Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výběr ze zahraničních kotlů na tuhá paliva před topnou sezónou 2014–2015 (II)

Před topnou sezónou se tradičně konal veletrh FOR THERM. I letos zde byla k vidění velká nabídka kotlů a kamen na tuhá paliva. Výrobci zde vystavovali více než sto různých modelů topidel na tuhá paliva. Přibyla i řada nových vystavovatelů a nových modelů kotlů na dřevěná paliva (kusové dřevo nebo pelety), které dominovaly v nejvyšší 5. emisní třídě. Kotle na uhlí obsazovaly 3. a 4. emisní třídu. Nižší emisní třídy se z trhu zcela stáhly – od roku 2014 se totiž nesmějí prodávat a od roku 2022 bude zakázáno je i používat. Pojďme si projít nejzajímavější exponáty zahraniční výroby. V předchozím článku jsme si popsali také kotle české výroby.

Jak se proměňují prodeje kotlů

Rok 2013 byl z pohledu topenařiny průlomový – poprvé se totiž prodalo více kotlů na biomasu nežli na uhlí. Přibylo přes 32 tisíc topidel na dřevěná paliva do výkonu 50 kW. Nejvyšší nárůst tvořily dřevozplynovací kotle na kusové dřevo a brikety (7612 prodaných kusů), posílily také prodeje peletových kotlů (2583 prodaných kusů). Na prvním místě jsou standardně krby a kamna – v roce 2013 se jich prodalo přes 21 tisíc kusů. Kotlů na uhlí se v roce 2013 prodalo přes 26 tisíc kusů, tedy podobné množství jako předcházející rok. Podrobnější statistiky prodejů kotlů a kamen jsou uvedeny v článku Kotlů na biomasu se loni poprvé prodalo více než kotlů na uhlí.

Kotle zahraniční výroby

Mezi rakouskými kotli na biomasu značky FRÖLING zaujal kombinovaný kotel na dřevo a pelety SP Dual. Kotel spojuje dva systémy vytápění – ve dvou oddělených spalovacích komorách z keramického betonu dokáže spalovat jak kusové dřevo, tak pelety, a plynule přecházet mezi těmito palivy podle toho, ve které komoře je právě dostatek paliva. Zapalování kusového dřeva se provádí automaticky integrovaným zapalovačem. Po vyhoření kusového dřeva kotel automaticky přejde na topení peletami. Kotel je nabízen ve výkonech 15 až 40 kW a splňuje nejvyšší 5. emisní třídu. Regulace komunikuje s integrovanou lambda-sondou a může ovládat několik topných okruhů i akumulačních nádrží.

U stánku s rakouskými kotli HARGASSNER dominoval automatický kotel na dřevní štěpku ECO HK. Kotel je vybaven automatickým čistěním výměníku, odvodem popele i regulací s integrovanou lambda-sondou, která je u rakouských kotlů standardem. Pro spalování dřevní štěpky, která má často proměnlivou kvalitu, je dopravní systém vybaven speciálním směšovacím zařízením. Kotel pracuje s účinností až 93 % a je schopen být regulován od 30 % jmenovitého výkonu. Provedení výkonových řad je od 20 do 60 kW. Ovládání kotle je k dispozici formou dotykového displeje, samozřejmostí je automatické zapalování a možnost ekvitermní regulace.

 

U rakouských kotlů firmy ETA byl mezi exponáty rovněž kotel na spalování dřevní štěpky ETA Hack. Modelová řada se vyrábí ve výkonech 20 až 90 kW, je zařazena v 5. emisní třídě a účinnost spalování přesahuje 90 %. Kotel umí spalovat mimo štěpku také dřevní pelety, podavač paliva lze na přání zákazníka namontovat z pravé nebo levé strany. Součástí dodávky je i kompletní dopravní systém a vybavení skladu paliva. Maximální vlhkost štěpky pro efektivní spalování v tomto kotli je výrobcem doporučena na 35 %. Odvod popela je zaručen speciálním výklopným roštem nad šnekovým dopravníkem.

 

Automatický kotel na pelety BERING plus o výkonu 12 kW se vyznačoval malými rozměry. Jedná se o italský kotel výrobce EDILKAMIN, výkon lze regulovat od 4 kW, účinnost převyšuje 90 %, kotel je zařazen do 5. emisní třídy. V kotli je implementován zásobník na 60 kg pelet s možností napojení na dopravník ze sezónního palivového sila. Vystavovaný model BERING plus je novinkou pro rok 2014, oproti předchozímu modelu má 6× větší popelník, čímž se prodlužuje provozní doba kotle a nutnost čištění popelníku. Hmotnost kotle v nejnižší modelové řadě je pouhých 300 kg. Kotel umožňuje propojení s dalším zdrojem vytápění – solárními kolektory nebo plynovým kotlem.

 

Absolutní novinkou byl kotel EASYPELL rakouské firmy Eco Engineering 2050, který byl do České republiky uveden od 1. září 2014. Kotel je licencovaný renomovanou firmou ÖkoFEN a k dispozici je ve výkonové řadě 5 až 32 kW. Kotel je dodáván spolu s integrovaným peletovým zásobníkem, jednoduchým ovládacím panelem, inovovanou regulací pro zvýšení efektivity spalovacího procesu, elektronickým zapalováním, automatickou regulací podtlaku a plynulou regulací výkonu. V základní sadě je čištění výměníku manuální, automatické čištění je možno doobjednat. Kotel splňuje podmínky 5. emisní třídy a je určen pro spalování dřevních pelet.

 

Další novinkou na českých veletrzích byly exponáty kotlů na sypká biopaliva rakouského výrobce HERZ. Tyto kotle na dřevní štěpku a pelety s označením Firematic se vyrábí ve výkonech 20 až 300 kW. K vidění byl nejnižší model Firematic 20, který pracuje ve výkonovém rozsahu 7,3 až 25 kW. Je zařazen do emisní třídy 5 a účinnost dosahuje 93 %. Kotel lze ovládat pomocí dotykového displeje a také dálkově přes GSM modul. Automatické čištění kotle zahrnuje samočinné čištění výměníku i dna spalovací komory pomocí výklopného roštu a odpopelnění šnekovým dopravníkem. Zajímavostí je stupňovitý posuvný rošt, který se v předem nastavených cyklech samovolně pohybuje.

 

Z Itálie byl mezi exponáty další kotel s označením KALOR POLIFUEL 24 pro automatické spalování dřevních pelet. Automat je zařazen do emisní třídy 5 a může být provozován v rozsahu regulace 7,2 až 24 kW. Kotel disponuje integrovaným zásobníkem pelet o objemu 340 litrů a popelníkem o objemu 8,7 litrů. Kompletní modelová řada POLIFUEL pak zahrnuje automatické kotle jmenovitých výkonů od 12 do 48 kW. Kotel má v základní výbavě automatické zapalování paliva, přikládání i čištění výměníku.

English Synopsis

A survey of solid fuel boilers for the heating season 2014–2015 Description of the most interesting boilers foreign production, which were displayed at the fair FOR THERM – Prague.

 
 
Reklama