel kotle Condens 9800i W
Ovládací panel kotle Condens 9800i W

Strach vyvolaný obavami, že se nepodaří nahradit zemní plyn dodávaný do EU plynovody z Ruska jiným způsobem, pominul. Zemní plyn je, zásobníky překrývající sezonní nevyrovnanost odběrů jsou plněny a cena plynu klesla na konkurenceschopnou úroveň. Důvěra v tento zdroj energie se vrací, a to dokazuje nejen zájem investorů o plynové kotle, ale i výrobce Bosch, který na trh uvádí novinky.

Plynový kondenzační kotel Condens 9800i W pro byty a rodinné domy
Plynový kondenzační kotel Condens 9800i W pro byty a rodinné domy
 
 
Reklama