Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové výrobky značky PROTHERM

PROTHERM uvádí v letošním roce na trh novinky - další modernizovanou řadu závěsných plynových kotlů PROTHERM PANTHER verze 19 a kondenzační kotel PANTHER CONDENS.

PANTHER CONDENS

Již během stavebního veletrhu SHK 2010 v Brně se návštěvníci mohli také seznámit s poslední NOVINKOU značky PROTHERM, kondenzačním kotlem PANTHER CONDENS. Tento elegantní, zcela nový kotel plně nahradí v současnosti prodávané, velice oblíbené, závěsné kondenzační kotle LEV.

Novinka je vybavena kondenzační technikou s plně automatickou modulací výkonu a nejnovějšími systémy ovládání a autodignostiky. V důsledku tento kotel s novým designem, vhodným pro použití do interiérů, tvoří kompaktní, komfortní a hlavně energeticky úspornou variantu vytápění nejen pro náročné zákazníky.

Hlavní předností této novinky je uspokojení rostoucí poptávky koncových uživatelů po kondenzačních kotlích menších výkonů. PANTHER CONDENS bude nabízen s minimálním výkonem již od 3,9 do 12 kW (jedny z nejlepších parametrů v této kategorii), ve verzi pro vytápění a ohřev externího zásobníku teplé vody. Pro pokrytí větších teplených ztrát je připravena verze s výkonem 5,9 - 24,5 kW ve dvou provedeních. Pro vytápění a ohřev externího zásobníku teplé vody a ve verzi pro přímý ohřev teplé vody.

Konstrukčně se jedná o zcela nový kotel s využitím nerezového výměníku tepla, který přispívá k vysoké účinnosti kotle až 109,5% (verze 12KKO, při Pmin, 30/40°C).

Integrovanou součástí kotle je také 8 litrová expanzní nádoba umístěná vedle spalovací komory z důvodu snadného přístupu. Samozřejmou součástí bočního a předního krytu kotle je zvuková izolace snižující vnější úroveň hluku až na velice komfortních 37,6 dB (při Pmin) pro instalaci také v obytných interiérech.

Pro montážní značky PANHTER CONDENS znamená snadnou instalaci díky kompaktním rozměrům (740x418x342 mm) a hmotnosti menší než 40kg. Dále díly odkouření k PANTHER CONDENS (součást sortimentu značky PROTHERM) jsou certifikovány zároveň s kotlem, čímž tvoří jeden celek.

Servisní technici naopak ocení snadný přístup k sifonu pro odvod kondenzátu pro jeho vyčištění bez nutnosti demontáže krytu kotle. V případě servisní prohlídky nebo servisního zásahu není nutno demontovat boční kryty, ale je možno využít přístup do kotle po sejmutí pouze předního krytu.

PANTHER verze 19

Technická inovace a maximální důraz na kvalitu výroby ve spojení s kvalifikovaným servisem – to jsou hlavní kréda, která platí pro výrobky značky PROTHERM. Skutečnost, že vývoj kotlů probíhá téměř neustále, dokazuje značka PROTHERM tím, že v letošním roce uvádí na trh další modernizovanou řadu závěsných plynových kotlů PROTHERM PANTHER verze 19. Koncepce vychází ze stávající řady kotlů PANTHER verze 18. Touto inovací reaguje značka PROTHERM nejen na požadavky zákazníků, ale zohledňuje i připomínky topenářských a servisních firem.

Kotle PANTHER verze 19 určené pro vytápění jsou dodávány se zabudovaným trojcestným ventilem pro snadné připojení externího zásobníku teplé vody. V nabídce značky PROTHERM zůstávají i zásobníky B 60Z, které jsou designově shodné s novými modely kotlů. Propojovací soupravy, které obsahují mimo jiné i kryty, umožňují zavěsit zásobník vedle kotle (vpravo nebo vlevo) nebo umístit zásobník přímo pod kotel, přičemž je zachována designován harmonie při umístění sestavy v obytném interiéru.

Nejvýraznější změnou u modelů PANTHER verze 19 je modernizované ovládání. Kotel zaujme velkým přehledným digitálním displejem, který zobrazuje maximum provozních parametrů současně. Displej v levé části zobrazuje údaj o aktuální teplotě teplé vody (pokud se jedná o kotel s přípravou teplé vody), a je doplněn symbolem kohoutku. V pravé části displeje je údaj o aktuální teplotě otopné vody se symbolem radiátoru. Teplota lze nastavit vždy samostatně pro teplou vodu a zvlášť pro otopnou vodu.

Displej zároveň zobrazuje chybová hlášení a nestandardní provozní stavy kotle. V paměti mikroprocesoru jsou uloženy všechny údaje o provozu kotle, které slouží servisní firmě pro kvalitní údržbu a případné servisní zásahy. Ovládací displej je doplněn hlavním vypínačem a tlačítkem pro odblokování poruchy.

Pro regulaci kotle se nadále používají osvědčené prostorové regulátory PROTHERM Thermolink, které umožňují ovládání kotle přímo z pokoje včetně možnosti nastavení ekvitermní regulace. Pro rozšíření možností ovládání kotle včetně některých dalších externích zařízení se jako volitelné příslušenství dodávají přídavné moduly, které se nainstalují do kotle a připojí na řídící desku kotle. Tyto moduly umožňují ovládat externí zařízení - např. čerpadlo topné vody, externí plynový ventil nebo digestoř. Použití těchto modulů výrazně zvyšuje komfort použití kotlů PANTHER s ohledem na splnění požadavků vyplývajících z příslušných norem a ustanovení.

Díly odkouření ke kotli PANTHER verze 19 (součást stávajícího sortimentu značky PROTHERM) jsou nově certifikovány zároveň s kotlem, čímž tvoří jeden celek. Nové modely kotlů PANTHER verze 19 zaslouženě sklidily velkou pozornost na veletrhu SHK Brno 2010 nejen mezi odborníky, ale i mezi širokou veřejností.


Protherm (Vaillant Group Czech s.r.o.)
logo Protherm (Vaillant Group Czech s.r.o.)

Společnost Protherm, která velmi sebevědomě vstoupila v roce 1992 na český trh se svým elektrokotlem, patří v současné době mezi přední české značky tepelné techniky. Díky zapojení do koncernu Vaillant Group exportuje Protherm své výrobky do mnoha zemí ...